Futbalista roka (Slovensko)

Futbalista roka je ocenenie udeľované od roku 1993 najlepšiemu futbalistovi Slovenska. Od roku 2010 nesie pomenovanie „Cena Jána Popluhára na počesť slovenského futbalistu storočia [1].

Futbalista roka
Udeľovanénajlepší futbalista roka
UdeľujeSlovenský futbalový zväz, Pravda (do r. 2021)
CenaCena Jána Popluhára
Prvý ročník1993
Súčasný držiteľMilan Škriniar
Podrobnosti
Najviac oceneníMarek Hamšík (8)

HistóriaUpraviť

Organizátormi ankety boli od roku 1993 Slovenský futbalový zväz a denník Pravda, od roku 2022 je SFZ jediným organizátorom ankety [2]. Konečné poradie je výsledkom hlasovania futbalových odborníkov, trénerov a novinárov. Súčasťou vyhlasovania ankety sú aj ankety Cena Petra Dubovského, Najlepšia futbalistka SR, Najlepší tréner a Najlepší hráč Fortuna ligy.

Prvým víťazom ankety sa stal Peter Dubovský, vo veku 21 rokov bol najmladším Futbalistom roka v doterajšej histórii. Najstarším bol v roku 2001 36-ročný Ľubomír Moravčík, ktorý ako jediný vyhral aj anketu Futbalista roka v Česko-Slovensku. Rekordný bodový rozdiel medzi víťazom ankety a druhým v poradí dosiahol v roku 1999 Vladimír Labant, ktorý predstihol o 186 bodov Ľubomíra Moravčíka. Naopak najtesnejší výsledok sa zrodil v roku 2011, rozdiel medzi Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom bol len 16 bodov [3].

Futbalista rokaUpraviť

 
Marek Mintál, Futbalista roka 2004 a 2005
 
Marek Hamšík, rekordér ankety
Rok 1  2  3 
1993
Peter Dubovský Ľubomír Moravčík Ľubomír Luhový
1994
Vladimír Kinder Dušan Tittel Peter Dubovský
1995
Dušan Tittel Ladislav Molnár Peter Dubovský
1996
Dušan Tittel Peter Dubovský Július Šimon
1997
Dušan Tittel Jozef Majoroš Tibor Jančula
1998
Jozef Majoroš Miroslav König Dušan Tittel
1999
Vladimír Labant Ľubomír Moravčík Miroslav Karhan
2000
Szilárd Németh Stanislav Varga Vratislav Greško
2001
Ľubomír Moravčík Vladimír Labant Miroslav Karhan
2002
Miroslav Karhan Vladimír Janočko Szilárd Németh
2003
Vladimír Janočko Szilárd Németh Marek Mintál
2004
Marek Mintál Róbert Vittek Miroslav Karhan
2005
Marek Mintál Kamil Čontofalský Miroslav Karhan
2006
Róbert Vittek Martin Škrtel Marek Sapara
2007
Martin Škrtel Marek Hamšík Marek Čech
2008
Martin Škrtel Marek Hamšík Stanislav Šesták
2009
Marek Hamšík Stanislav Šesták Ján Mucha
2010
Marek Hamšík Róbert Vittek Martin Škrtel
2011
Martin Škrtel Marek Hamšík Juraj Kucka
2012
Martin Škrtel Marek Hamšík Marek Sapara
2013
Marek Hamšík Martin Škrtel Juraj Kucka
2014
Marek Hamšík Martin Škrtel Ján Ďurica
2015
Marek Hamšík Martin Škrtel Juraj Kucka
2016
Marek Hamšík Martin Škrtel Róbert Mak
2017
Marek Hamšík Milan Škriniar Stanislav Lobotka
2018 [4]
Marek Hamšík Milan Škriniar Stanislav Lobotka
2019
Milan Škriniar Martin Dúbravka Marek Hamšík
2020
Milan Škriniar Juraj Kucka Marek Hamšík
2021
Milan Škriniar Marek Hamšík Juraj Kucka
2022
Milan Škriniar Stanislav Lobotka Marek Hamšík

Viacnásobní víťaziUpraviť

Najčastejšie v prvej trojkeUpraviť

Meno 1  2  3  Spolu
Marek Hamšík 8 5 2
15×
Martin Škrtel 4 5 1
10×
Milan Škriniar 4 2 0
Dušan Tittel 3 1 1
Miroslav Karhan 1 0 4
Juraj Kucka 0 1 4
Peter Dubovský 1 1 2
Marek Mintál 2 0 1
Ľubomír Moravčík 1 2 0
Róbert Vittek 1 2 0
Szilárd Németh 1 1 1

Pozri ajUpraviť

ReferencieUpraviť

  1. Futbalista roka 2010 bude nositeľom Ceny Jána Popluhára [online]. futbalsfz.sk, 11.3.2011. Dostupné online.
  2. SFZ – Futbalista roka 2022: Hlasovanie po novom, prišlo 92 lístkov, najviac v histórii [online]. futbalsfz.sk, 8. 3. 2023. Dostupné online.
  3. Zaujimavosti k vyhláseniu ankety Futbalista roka 2014 [online]. sport.sme.sk, 29.3.2015. Dostupné online.
  4. ZEMAN, Michal. Hamšík odrazil útok mladíkov. Je kráľom ôsmy raz. pravda.sk (Bratislava: Perex), 2019-03-18. Dostupné online [cit. 2019-03-19]. ISSN 1336-197X.