Ján Kadár (* 1. apríl 1918, Budapešť – † 1. jún 1979, Los Angeles) bol slovenský filmový scenárista a režisér židovského pôvodu.[1][2]

Ján Kadár
slovenský filmový režisér a scenárista
Narodenie1. apríl 1918
Budapešť, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie1. jún 1979 (61 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA

Od roku 1952 spolupracoval s českým režisérom Elmarom Klosom. Spolu s ním nakrútil viacero filmov. Ich spoločný film Obchod na korze z roku 1965 bol v roku 1966 ocenený Oscarom ako najlepší cudzojazyčný film. Pôvodne sa film mal natáčať v Rožňave, ale pre nesúhlas vedenia mesta sa natáčal v Sabinove.[3]

Od roku 1968, kedy emigroval z vtedajšieho Česko-Slovenska, žil v USA.

Ocenenie

upraviť

Pamätná tabuľa

upraviť

V Rožňave, na priečelí budovy, kde Ján Kadár býval s rodičmi od roku 1921, osadili v roku 2005 pamätnú dvojjazyčnú (slovensko-maďarskú) tabuľu.[3]

Filmografia

upraviť
  • 1949: Katka
  • 1952: Únos, s Elmarom Klosom
  • 1955: Hudba z Marsu, s E. Klosom
  • 1957: Tam na konečné, s E. Klosom
  • 1958: Tři přání, s E. Klosom
  • 1963: Smrt si říká Engelchen, s E. Klosom
  • 1964: Obžalovaný, s E. Klosom
  • 1965: Obchod na korze, s E. Klosom
  • 1969: Touha zvaná Anada, s E. Klosom
  • 1970: The Angel Levine [Anjel Levine], USA
  • 1975: Lies My Father Told Me [Čo mi otec narozprával], Kanada

Referencie

upraviť
  1. Kadár, Ján, 1918-1979. Heslár SFÚ [online]. Bratislava: Slovenský filmový ústav, [cit. 2022-09-21]. Dostupné online.
  2. Ján Kadár [online]. Praha: Česká televize, [cit. 2022-09-21]. Dostupné online.
  3. a b Oficiálne stránky mesta Rožňava [online]. [Cit. 2013-01-15]. PDF súbor Umenie v meste Rožňava, s. 44-46. Dostupné online.

Externé odkazy

upraviť