Jesse Spencer

austrálsky herec a hudobník

Jesse Gordon Spencer (* 12. február 1979, Melbourne) je austrálsky herec a muzikant.

Jesse Spencer
Jesse Spencer cropped.jpg
Celé menoJesse Gordon Spencer
Narodenie 12. február 1979 (41 rokov)
Melbourne, Austrália
Povolanieherec
Roky pôsobenia1994 – súčasnosť
Rodičiaotec Robyn Spencer,
matka Rodney Spencerová

PočiatkyUpraviť

Rodák z Melbourne pochádza zo štyroch súrodencov. Dvaja bratia, Tarney a Luke, aj sestra Polly, pracujú v medicíne. Rodičia Robyn a Rodney sú aktívnymi politikmi. Po štúdiu na Scotch College dostal prvú možnosť hrať, a to v úspešnom seriály Neighbours.

KariéraUpraviť

V seriáli Neighbours vydržal od roku 1994 až do roku 2000, v roku 2005 sa potom ešte objavil v jednej epizóde. V roku 1994 dostal aj rolu v jednej z epizód seriálu Time Trax.

Obsadzovaný bol väčšinou do televíznych seriálov a filmov, ku ktorým patrí Hercules, Stranded alebo Olsen Twins: Sestry v Londýne, kde hlavné roly obsadili známe dvojčatá Mary-Kate a Ashley Olsenové. K úspešnejším filmom, v ktorých sa objavil, patrí snímka Swimming Upstream, kde sa v hlavnej úlohe objavil Geoffrey Rush. Poriadnu príležitosť však Jesse dostal až v roku 2004, keď prijal rolu doktora Roberta Chasa v seriáli Dr. House. V súčasnosti hrá poručíka Matta Caseyho v seriáli Chicago Fire.

HudbaUpraviť

 
Spencer s kapelou

Od roku 2008 je členom skupiny Band From TV, kde hrá na husle. Skupina je zložená z hercov rôznych amerických seriálov. Okrem Jesseho Spencera je členom skupiny aj Hugh Laurie, hlavný predstaviteľ seriálu Dr. House. Ďalej aj Greg Grunberg zo seriálu Hrdinovia, James Denton zo seriálu Zúfalé manželky, Bob Guiney zo seriálu The Bachelor, Adrian Pasdar zo Zúfalých manželok aj Hrdinov a Scott Grimes zo seriálu Pohotovosť, Bratstvo neohrozených a Americký otec.

FilmografiaUpraviť

  • 1985 – Neighbours (TV seriál)
  • 1998 – Hercules (TV seriál)
  • 2000 – Lorna Dooneová (TV film)
  • 2001 – Sestry v Londýne
  • 2001 – Prekliaty talizman (TV film)
  • 2002 – Stranded (TV film)
  • 2003 – Death In Holy Orders (TV seriál)
  • 2003 – Dievča z lepšej spoločnosti
  • 2003 – Swimming Upstream
  • 2004 – Dr. House (TV seriál)
  • 2006 – Flourish
  • 2010 – Tell-Tale
  • 2012 – Chicago Fire (TV seriál)
  • 2014 – Chicago P.D. (TV seriál)
  • 2015 – The Girl Is In Trouble

Iné projektyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jesse Spencer na českej Wikipédii.