Jonathan Nolan

Jonathan Nolan (* 1976, Londýn, Anglicko) je britský scenárista, televízny producent, režisér a autor. Je tvorcom sci-fi seriálov Lovec zločincov (2011–2016) a Westworld (2011–súčasnosť). Podieľal sa aj na viacerých filmoch svojho brata Christophera Nolana.

Jonathan Nolan
scenárista, producent, režisér a autor
Jonathan Nolan
Iné menáJonah Nolan
Narodenie1976 (39–40 rokov)
Londýn, Anglicko
Aktívne roky1997–súčasnosť
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jonathan Nolan

KariéraUpraviť

Nolanovu poviedku Memento Mori použil jeho brat Christopher Nolan ako podklad pre svoj film Memento, ktorý bol nominovaný na Oscara za najlepší originálny scenár.[1]

Bratia napísali spolu scenáre k filmom Dokonalý trik, Temný rytier, Návrat Temného rytiera a Interstellar.

Od 22. septembra 2011 sa začal vysielať prvý Nolanov seriál Lovec zločincov. Dočkal sa piatich sérií a vysielal sa do 21. júna 2016. Výkonným producentom seriálu bol aj J. J. Abrams.

Od 2. októbra 2016 vysiela HBO Nolanov seriál Westworld, inšpirovaný rovnomenným filmom z roku 1973. Na seriáli spolupracuje so svojou manželkou Lisou Joy a J. J. Abramsom.

FilmografiaUpraviť

Rok Názov Poznámka
2006 Dokonalý trik Scenár spolu s Christopherom Nolanom
2008 Temný rytier Scenár spolu s Christopherom Nolanom a Davidom S. Goyerom
2011–2016 Lovec zločincov Režisér (1x), scenár (9x), výkonný producent
2012 Návrat Temného rytiera Scenár spolu s Christopherom Nolanom a Davidom S. Goyerom
2014 Interstellar Scenár spolu s Christopherom Nolanom
2016–súčasnosť Westworld Režisér (3x), scenár (12x), výkonný producent

ReferencieUpraviť

  1. http://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2002/M?qt-honorees=1#block-quicktabs-honorees

Externé odkazyUpraviť