Juliette Binocheová

francúzska herečka

Juliette Binocheová (* 9. marec 1964, Paríž, Francúzsko) je francúzska herečka, držiteľka Oscara za vedľajšiu úlohu, postavu Hany, vo filme Anglický pacient (1996).

Juliette Binocheová
Juliette Binoche 2012.jpg
Juliette Binocheová (2012)
Narodenie 9. marec 1964 (57 rokov)
Paríž, Francúzsko
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1983 – súčasnosť
PriateľLeos Carax (1986 – 1991)
André Hallé (1991 – 1993)
Benoît Magimel (1998 – 2003)
Santiago Amigorena (2005 – 2009)
Deti2
Cena Akadémie
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe 1996
Anglický pacient
BAFTA Awards
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
1996 – Anglický pacient
Cézar
Najlepšia herečka
1994 – Trois couleurs: Bleu

ŽivotopisUpraviť

Pochádza z umeleckej rodiny, otec bol divadelný režisér a matka herečka. Herectvo vyštudovala na parížskom konzervatóriu, vo filme a v televízii sa objavuje od svojich 18 rokov. Od roku 1985 je držiteľkou Ceny Romy Schneider, v roku 1996 dostala Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Anglický pacient, za túto úlohu dostala i cenu BAFTA a Strieborného medveďa na MFF v Berlíne. V roku 1992 získala cenu Felix. Na Zlatý glóbus a Oscara bola nominovaná i v roku 2000 za film Čokoláda (obe ceny vtedy ale získala Julia Robertsová).

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1983: Dorothée, Danseuse de corde, r. Jacques Fansten
  • 1983: Liberty Belle, r. Pascal Kané
  • 1983: Fort bloqué, r. Pierrick Guinard
  • 1983: Le meilleur de la vie, r. Renaud Victor
  • 1984: Je vous salue, Marie, r. Jean-Luc Godard
  • 1985: Thierry Mugler, r. Robert Réa
  • 1985: Rendez-vous, r. André Téchiné
  • 1986: Mauvais sang, r. Leos Carax
  • 1986: Mon beau-frère a tué ma sœur, r. Jacques Rouffio
  • 1987: Neznesiteľná ľahkosť bytia (The Unbearable Lightness of Being), r. Philip Kaufman
  • 1989: Un tour de manège, r. Pierre Pradinas
  • 1991: Les amants du Pont-Neuf, r. Leos Carax
  • 1992: Búrlivé výšiny (Emily Brontë's Wuthering Heights), r. Peter Kosminsky
  • 1992: Damage, r. Louis Malle
  • 1993: Trois couleurs: Bleu, r. Krzysztof Kieślowski
  • 1995: Le hussard sur le toit, r. Jean-Paul Rappeneau
  • 1996: Anglický pacient (The English Patient), r. Anthony Minghella
  • 1998: Alice et Martin, r. André Téchiné
  • 2000: Čokoláda (Chocolat), r. Lasse Hallström
  • 2004: Country of My Scull, r. John Boorman
  • 2006: Quelques jours en septembre, r. Santiago Amigorena
  • 2007: Désengagement, r. Amos Gitai
  • 2007: Le Voyage du ballon rouge, r. Hou Hsiao-hsien
  • 2008: Paris, r. Cédric Klapisch
  • 2010: Copie conforme, r. Abbas Kiarostami
  • 2011: Elles, r. Małgorzata Szumowska
  • 2011: The Son of No One, r. Dito Montiel
  • 2012: Cosmopolis, r. David Cronenberg
  • 2012: À cœur ouvert, r. Marion Laineová
  • 2013: Camille Claudel, r. Bruno Dumont
  • 2013: Lessons in Love (Words and Pictures) r. Fred Schepisi
  • 2013: Michael Haneke : Profession réalisateur (Michael Haneke – Porträt eines Film-Handwerkers) r. Yves Montmayeur
  • 2013: L'Épreuve (Tusen ganger god natt) r. Erik Poppe
  • 2014: Sils Maria r. Olivier Assayas
  • 2014: Godzilla r. Gareth Edwards
  • 2015: Personne n'attend la nuit (Nadie quiere la noche) r. Isabel Coixetová
  • 2015: Les 33 (The 33) r. Patricia Riggenová
  • 2015: L'Attente (L'attesa) r. Piero Messina
  • 2015: 7 Letters, segment Cinema r. Eric Khoo
  • 2016: Ma Loute r. Bruno Dumont
  • 2016: Polina, danser sa vie r. Angelin Preljocaj, Valérie Müllerová
  • 2017: Ghost in the Shell r. Rupert Sanders
  • 2017: Telle mère, telle fille r. Noémie Saglioová
  • 2017: Un beau soleil intérieur r. Claire Denisová
  • 2018: High Life r. Claire Denisová
  • 2018: Voyage à Yoshino (Vision) r. Naomi Kawase
  • 2019: Doubles Vies r. Olivier Assayas
  • 2019: Celle que vous croyez r. Safy Nebbou
  • 2019: La Vérité r. Hirokazu Kore-eda
  • 2020: La Bonne Épouse r. Martin Provost
  • 2022: Ouistreham r. Emmanuel Carrère
  • 2021: Avec amour et acharnement r. Claire Denisová

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Juliette Binoche na českej Wikipédii.