Jurij Vasilievič Bondarev

ruský spisovateľ

Jurij Vasilievič Bondarev (* 15. marec 1924, Orsk, Rusko – † 29. marec 2020, Moskva[1]) bol ruský spisovateľ.

Jurij Vasilievič Bondarev
ruský básnik
Jurij Vasilievič Bondarev
Osobné informácie
Narodenie15. marec 1924
 Orsk, Rusko
Úmrtie29. marec 2020 (96 rokov)
 Moskva, Rusko
Dielo
Odkazy
Spolupracuj na CommonsJurij Vasilievič Bondarev
(multimediálne súbory na commons)

ŽivotopisUpraviť

Narodil sa na Urale.

Bojoval v 2. svetovej vojne ako delostrelecký dôstojník.

V rokoch 1945 - 1951 študoval na Gorkého literárnom inštitúte.[2]

Prvú poviedku Na ceste uverejnil v roku 1949 v časopise Smena. Roku 1953 vydal prvú zbierku poviedok Na veľkej ceste a o tri roky neskôr román Mladosť veliteľov z prostredia vojenského učilišťa v prvých povojnových rokoch.
Úspech mu priniesol až romány Prápory žiadajú paľbu z roku 1957 a Posledné salvy z roku 1959. Týmito románmi sa vrátil do vojnových rokov a spolu so svojimi vrstovníkmi G. Baklanovom, V. Bogomolovom a ďalšími prozaikmi zobrazil vojnu z pohľadu jednoduchého vojaka, so zdôraznením tragiky ľudských osudov, a vyjadrením hlbokého humanistického protestu proti vojne a nešťastiu ňou spôsobovanej. Posledné salvy vyšli v Sovietskom zväze v niekoľkých vydaniach a stali sa podkladom rovnomenného filmu.
Roku 1962 vyšiel v časopise Novyj mir ďalší Bondarevov román Tíšina, venovaný osudom autorovej generácie v prvých rokoch po vojne. Aj tento román bol v roku 1964 sfilmovaný. V tom istom roku Bondarev autor oznámil dokončenie románu Dvaja, ktorý je voľným pokračovaním Tíšiny.

BibliografiaUpraviť

  • «Юность командиров» (1956)
  • «Батальоны просят огня» (1957)
  • «Последние залпы» (1959)
  • «Родственники» (1969)
  • «Горячий снег» (1969)
  • «Тишина» (1962)
  • «Двое» (1964)
  • «Берег» (1975)
  • «Выбор» (1980)
  • «Игра» (1985)
  • «Искушение» (1991)
  • «Непротивление» (1996)
  • «Бермудский треугольник» (1999)
  • «Без милосердия» (2004)

ReferencieUpraviť

  1. Умер писатель-фронтовик Юрий Бондарев. RIA Novosti. Dostupné online. (po rusky)
  2. Handbook of Russian Literature. [s.l.] : Yale University Press, 1990. Dostupné online. ISBN 0-300-04868-8. S. 59.

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Yuri Bondarev na anglickej Wikipédii a Juri Wassiljewitsch Bondarew na nemeckej Wikipédii.