Otvoriť hlavné menu

Ladislav Helge (* 21. august 1927, Praha – † 31. január 2016, Praha)[1][2][3] bol český režisér a scenárista, ktorý točil v 50. a 60. rokoch 20. storočia.

Ladislav Helge
český režisér a scenárista
Ladislav Helge (2009)
Ladislav Helge (2009)
Narodenie21. august 1927
Praha, Česko
Úmrtie31. január 2016 (88 rokov)
Praha, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ladislav Helge

Študoval obchodnú školu. Za 2. svetovej vojny bol totálne nasadený ako sústružník v Novej Pake. Od roku 1945 spolupracoval so zakladateľom Česko-slovenského filmového archívu Jindřichom Brichtom, ale hľadal cesty pre vlastnú tvorivú filmovú prácu[4]. Po vojne začína (od roku 1949) ako asistent réžie u Jiřího Krejčíka.

Počas normalizácie išli všetky jeho filmy do „trezoru“ kvôli kritickému podtextu vtedajšej situácie v Česko-Slovensku. Často spolupracoval so spisovateľom Ivanom Křížom.

So začiatkom normalizácie bol zaradený medzi nežiaducich tvorcov, preto jeho kariéra pri filme bola zastavená a v rokoch 1972 – 1977 pracoval ako zamestnanec Česko-slovenskej pošty.[2]

Po roku 1977 nastúpil ako scenárista a režisér Laterny Magiky, kde pôsobil 15 rokov.[5]

Pôsobil aj ako pedagóg a vedúci Katedry režie FAMU a bol i dlhodobým členom Umělecké rady FAMU.[6].

Obsah

FilmografiaUpraviť

Réžia dabinguUpraviť

  • 1971 Čtyři z tanku a pes
  • 1971 Konference zvířat
  • 1971 Pipi Punčochatá
  • 1991 Krotitelé duchů II
  • 1991 Lebkouni
  • 1991 Lola Zipper
  • 1991 Sám doma
  • 1991 Schůzka naslepo
  • 1992 Sám doma 2: Ztracen v New Yorku
  • 1993 Mistr kickboxu / Parťáci

ReferencieUpraviť

  1. Ladislav Helge na IMDB
  2. a b Ladislav Helge – profil v projekte Československý filmový zázrak – Zlatá šedesátá
  3. [1]
  4. Šárka a Luboš Bartoška: Filmové profily, Filmový ústav, Praha, 1966, str.73
  5. Informační zpravodaj Národního divadla, číslo 7, březen 2016, 133. sezona, 2015/2016, Národní divadlo, Praha, str. 39
  6. https://www.amu.cz/cs/rekt_nov/ve-veku-88-let-zemrel-reziser-a-scenarista-ladislav-helge
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ladislav Helge na českej Wikipédii.

LiteratúraUpraviť

  • Šárka a Luboš Bartoška: Filmové profily, Filmový ústav, Praha, 1966, str.73 – 4
  • BILÍK, Petr. Ladislav Helge - Cesta za občanským filmem. 1. vyd. Brno : Host, 2011. 228 s. ISBN 978-80-7294-588-7. (po česky)

Externé odkazyUpraviť