Otvoriť hlavné menu

Marlee Matlinová (* 24. august 1965, Morton Grove, Illinois, USA) je americká herečka.

Marlee Matlinová
MarleeMatlinMay09.jpg
americká herečka
Celé menoMarlee Beth Matlin
Narodenie 24. august 1965 (54 rokov)
Morton Grove, Illinois, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1986 – súčasnosť
ManželKevin Grandalski (1993 – súčasnosť)
Cena Akadémie
Najlepšia herečka v hlavnej úlohe 1986
Bohom zabudnuté deti

ŽivotopisUpraviť

Narodila sa ako tretie dieťa Donovi a Libby Matlinovým. Ako jedenapolročná prekonala osýpky. Následkom tejto choroby prišla o sluch. Toto postihnutie ju však ani v detstve neodradilo od jej veľkej lásky – herectva. V detskom divadelnom súbore hrala ako sedemročná Dorotku v Čarodejníkovi z krajiny Oz. Účinkovala aj v Mary Poppins. Jej hluchota ju nikdy nezväzovalo. Chodila do školy pre normálne deti, po strednej škole vyštudovala právo na Harper College v Palatine v Illinois.

Po škole sa opäť vrátila do divadla. Jej prvou rolou v dospelosti bola vedľajšia úloha hluchonemej Lydie v dráme Bohom zabudnuté deti. Pri tomto predstavení si ju všimla režisérka Randa Hainesová, ktorá ju prvýkrát postavila pred kameru do filmového spracovania tejto hry. Tentoraz zažiarila už v úlohe hlavnej. Jej filmový partner William Hurt sa na nejakú dobu stal aj jej partnerom životným. Vďaka úlohe Sáry získala nielen Zlatý glóbus a Oscara, ale cez noc sa stala hviezdou.

Nasledovali slabšie filmy (Walker, 1988; Linguini Incident, 1992). Sama seba si v krátkom vstupe zahrala v snímke Hráč (1992). Až film Nepočujem zlo (1993) jej opäť priniesol zaujímavejšiu hlavnú rolu. Viac príležitostí jej poskytla televízia. Seriál Picket Fences znamenal dokonca nomináciu na cenu Emmy. Objavila sa v seriáloch Seinfield aj Mesačný svit.

V čase účinkovanie v seriáli z kriminálneho prostredie Reasonable Doubts po boku Marka Harmona, sa vydala za policajného dôstojníka Kevina Grandalského (29. 8. 1993). Majú spolu štyri deti – Sarah Rose (* 1996), Brandon Joseph (* 2000), Tyler Daniel (2002), Isabelle Jane (2003). Pracuje tiež ako hovorca niekoľkých charitatívnych organizácií.

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1986: Bohom zabudnuté deti (Children of a Lesser God)
  • 1987: Walker
  • 1989: Most do ticha (Bridge to Silence)
  • 1991: L’homme au masque d’or
  • 1993: Nepočujem zlo (Hear No Evil)
  • 1991 – 1993: Reasonable Doubts (TVS)
  • 1992: Hráč (The Player)
  • 1993 – 1996: Picket Fences (TVS)
  • 1995: The Outer Limits (TVS)
  • 1998: When Justice Fails
  • 2000 – 2006: Západné krídlo (The West Wing, TVS)
  • 2004: What the Bleep Do We Know!?
  • 2004: Zúfalé manželky (Desperate Housewives) (TVS)
  • 2004 – 2005: Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (Law & Order: Special Victims Unit) (TV)
  • 2007: C.S.I.: Kriminálka New York (CSI: NY) (TV)
  • 2007 – 2009: The L Word (TVS)
  • 2007 – 2009: Volajú ma Earl (My Name Is Earl) (TVS)
  • 2008: Budúcnosť nášho syna (Sweet Nothing in My Ear) (TV)
  • 2011: C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (CSI: LV) (TV)
  • 2011-: Switched at Birth (TVS)

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Marlee Matlinová na českej Wikipédii.