Misty Uphamová

Misty Anne Uphamová (* 6. júl 1982, Kalispell, Montana, USA –  † 5. október 2014, Auburn, Washington[1][2]) bola americká herečka.

Misty Uphamová
Celé menoMisty Anne Upham
Narodenie 6. júl 1982
Kalispell, Montana, USA
Úmrtie5. október 2014 (32 rokov)
Auburn, Washington, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2002–2014

ŽivotopisUpraviť

Narodila sa v Kalispelli ako štvrté dieťa učiteľov hudby. Predkovia jej rodiny boli indiánskeho pôvodu (z kmeňa Čiernonožcov[3]). Jej rodina sa presťahovala do Seattle keď mala osem rokov.[3] Už ako teenagerka začala hrať v indiánskom divadle Red Eagle Soaring.[3] Popritom navštevovala Young Shakespeare Workshop a účinkovala vo Freehold Theatre.[3]

Pravdepodobne najznámejšia bola jej rola vo filme Frozen River z roku 2008, v ktorom hrala mohawskú prevádzačku ľudí Lily. Za túto rolu bola nominovaná na cenu Spirit Award v kategórii vedľajšej ženskej role. Ďalšími známymi filmami, v ktorých hrala vedľajšiu rolu, boli napríklad Divoký Django režiséra Quentina Tarantina a Blízko od seba režiséra Johna Wellsa.

V októbri 2014 bola nájdená mŕtva desať dní po tom, keď odišla z bytu svojej sestry v Auburne na prechádzku.

FilmografiaUpraviť

  • 2002: Skins
  • 2002: Auf Wiedersehen, Pet (TV seriál)
  • 2002: Skinwalkers (TV film)
  • 2003: Strážca snov (DreamKeeper)
  • 2003: Edge of America (TV film)
  • 2006: Posledný deň na obzore (Expiration Date)
  • 2008: Frozen River
  • 2010: The Dry Land
  • 2010: Big Love (TV seriál)
  • 2012: Divoký Django (Django Unchained)
  • 2012: Every Other Second
  • 2013: Jimmy P. (Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian)
  • 2013: Blízko od seba (August: Osage County)
  • 2014: Cake

ReferencieUpraviť

  1. DVOŘÁK, Stanislav. Mladou herečku z Nespoutaného Djanga našli mrtvou. novinky.cz, 2014-10-17. Dostupné online [cit. 2014-10-17].
  2. SPÁČILOVÁ, Mirka. Našli tělo zmizelé Misty Uphamové, herečky z filmu Nespoutaný Django. iDnes.cz, 2014-10-17. Dostupné online [cit. 2014-10-17].
  3. a b c d Moira Macdonald: Former Seattleite Misty Upham’s film/acting career takes another step forward with „Frozen River“. Seattle Times , 10. august 2008; prístup 18. október 2014

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Misty Uphamová na českej Wikipédii.