Naya Riverová

americká herečka a speváčka
(Presmerované z Naya Rivera)

Naya Riverová (neprechýlene: Naya Marie Rivera; * 12. január 1987, Santa Clarita, Kalifornia, Spojené štáty - † 8. júl 2020, Piru, Kalifornia, Spojené štáty) bola americká herečka a speváčka. Preslávila ju rola Santany Lopezovej v seriáli televízie FOX, Glee. Keď mala 4 roky, stvárnila rolu Hillary Winstonovej v seriáli The Royal Family, za ktorý získala nomináciu Young Artist Award. 17. septembra 2013 vydala prvý sólo single s názvom „Sorry“, na ktorom spolupracovala s americkým raperom, Big Seanom. 8. júla 2020 z nezistených príčin zmizla z člnu, po tom, ako sa vybrala na výlet so svojím synom, pri jazere Lake Piru. Na vodnom člne našli spať jej 4-ročného syna, ktorý povedal, že si bol s mamou zaplávať. Ihneď bolo po nej vyhlásené pátranie. Jej telo sa našlo počas záchrannej akcie, dňa 13.7.2020 bola vyhlásená za mŕtvu. Pravdepodobnou príčinou smrti bolo utopenie.

Naya Riverová
Naya Rivera at 2012 ALMA Awards (cropped).jpg
Naya Riverová na ALMA Awards v roku 2012
Celé menoNaya Marie Rivera
Narodenie 12. január 1987
Santa Clarita, Kalifornia, Spojené štáty
Úmrtie8. júl 2020 (33 rokov)
Lake Piru
Povolanieherečka, speváčka-skladateľka, modelka
Roky pôsobenia1991 – 2020
ManželRyan Dorsey (2014 – 2018)
Deti1
SynJosey Hollis Dorsey
BratMychal Rivera
SestraNickayla Rivera
Oficiálna webstránkanayarivera.com/}}

DetstvoUpraviť

Riverová sa narodila a vyrástla vo Valencii v Kalifornii[1] a väčšinu života prežila v alebo popri Los Angeles. Má portorické, africko-americké a nemecké korene. Jej rodičia sú Yolanda, bývalá modelka a George Rivera. Jej mladší brat, Mychal Rivera, hrá americký futbal a mladšia sestra, Nickayla Riverová, je modelka. V 8 alebo 9 mesiacoch začala byť zastupovaná rovnakým agentom ako jej matka, ktorá sa presťahovala do Los Angeles kvôli modelingu.

Zmiznutie a úmrtieUpraviť

8. júla 2020 bola Riverová vyhlásená za nezvestnú osobu po tom, ako sa jej štvorročného syna Joseya objavili samého v prenajatej lodi pri jazere Piru. Hľadanie Rivery a Joseyho sa začalo o 04.00 miestneho času, čo bolo tri hodiny potom, čo sa nevrátili na prístavisko. Okolo 05.00 miestneho času bol objavení jej syn, Josey, ktorý spal na lodi so svojou záchrannou vestou. Loď sa nachádzala v oblasti Narrows, čo je oblasť na severe jazera, ktorá môže byť dosť hlboká. Na palube sa našla záchranná vesta Rivery. Josey vyšetrovateľom povedal, že jeho matka mu pomohla vyliezť späť na loď, ale nedokázala vyliezť s ním na palubu a zmizla pod vodou. Jazero Piru je známe pre silné, nepredvídateľné prúdy vody, ktoré v minulosti zapríčinili smrť niekoľkých plavcov.

Na nasledujúci deň, pátranie po Rivere pokračovalo.

11. a 12. júla sa k prieskumnému tímu pri jazere pripojili rodičia Rivery, brat, bývalý manžel Ryan Dorsey aj jej kolegyňa zo seriálu Glee, Heather Morris. Dňa 13. júla bolo oznámené, že potápači našli plávajúce telo v jazere Piru, zhruba okolo 9:30 ráno miestneho času, ktoré patrilo Rivere. 13. júla bola oficiálne vyhlásená za mŕtvu. Šerif z okresu Ventura prišiel s teóriou, že Riverová a Josey sa mohli ocitnúť v silnom prúde vody, ktorý je v tejto oblasti bežný najmä v popoludňajších hodinách, a že zhromaždila energiu na záchranu svojho syna, ale nie na záchranu seba samej.

Posledná rozlúčka s Riverovou sa konala 24. júla 2020 na cintoríne Forest Lawn Memorial Park v Hollywood Hills.

FilmografiaUpraviť

Film
Rok Názov Rola Poznámky
2002 The Master of Disguise Captain America Kid [2]
2009 Frankenhood Hottie
2011 Glee: The 3D Concert Movie Santana Lopez Koncertný film[3]
2013 The Naughty List Sparkle (hlas) Animovaný film[4]
2014 At the Devil's Door Vera
2017 Mad Families Felipa Jonas [5]
Televízia
Rok Názov Rola Poznámky
1991 – 1992 The Royal Family Hillary Winston 15 epizód
1992 – 1993 Family Matters Gwendolyn 3 epizódy
1993 Fresh Prince Cindy Epizóda: „Bundle of Joy“[6][7]
1993 The Sinbad Show Párty hosť Epizóda: „It's My Party, I'll Cry If I Want To“[8]
1995 Live Shot Ann Epizóda: „Another Day, Another Story“
1996 Pobrežná hliadka Willa Epizóda: „Scorcher“[7]
1997 Smart Guy Kelly Epizóda: „Baby, It's You and You and You“
1999 Tanya Epizóda: „Never Too Young“
1999 The Jersey Dievča #2 Epizóda: „Be True to You“
2002 House Blend Chloe Pilotná epizóda
2002 Even Stevens Charlene Epizóda: „Short Story“
2002 – 2004 Pajama Rama Seba Moderátorka
2002 – 2006 The Bernie Mac Show Donna 11 epizód
2003 Soul Food Lauryn 2 epizódy[9]
2004 8 Simple Rules Pekné dievča Epizóda: „Halloween“
2008 Girlfriends Mladá dáma Epizóda: „Stand and Deliver“
2008 C.S.I.: Kriminálka Miami Rachel Calvado Epizóda: „Power Trip“
2009 – 2015 Glee Santana Lopez 113 epizód[10]
2010 When I Was 17 Seba Epizóda 28, s Carmelom Anthonym a Tayeom Diggsom
2012 The Glee Project Seba Epizóda: „Sexuality“
2012 This Is How I Made It Seba Epizóda 3, s Chris Brownom
2013 Fashion Police Seba Hosť
2013 Styled to Rock Seba Hosť
2014 The Real Housewives of Atlanta Seba Epizóda: „Secrets Revealed“
2015 Prefíkané slúžky Blanca Alvarez 5 epizód
2016 American Dad! Lolo Fuentes Epizóda: „The Unincludeds“
2017 RuPaul's Drag Race Seba Hosť; epizóda: „Good Morning Bitches“
2018 – 2019 Step Up: High Water Collette Jones 20 epizód[11][12]

ReferencieUpraviť

  1. Naya Rivera Bio [online]. [Cit. 2013-10-07]. Dostupné online.
  2. ‘Glee’ Star Naya Rivera Dead at 33 [online]. July 13, 2020. Dostupné online.
  3. CHEUNG, Nadine. 'Glee' Star Naya Rivera Covers Amy Winehouse's 'Valerie' in 3D Concert Movie [online]. . Dostupné online.
  4. CRUMP, William D.. Happy holidays--animated!: a worldwide encyclopedia of Christmas, Hanukkah, Kwanzaa and New Year's cartoons on television and film. Jefferson, N.C. : [s.n.]. ISBN 978-1-4766-7293-9. S. 208.
  5. WAGMEISTER, Elizabeth. Charlie Sheen, Leah Remini, Naya Rivera to Star in Crackle Film 'Mad Families' [online]. September 20, 2016. Dostupné online.
  6. SARNER, Lauren. Naya Rivera's best moments: From 'Glee' to 29-year career highlights [online]. July 13, 2020. Dostupné online.
  7. a b Naya Rivera Memorable Roles: From 'Glee' to 'Family Matters' (Photos) [online]. July 13, 2020. Dostupné online.
  8. The Sinbad Show (1993) :: starring: Naya Rivera, Christel Khalil [online]. . Dostupné online.
  9. Naya Rivera's 11 Most Memorable Roles, From 'Family Matters' to 'Glee' (Photos) [online]. . Dostupné online.
  10. DAVIES, Hannah J.. Naya Rivera: Glee star feared dead after son found alone in boat at lake. The Guardian, July 9, 2020. Dostupné online [cit. 2020-07-11]. ISSN 0261-3077.
  11. Step Up season 1 playlist [online]. [Cit. 2020-07-13]. Dostupné online.
  12. Step Up season 2 playlist [online]. [Cit. 2020-07-13]. Dostupné online.

Iné projektyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Naya Rivera na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).