Otvoriť hlavné menu

Nick Cave

austrálsky spevák, textár, básnik a herec

Nicholas Edward Cave (* 22. september 1957, Warracknabeal, Austrália) je austrálsky spevák, textár, básnik a herec.

Nick Cave
austrálsky spevák, textár, básnik a herec.
austrálsky spevák, textár, básnik a herec.
Rod. menoNicholas Edward Cave
Narodenie22. september 1957 (62 rokov)
Warracknabeal, Austrália
Odkazy
Webstránkanickcave.com
CommonsSpolupracuj na Commons Nick Cave

Spoluzakladal The Boys Next Door, koncom sedemdesiatych rokov sa premenovali na The Birthday Party.

V roku 1984 sa The Birthday Party rozpadla a jej dvaja členovia Nick Cave a Mick Harvey založili skupinu Nick Cave & The Bad Seeds, ku ktorej patrili aj Blixa Bargeld, gitarista v Einstürzende Neubauten, Barry Adamson, Hugo Race a Anita Lane.

V marci 2008 dostal čestný doktorát na Monash University v Melbourne za propagáciu Austrálie po celom svete. V rokoch 1977 – 78 navštevoval na univerzite Caulfield Institute of Technology, štúdium však nedokončil, pretože sa začal venovať hudbe.[1]

DiskografiaUpraviť

Albumy nahrané so skupinou The Bad Seeds

Bočné projekty

BibliografiaUpraviť

  • 1988 King Ink (v češtine King Ink)
  • 1989 And the Ass Saw the Angel (v češtine A uzřela oslice anděla)
  • 1997 King Ink II. (v češtine King Ink II)
  • 2001 Complete Lyrics (v češtine vyjde v roku 2011 pod názvom Texty 1978 – 2001)
  • 2009 The Death of Bunny Munro (v slovenčine Smrť Bunnyho Munroa, v češtine Smrt Zajdy Munroa)

FilmografiaUpraviť

Nick Cave účinkoval vo filmoch Wima Wendersa:

V roku 1991 sa objavil po boku Brada Pitta a Samuela L. Jacksona vo filme Johnny Suede režiséra Toma DiCilla.

ReferencieUpraviť

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Nick Cave

Externé odkazyUpraviť