Otvoriť hlavné menu

Patsy Cline, rodným menom Virginia Patterson Hensleyová (angl. Virginia Patterson Hensley; * 8. september 1932, Winchester, Virgínia, USA – † 5. marec 1963, Camden, Tennessee) bola americká speváčka country hudby s presahmi do pop music,[1] členka Grand Ole Opry. Zomrela na vrchole speváckej kariéry pri havárii súkromného lietadla vo veku 30 rokov. Bola preslávená svojím zvučným a sýtym hlasom v altovej polohe.

Patsy Cline
americká speváčka
Patsy Cline
Rod. menoVirginia Patterson Hensleyová
Narodenie8. september 1932
Winchester, Virgínia, USA
Úmrtie5. marec 1963 (30 rokov)
Camden, Tennessee, USA
ManželGerald Cline (1953 – r. 1957), Charlie Dick (1957 -)
Deti2
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Patsy Cline

V oblasti country hudby je dodnes považovaná za jednu z najúspešnejších a najuznávanejších speváčok 20. storočia, ktorej krátky život aj jej úspešná kariéra sa neskôr stala námetom mnohých kníh, filmov, dokumentov, článkov i divadelných hier.

Už od detstva išlo o veľmi talentovanú dievča, ktoré dobre tancovalo a od ôsmich rokov hralo na klavír. Už vo svojich 17 rokoch začala spievať v Nashville, kde prehovorila Roya Accuffa a uspela. V roku 1957 zaznamenala veľký úspech s hitom „Walking After Midnight“ a stala sa veľmi populárnou. Jej asi najväčším hitom je pieseň „Crazy“, ktorú pre ňu napísal Willie Nelson, a tiež „I fall to pieces“.

Odrazy v kultúreUpraviť

Jej postava sa vyskytuje v americkom životopisnom filme Loretty Lynnovej Prvá dáma country music z roku 1980.

DiskografiaUpraviť

  • 1957 Patsy Cline
  • 1961 Patsy Cline Showcase
  • 1962 Sentimentally Yours
  • 1962 Patsy Cline 's Golden Hits

ReferencieUpraviť

  1. CBS News (February 18, 2009). "Remembering Patsy Cline". Retrieved January 16, 2012.

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Patsy Cline

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Patsy Cline na českej Wikipédii.