Otvoriť hlavné menu

Peter Cmorik

slovenský spevák

Peter Cmorik (* 22. marec 1980, Rožňava) je slovenský spevák, hudobník, skladateľ, textár, víťaz súťaže Slovensko hľadá Superstar II (2006)

Peter Cmorik
Peter Cmorik, Strekovský festival vína
Peter Cmorik, Strekovský festival vína
Základné informácie
Narodenie 22. marec 1980 (39 rokov)
Rožňava, Slovensko
Pôsobenie spevák, skladateľ,
Žáner Pop, Pop rock
Vydavateľstvá Sony BMG, CMORO, s.r.o
Vplyv AC/DC, Queen, Deep Purple, Led Zeppelin, Eric Clapton
Webstránka petercmorik.sk

Má na konte 4 radové albumy, jednu Best of a mnoho singlov, spoluprác a piesní do filmov a seriálov. Je 5 násobným Zlatým Slávikom a získal mnoho ďalších ocenení.

Momentálne pripravuje so svojou kapelou Peter Cmorik Band v poradí piaty album.

Zo životaUpraviť

Peter Cmorik sa narodil 22.marca 1980 v Rožňave. Začínal ako učiteľ klavíra a gitary v základnej umeleckej škole a popritom hral vo viacerých kapelách (Amadeus, Hematit, Aeroplane, Humana). S kapelou OK Band hral 6 mesiacov v Japonsku. Po návrate sa prihlásil do súťaže Slovensko hľadá Superstar, ktorú v roku 2006 vyhral.

Vtedy začala jeho spolupráca s renomovanými hudobníkmi ako Juraj Kupec, Martin Gašpar, Marcel Buntaj, či Juraj Tatár. Spolu s Jurajom Kupcom napísali prvé hity Dážď a Mám Pocit, ktoré sa stali zároveň hitmi roka. Vydal album Nádherný Deň (2006), ktorý sa stal multiplatinový. Rok 2006 sa niesol v znamení veľkých úspechov, kde v ankete Slávik získal hneď tri ocenenia, Objav roka Spevák roka a Hit roka a absolvoval celoslovenské úspešné turné.

Nasledoval druhý album Žijem Ako Viem (2007), z ktorého sa skladba Nemusíš Sa Báť tiež stala Hitom roka a Peter získal opäť titul Zlatý Slávik. Hity Čo To Znamená a Mám Ťa Rád boli najhranejšími skladbami. Diváci ho mohli prvýkrát vidieť aj na doskách divadla, kde dostal hlavnú úlohu v muzikáli Traja Mušketieri. So skladbou Mám Pocit vyhral v roku 2008 medzinárodnú súťaž v poľskom Rzeszowe a absolvoval československé turné ako hosť skupiny TEAM.

Rok 2009 priniesol album Jedno Si Želám s rovnomenným hitom.

Štvrtý album …O Tebe (2013) priniesol skladby Kam Som Rozum Dal, či Premýšľam Nad Tebou, ktorá odznela aj v hudobnej komédii Tak Fajn.

Rok 2014 priniesol ďalšie dve muzikálové príležitosti, a to v muzikáli Krysař ( rola Osud) a v muzikáli Rómeo a Júlia (páter Vavrinec).V medziobdobí vzniklo niekoľko duetov, s Adamom Ďuricom (Pôvabná), so Zuzanou Smatanovou (Čo Má Prísť, Príde), neskôr s Robom Opatovským (Niečo Je Tu Zlé), s Martinom Harichom (Oh My Bro) a Ondřejom Brzobohatým (Vietor). S Ondřejom absolvoval počas dvoch rokov aj turné po Čechách. V roku 2015 napísal titulnú pieseň k seriálu Kolonáda a dostal ďalšiu muzikálovú úlohu v muzikáli Jesus Christ Superstar, kde dodnes hrá rolu Ježiša v Ostravskom divadle.

V roku 2016 vydal svoj prvý Best Of album a absolvoval turné k 10.výročiu na scéne. Rok 2017 priniesol úspešný singel Spolu Zostarnúť (feat. Daniela Lovlin).

V roku 2018 nahral s kapelou Peter Cmorik Band EP Životom (singel Taká Ako Ty) a spolupracoval s Marekom Wolfom na albume K Výškam...Začiatkom roka 2019 vyšiel opäť nový singel s názvom Dva Prúdy Riek a vystúpil ako support act na turné Habera a TEAM 2019 v dvanástich českých mestách.

S kapelou Peter Cmorik Band vydáva novú pieseň Dnes To Príde. Získal spolu 5 zlatých a dvoch strieborných Slávikov.

DiskografiaUpraviť

AlbumyUpraviť

  • 2006 - Nádherný deň - Sony BMG, CD
  • 2007 - Žijem ako viem - Sony BMG, CD
  • 2009 - Jedno si želám - Sony BMG, CD
  • 2013 - ...o Tebe - Cmoro, s.r.o, CD, Digital
  • 2016 - 10 Best Of - Cmoro, s.r.o, CD
  • 2018 - Životom - Cmoro, s.r.o, EP, Digital

SingleUpraviť

  • 2009 - Keď spíš - Sony BMG, CD
  • 2013 - Kam som rozum dal - Cmoro, s.r.o, CD, Digital
  • 2015 - Odraz duše - Peter Cmorik & Inside, CD
  • 2015 - Uuuú... - Peter Cmorik, Radovan „Vrabec“ Orth, Diophan Toss, FFC Group, CD
  • 2015 - Oh My Bro - Peter Cmorik & Martin Harich, Cmoro, s.r.o, Digital
  • 2017 - Spolu zostarnúť - Peter Cmorik feat. Daniela Lovlin, Cmoro, s.r.o, Digital
  • 2018 - Taká ako ty - Peter Cmorik Band, Cmoro, s.r.o, Digital
  • 2019 - Dva prúdy riek - Peter Cmorik Band, Cmoro, s.r.o, Digital

Spolupráca na albumochUpraviť

  • 2006 - Niečo s nami je - I.M.T. Smile - Universal Music 171348-9, CD, 05. Patrí len nám - I.M.T. Smile, Adam Ďurica, Peter Cmorik, Samo Tomeček
  • 2010 - Kuko Sanchez - HS records, CD, 04. Príde k Nám
  • 2010 - Gemini - Zuzana Smatanová - Sony Music Enterteinment Czech Republic, s.r.o, Čo má prísť, príde (singel) - Zuzana Smatanová & Peter Cmorik
  • 2011 - Dávno zomrel Rock ‘n’ Roll - Adam Ďurica - Universal Music, 03. Pôvabná - Adam Ďurica a Peter Cmorik
  • 2013 - HUMANA - Humana - Cmoro, s.r.o, CD
  • 2013 - Priatelia Vianoc - V.A. - Lidl, CD, Šťastné a Veselé
  • 2014 - Môj život - Robo Opatovský - Záverečná, s.r.o, CD, 07. Niečo je tu zlé - Robo Opatovský & Peter Cmorik
  • 2014 - Identity - Ondřej Brzobohatý - Supraphon, a.s. , CD, Digital, 09. Vietor - Ondřej Brzobohatý & Peter Cmorik
  • 2016 - Vianočné duetá - Robo Opatovský - Záverečná, s.r.o, CD, 12. Vianočný blázinec - Robo Opatovský & Peter Cmorik
  • 2018 - K výškam... - Peter Cmorik & Marek Wolf - Indies Happy Trails, CD

Hudba k filmu a seriáluUpraviť

  • 2012 - Tak fajn, Premýšľam nad tebou - BrainZone, CD
  • 2013 - Kolonáda (seriál STV), Životné cesty, titulná pieseň k seriálu
  • 2016 - Muzzikanti, Muzzikanti - Petarda Production, a.s. , CD, Digital, 02. Všichni jsme muzikanti, 06. Život je šapitó, 11. Tohle je náš boj, 14. Hej sokoly - Peter Cmorik & Kollárovci, 16. Zapomenut - Marta Jandová & Peter Cmorik, 20. Kříž svůj neseme - Jarek Nohavica & Peter Cmorik

OceneniaUpraviť

  • 2006 - Zlatý Slávik
  • 2007 - Zlatý Slávik
  • 2008 - Zlatý Slávik
  • 2009 - Zlatý Slávik
  • 2010 - Strieborný Slávik
  • 2011 - Strieborný Slávik
  • 2012 - Zlatý Slávik

Peter Cmorik BandUpraviť

2006 - 2011Upraviť

2011 - 2014Upraviť

  • Peter Cmorik - spev, gitara
  • Pišta Lengyel - gitara
  • Martin Gašpar - basgitara
  • Juraj Tatár - klávesy
  • Stanko Kociov - bicie

2014 - 2016Upraviť

  • Peter Cmorik - spev, gitara
  • Maroš Goga - gitara
  • Marek Jamber - basgitara
  • Martin Tomeš - bicie

2016 - súčasnosťUpraviť

  • Peter Cmorik - spev, gitara
  • Maroš Goga - gitara
  • Marek Jamber - basgitara
  • Kristóf Kiss - klávesy
  • Martin Tomeš - bicie

Súkromný životUpraviť

S manželkou Danielou má dve deti, dvojičky Štefana a Petra.

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Peter Cmorik

Externé odkazyUpraviť