Pink

(Presmerované z Pink (speváčka))

Alecia Beth Moore (* 8. september 1979, Doylestown, Pensylvánia, USA), známa pod umeleckým menom Pink (štylizované ako P!nk), je americká speváčka a skladateľka. Pôvodne bola členkou dievčenskej skupiny Choice. V roku 1995 vydavateľstvo LaFace Records uvidelo v Pink potenciál a ponúklo jej zmluvu na sólové nahrávanie. Jej debutový štúdiový album Can't Take Me Home (2000), ktorý bol ovplyvnený R&B, získal v USA dvojitú platinu a vyšli z neho dva single umiestnené v Billboard Hot 100: „There You Go“ a „Most Girls“. Ďalšie uznanie získala singlom „Lady Marmalade“ zo soundtracku k filmu Moulin Rouge!, ktorý sa dostal na prvé miesto v mnohých rebríčkoch po celom svete. Svojím druhým štúdiovým albumom Missundaztood (2001) sa zamerala na pop rock. Z tohto albumu sa predalo viac ako 13 miliónov kópií po celom svete a single „Get the Party Started“, „Don't Let Me Get Me“ a „Just Like a Pill“ sa stali medzinárodnými hitmi.

P!nk
Pink (2019)
Pink (2019)
Základné informácie
Rodné meno Alecia Beth Moore
Narodenie 8. september 1979 (41 rokov)
Doylestown, Pensylvánia, USA
Deti 2
Pôsobenie Speváčka, skladateľka
Žáner Pop, pop rock, R&B
Hrá na nástroje Spev, gitara, klavír, bicie
Roky pôsob. 1995 – súčasnosť
Vydavateľstvá LaFace Records
Arista Records
JIVE Records
RCA Records
Webstránka pinkspage.com

Tretí štúdiový album Try This (2003) predal podstatne menej kópií ako jej predchádzajúca tvorba, no získala zaň cenu Grammy za najlepší ženský spevácky rockový výkon. Na vrchol rekordných hitparád sa vrátila so svojím štvrtým a piatym štúdiovým albumom I'm Not Dead (2006) a Funhouse (2008), ktoré priniesli top 10 piesne „Who Knew“ a „U + Ur Hand“, rovnako ako singel číslo jeden, „So What“. Šiesty štúdiový album The Truth About Love (2012), bol jej prvým albumom číslo jeden v albumovom rebríčku Billboard 200. Vyšiel z neho speváčkin štvrtý americký singel číslo 1, „Just Give Me a Reason“. V roku 2014 Pink nahrala kolaboračný album Rose Ave s kanadským hudobníkom Dallasom Greenom ako folkové duo s názvom You+Me. Jej ďalšie štúdiové albumy, Beautiful Trauma (2017) a Hurts 2B Human (2019), debutovali na vrchole hitparády Billboard 200, pričom Beautiful Trauma sa stala tretím najpredávanejším albumom roku na svete.

Pink, ktorá je známa svojím výrazným chrapľavým hlasom a akrobatickou prezentáciou na pódiu,[1][2] predala po celom svete viac ako 90 miliónov nahrávok, čo z nej robí jednu z najpredávanejších hudobných umelkýň na svete. Medzi jej kariérne ocenenia patria tri ceny Grammy, dve ceny Brit, cena Daytime Emmy a sedem cien MTV Video Music Awards vrátane ceny Michael Jackson Video Vanguard Award. V roku 2009 Billboard označil Pink za interpretku popových piesní desaťročia. Pink bola po Madonne tiež druhou najhranejšou ženskou sólovou umelkyňou vo Veľkej Británii počas 1. dekády 21. storočia. VH1 ju zaradil na desiate miesto v zozname 100 najväčších žien v hudbe, zatiaľ čo Billboard jej v roku 2013 udelil cenu Žena roka. Na 63. ročníku BMI Pop Awards získala Cenu prezidenta BMI za „jej vynikajúci úspech v písaní piesní a na globálny dopad na popkultúru a zábavný priemysel.“[3]

DiskografiaUpraviť

  • Can't Take Me Home (2000)
  • Missundaztood (2001)
  • Try This (2003)
  • I'm Not Dead (2006)
  • Funhouse (2008)
  • The Truth About Love (2012)
  • Beautiful Trauma (2017)
  • Hurts 2B Human (2019)

TurnéUpraviť

  • Party Tour (2002)
  • Try This Tour (2004)
  • I'm Not Dead Tour (2006 – 2007)
  • Funhouse Tour (2009)
  • The Funhouse Summer Carnival (2010)
  • The Truth About Love Tour (2013 – 2014)
  • Beautiful Trauma World Tour (2018 – 2019)

ReferencieUpraviť

  1. LETKEMANN, Jessica. P!nk's 20 Biggest Billboard Hits [online]. September 8, 2015. Dostupné online.
  2. He Takes Her In His Arms, But After He Lets Her Go, I Was Breathtaken. The San Francisco Globe, April 27, 2015. Dostupné online [cit. 2016-03-02].
  3. P!nk Receives President's Award at 63rd Annual BMI Pop Awards [online]. Broadcast Music Inc., May 13, 2015. Dostupné online.

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pink (singer) na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).