Otvoriť hlavné menu

Randy Newman (* 28. november 1943, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americký skladateľ piesní, spevák a klavirista známy vďaka popovým a filmovým piesňam.

Randy Newman
americký skladateľ filmovej hudby, spevák a klavirista
americký skladateľ filmovej hudby, spevák a klavirista
Narodenie28. november 1943 (75 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Odkazy
Webstránkarandynewman.com
CommonsSpolupracuj na Commons Randy Newman

Medzi filmy, ku ktorým, napísal piesne patria Ragtime, The Natural ako aj prvé štyri filmy Disney-Pixar vrátane Toy Story, A Bug's Life a Monsters, Inc.

V roku 1989 získal cenu Premio Tenco a v roku 2013 bol uvedený do Rock and Roll Hall of Fame.[1] Je tiež držiteľomm cien Grammy, Annie a Oscar.

Sólová diskografiaUpraviť

  • Randy Newman (1968)
  • 12 Songs (1970)
  • Sail Away (1972)
  • Good Old Boys (1974)
  • Little Criminals (1977)
  • Born Again (1979)
  • Trouble in Paradise (1983)
  • Land of Dreams (1988)
  • Randy Newman's Faust (1995)
  • Bad Love (1999)
  • Harps and Angels (2008)

ReferencieUpraviť

  1. GREENE, Andy. Rock and Roll Hall of Fame 2013 Inductees: Rush, Public Enemy, Heart and Randy Newman [online]. 2012-12-11, [cit. 2013-02-01]. Dostupné online. (anglicky)

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Randy Newman

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Randy Newman na českej Wikipédii.