Robert Altman

Robert Altman (* 20. február 1925, Kansas City, Missouri, USA – † 20. november 2006, Los Angeles, Kalifornia) bol americký herec, scenárista, producent a režisér osemkrát nominovaný na Oscara, držiteľ ceny Zlatý glóbus i ceny Emmmy.

Robert Altman
americký herec a režisér
Robert Altman
Narodenie20. február 1925
Kansas City, Missouri, USA
Úmrtie20. november 2006 (81 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Odkazy
Webstránkarobertaltman.com
CommonsSpolupracuj na Commons Robert Altman

Veľa rokov pracoval ako televízny režisér. V americkom filme sa presadil až vojnovou tragikomédiou z čias Kórejskej vojny M.A.S.H. z roku 1970 (ktorá neskôr inšpirovala aj vznik rovnomenného známeho televízneho seriálu, ale už bez jeho účasti). V roku 1975 natočil úspešný film Nashville.

V roku 2006 obdržal Oscara za celoživotné dielo.

FilmografiaUpraviť

  • 1957The James Dean story
  • 1957 – The Deliquents
  • 1959Bonanza
  • 1969The cold day in the park
  • 1970M.A.S.H.
  • 1970 – Brewster McCloud
  • 1971McCabe a pani Millerová
  • 1973Dlhé lúčenie
  • 1974Zlodeji ako my
  • 1974 – California Split
  • 1975Nashville
  • 1976Buffalo Bill a Indiáni
  • 1977Tri ženy
  • 1978Svadba
  • 1979Kvintet
  • 1980Pepek námorník
  • 1982Health
  • 1983Streamers
  • 1985Láskou posadnutí
  • 1987Toho doktora chcem za ženu
  • 1987 – Árie
  • 1990Vincent a Theo
  • 1992Hráč
  • 1993Prestrihy
  • 1994Pret-a-porter
  • 1996Kansas City
  • 1998Perníkový dedko
  • 1999Vitajte v Holly Springs
  • 2000Dr. T a jeho ženy
  • 2001Gosford park
  • 2003Company
  • 2006Zajtra nehráme

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť