Věra Martinová, rodená Věra Šolínová (* 2. február 1960, Opočno) je česká speváčka a gitaristka.

Věra Martinová
česká speváčka
česká speváčka
Narodenie2. február 1960 (64 rokov)
Opočno, Česko
Odkazy
Webstránkamartinova.cz
CommonsSpolupracuj na Commons Věra Martinová

Životopis

upraviť

Po absolvovaní konzervatória pôsobila až do roku 1982 ako speváčka v Orchestri Gustava Broma. V roku 1982 sa stala zakladajúcou členkou dievčenskej country kapely Schovanky. Po päťročnom pôsobení v skupine Schovanky sa vydala na vlastnú sólovú umeleckú dráhu. Niektorí hudobní odborníci ju označujú ako najlepšiu speváčkou v oblasti country music v Česku a je titulovaná titulom – prvá dáma country music .[1] V roku 1989 sa mala ťažkú autohaváriu.

Najznámejšie piesne

upraviť
  • Pláčou tvoje modré oči
  • Malý dům nad skálou
  • Až na vrcholky hor
  • Dala jsem lásku řekám
  • Zázračné housle
  • Nebe, peklo, ráj

Diskografia

upraviť
  • 1989 Dál jen vejdi – Supraphon
  • 1990 Nejsme si cizí – Popron Music -MC, CD
  • 1992 Půlnoční slunce – Presston -LP, MC, CD
  • 1993 Toulavý touhy – Popron Music (Single 1986 – 1993) (reedícia v 2000)
  • 1994 Věra Martinová a přátelé – Popron Music - MC, CD, MD
  • 1995 Vrcholky  – Popron Music – [D (Best Of)
  • 1996 Zvláštní způsoby – Monitor EMI -CD
  • 1996 Dál jen vejdi – Popron Music – CD
  • 1997 Vrcholky 2  – Popron Music – CD
  • 1998 Příběhy – Monitor EMI – CD
  • 2000 Toulavý touhy – Bonton (Singly 1986 – 1993) – CD (reedícia z roku 1993)
  • 2001 Slunci je to jedno – Monitor EMI – CD
  • 2002 Svět je plnej různejch řečí – Popron Music - MC, CD (Věra Martinová a Schovanky)
  • 2002 Léto s Věrou - Country hity – Monitor EMI  – CD
  • 2003 Gold – Popron Music – CD
  • 2004 Kytarová – Popron Music – CD
  • 2006 Věřím svým snům – Popron Music – CD
  • 2010 Křídel se nezříkám - Popron Music - CD+DVD
  • 2011 Foukneme do svící - EMI Czech Republic - CD

Kompilácie

upraviť
  • 2002 Country pohoda III. – Supraphon -04. Toulavý džíny
  • 2003 Naše Country Hity – Supraphon -15. Atmosféra letních bouřek
  • 2003 České super hity 6 – Popron Music -18. Věra Martinová & Schovanky - Svět je plnej různejch řečí
  • 2006 Country superpohoda  – (2CD) -18.Toulavý džíny-cd1/02.Pár havraních copánků (Love Me Tender)-cd2/20.Ptačí nářečí (Oh, Lonesome Me)-cd2.
  • 2007 Duety CZ – Monitor EMI -15. Věra Martinová a Roman Horký – Čas rozchodů
  • 2007 Folk CZ- Monitor EMI -09.Z knihy vázané ovčí kůží
  • 2007 Nejlepší country výběr všech dob – Universal Music -23.ž na vrcholky hor-cd1/01.Malý dům nad skálou-cd2

Referencie

upraviť
  1. První dáma české country

Externé odkazy

upraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Věra Martinová na českej Wikipédii.