Otvoriť hlavné menu


Virna Lisi, rodným menom Virna Pieralisi (* 8. november 1936, Ancona, Taliansko - 18. december 2014, Rím) bola talianska herečka.

Virna Lisi
talianska herečka
Virna Lisi
Rod. menoVirna Pieralisi
Narodenie8. november 1936
Ancona, Taliansko
Úmrtie18. december 2014 (78 rokov)
Rím, Taliansko
Aktívne roky1953 - 2014
ManželFranco Pesci (1960 - z. 2013)
DetiCorrado (* 1962)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Virna Lisi

Obsah

ŽivotopisUpraviť

Narodila sa v Ancone, v kraji Marche v strednom Taliansku. Po ukončení strednej školy sa rozhodovala medzi štúdiom práv na rímskej univerzite, ako si priali jej rodičia, a štúdiom hry na klavír. Z právnickej fakulty ale vzápätí odišla a odmietla aj štúdium na konzervatóriu, o ktorom pôvodne uvažovala. Hudobný talent a láska k hudbe ju však priviedli do filmových ateliérov. Zariadil to rodinný priateľ, spevák Giacomo Rondinella, ktorý jej sprostredkoval vystupovanie v zábavných programoch, kde mohla uplatniť svoje hudobné vlohy. Prostredím filmových ateliérov sa zoznámila s ľuďmi, ktorí jej pomohli v jej ďalšej kariére. Prvú väčšiu filmovú príležitosť jej ponúkol režisér Francesco Maselli vo filme Žena, o ktorej sa hovorí (La Donna del giorno). S týmto filmom reprezentovala Taliansko ako začínajúci mladá herečka na MFF v Karlových Varoch v roku 1957 a film získal Cenu mladých tvorcov.

Prudký vzostup jej kariéry nastal v 60. rokoch. Fotogenická tvár, odvaha a temperament ju predurčili na úlohy emancipovaných mladých žien. Jej filmovými partnermi boli slávni herci Alain Delon vo filme Černý Tulipán (1963), Marcello Mastroianni vo filme Casanova 70 (1965), alebo Vittorio Gassman vo filme Una vergine per il principe (1966). V historickom filme z roku 1961 Romulus a Remus si s ňou zahrali neherci, známi kulturisti Steve Reeves a Gordon Scott.

Rovnako ako mnoho západoeurópskych hercov, ani ona neodolala ponukám z Hollywoodu, kde natočila niekoľko úspešných filmov. Zahrala si s poprednými americkými hercami, vo filme Ako zabiť svoju ženu (How to Murder Your Wife) to bol Jack Lemmon (1965) a vo filme S mojou ženou nie! (Not with My Wife, You Do not!) bol jej partnerom Tony Curtis (1966). V dobrodružnom filme Útok na Queen Mary (Assault on a Queen) hrala po boku Franka Sinatru (1966). V roku 1969 natočila ešte s americkým režisérom Stanley Kramerom vojnovú komédiu Tajemství Santa Vittorie (The Secret of Santa Vittoria), kde boli jej partnermi Anthony Quinn a Anna Magnaniová.[1]

Vrátila sa späť do Talianska, kde ju čakala ešte rad zaujímavých rolí. Pozvoľna sa prehrala do úloh elegantných nezávislých žien s ktorými slávila úspech v 70. rokoch. V 90. rokoch potom nakrútila rad úspešných televíznych minisérii, seriálov a televíznych filmov.

Najväčší filmový úspech ju čakal v roku 1994, kedy bola obsadená do úlohy Kataríny Medicejskej vo filme režiséra Patrice Chéreau Kráľovná Margot. Za túto rolu získala filmovú cenu César pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe (1995). Naposledy sa objavila vo filme Milovník po taliansky (Latin Lover) talianskej režisérky Cristiny Comencini (2015).

Okrem filmu a televízie účinkovala tiež v milánskom divadle Teatro Piccolo. Zomrela na rakovinu, 18. decembra 2014 v Ríme, vo veku 78 rokov.[2]

Osobný ​​životUpraviť

Hoci patrila medzi najznámejšie talianske aj svetové herečky, jej život nesprevádzali škandály. V roku 1960 sa vydala za talianskeho architekta Franca Pesciho a manželstvo trvalo 53 rokov, do jeho smrti v roku 2013. Virna Lisi zomrela len rok po ňom, v roku 2014. V manželstve sa im narodil v roku 1962 syn Corrado Pesci. Kvôli starostlivosti o rodinu chcela prerušiť filmovú kariéru, ale na žiadosť manžela to neurobila.

Filmografia (výber)Upraviť

 
Virna Lisi vo filme Dámy a pánové (1965)
  • Lettera napoletana, 1954
  • Il cardinale Lambertini, 1954
  • Husári, 1955
  • Il conte di Matera, 1957
  • Žena, o které se mluví, 1958
  • Vite perdute , 1959
  • Un militare e mezzo, 1960
  • Romulus a Remus, 1961
  • Eva, 1962
  • Nejkratší den, 1963
  • Černý Tulipán, 1964
  • Casanova '70, 1965
  • Dnes, zítra a pozítří, 1965
  • Jak zabít svou ženu, 1965
  • Made in Italy, 1965
  • Dámy a pánové, 1966
  • S mojí ženou ne!, 1966
  • 25. hodina, 1967
  • Arabella, 1967
  • Le dolci signore, 1968
  • Jestliže je úterý, musíme být v Belgii, 1969
  • Tajemství Santa Vittorie, 1969
  • Čas vlků, 1970
  • Roma bene, 1971
  • Modrovous, 1972
  • Bílý tesák, 1973
  • Návrat Bílého tesáka, 1974
  • Mimo dobro a zlo, 1977
  • Ernesto, 1979
  • Sladké lži, 1980
  • La Donna giusta, 1982
  • Sapore di mare, 1983
  • ...e la vita continua (TV), 1984
  • Kryštof Kolumbus (TVS), 1985
  • Jednou zaklepeš u mých dveří (TVS), 1986
  • I Love N.Y., 1987
  • Cinema (TV), 1988
  • E non se ne vogliono andare! (TV), 1988
  • Buon Natale... Buon anno , 1989
  • Záhady temné džungle (TVS), 1991
  • Passioni (TVS) , 1993
  • Kráľovná Margot, 1994
  • Va' dove ti porta il cuore, 1996
  • Ohnivá poušť (TVS), 1997
  • Balzac (TV), 1999
  • Na křídlech života (TV), 2000
  • Piccolo mondo antico (TV), 2001
  • Il più bel giorno della mia vita, 2002
  • I ragazzi della via Pál (TV), 2003
  • Annin dům (TV), 2004
  • Caterina e le sue figlie (TVS), 2005
  • Otázka rešpektu (TVS), 2006
  • Ženy z ocele (TV), 2007
  • Il sangue e la rosa (TV) , 2008
  • La donna che ritorna (TV), 2011
  • Baciamo le mani: Palermo-New York 1958 (TVS), 2013
  • Madre, aiutami. (TVS), 2014
  • Milovník po italsku, 2014

ZaujímavosťUpraviť

Argentínska skupina Sumo, hrajúci alternatívny rock, venovala herečke svoju pieseň s názvom TV Caliente (Virna Lisi). Pieseň, ktorú naspieval spevák Luca Prodan je súčasťou albumu Time fate love z roku 1981.[3]

ReferencieUpraviť

  1. RIGO, Jozef. Elegantná Talianka Virna Lisi. moviemania.sk, 2006-6-19. Dostupné online [cit. 2015-11-27].
  2. Zemřela herečka Virna Lisiová, odvážná kráska z Černého tulipána. Lidovky.cz (Praha: MAFRA), 2014-12-18. Dostupné online [cit. 2019-01-06]. ISSN 1213-1385.
  3. Luca Prodan Virna Lisi (TV Caliente) Lyrics

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Virna Lisi

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Virna Lisiová na českej Wikipédii.