Otvoriť hlavné menu

Zoznam štátov a závislých území

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam štátov a závislých území podľa kontinentov.

Obsah

AfrikaUpraviť

 
Regióny Afriky:

██ Severná Afrika

██ Západná Afrika

██ Stredná Afrika

██ Východná Afrika

██ Južná Afrika

 
Fyzická mapa Afriky
 
Satelitná snímka Afriky

Toto je zoznam štátov v Afrike.

Región,[pozn. 1]
názov územia a vlajka
Rozloha
(km²)
Počet obyvateľov[1] Hustota
obyvateľstva

(ľudí/km²)
Hlavné mesto
Východná Afrika:
  Burundi 27 834 10 557 259 379,29 Bujumbura
  Džibutsko 23 200 774 389 33,38 Džibuti
  Eritrea 117 600 6 086 495 51,76 Asmara
  Etiópia 1 104 300 91 195 675 82,58 Addis Abeba
  Keňa 580 367 43 013 341 74,11 Nairobi
  Komory 2 235 737 284 329,88 Moroni
  Madagaskar 587 041 22 005 222 37,48 Antananarivo
  Malawi 118 484 16 323 044 137,77 Lilongwe
  Maurícius 2 040 1 313 095 643,67 Port Louis
  Mayotte[2] (Francúzsko) 374 217 091 580,46 Mamoudzou
  Mozambik 801 590 23 515 934 29,37 Maputo
  Réunion[3] (Francúzsko) 2 510 821 136 327,15 Saint-Denis
  Rwanda 26 338 11 689 696 443,83 Kigali
  Seychely 455 90 024 197,85 Victoria
  Somálsko 637 657 10 085 638 15,82 Mogadišo
  Tanzánia 945 087 46 912 768 49,64 Dodoma
  Uganda 241 038 33 640 833 139,57 Kampala
  Zambia 752 618 13 817 479 18,36 Lusaka
  Zimbabwe 390 757 12 619 600 32,30 Harare
Stredná Afrika:
  Angola 1 246 700 18 056 072 14,48 Luanda
  Čad 1 284 000 10 975 648 8,55 N’Djamena
  Gabon 267 668 1 608 321 6,01 Libreville
  Kamerun 475 442 20 129 878 42,34 Yaoundé
  Kongo 342 000 4 366 266 12,77 Brazzaville
  Kongo (býv. Zair) 2 344 858 73 599 190 31,39 Kinshasa
  Rovníková Guinea 28 051 685 991 24,46 Malabo
  Stredoafrická republika 622 984 5 057 208 8,12 Bangui
  Svätý Tomáš a Princov ostrov 964 183 176 190,02 São Tomé
Severná Afrika:
  Alžírsko 2 381 741 37 367 226 15,69 Alžír
  Egypt[4] 1 001 449 82 868 000 82,75 Káhira
  Líbya 1 759 540 5 613 380 3,19 Tripolis
  Maroko 446 550 32 309 239 72,35 Rabat
  Južný Sudán 619 745 10 625 176 17,14 Juba
  Sudán 1 861 484 34 206 710 18,38 Chartúm
  Tunisko 163 610 10 732 900 65,60 Tunis
  Západná Sahara (Maroko)[pozn. 2] 266 000 522 928 1,97 El-Aaiún
Európske závislé územia v Severnej Afrike:
  Ceuta[5] (Španielsko) 19,48 83 517 4 287,32
  Kanárske ostrovy[5] (Španielsko) 7 446,95 2 082 655 279,67 Las Palmas de Gran Canaria,
Santa Cruz de Tenerife
  Madeira[6] (Portugalsko) 801,02 267 785 334,31 Funchal
  Melilla[5] (Španielsko) 13,41 81 323 6 064,36
Južná Afrika:
  Botswana 581 730 2 098 018 3,61 Gaborone
  Južná Afrika 1 221 037 48 810 427 39,97 Pretória, Bloemfontein, Kapské Mesto[pozn. 3]
  Lesotho 30 355 1 930 493 63,60 Maseru
  Namíbia 824 292 2 165 828 2,63 Windhoek
  Svazijsko 17 364 1 386 914 79,87 Mbabane
Západná Afrika:
  Benin 112 622 9 598 787 85,23 Porto-Novo
  Burkina 274 200 17 275 115 63,00 Ouagadougou
  Gambia 11 295 1 840 454 162,94 Banjul
  Ghana 238 533 24 652 402 103,35 Akkra
  Guinea 245 857 10 884 958 44,27 Konakry
  Guinea-Bissau 36 125 1 628 603 45,08 Bissau
  Kapverdy 4 033 523 568 129,82 Praia
  Libéria 111 369 3 887 886 34,91 Monrovia
  Mali 1 240 192 15 494 466 12,49 Bamako
  Mauritánia 1 025 520 3 359 185 3,28 Nouakchott
  Niger 1 267 000 16 344 687 12,90 Niamey
  Nigéria 923 768 170 123 740 184,16 Abuja
  Pobrežie Slonoviny 322 463 21 952 093 68,08 Yamoussoukro, Abidjan[pozn. 4]
  Senegal 196 722 12 969 606 65,93 Dakar
  Sierra Leone 71 740 5 485 998 76,47 Freetown
  Svätá Helena (Spojené kráľovstvo) 420 7 728 18,40 Jamestown
  Togo 56 785 6 961 049 122,59 Lomé
Spolu 30 320 591 1 076 220 597 35,49

PoznámkyUpraviť

  1. Delenie kontinentov ako ho zobrazuje mapa OSN.
  2. Územie Západnej Sahary si nárokuje a sčasti aj okupuje Maroko.
  3. Pretória je administratívnym hlavným mestom Južnej Afriky, v Bloemfontein sídli súd a v Kapskom Meste legislatíva
  4. Yamoussoukro oficiálne hlavné mesto Pobrežia Slonoviny, kým Abidjan je ním de facto.

Austrália a OceániaUpraviť

Región[7], názov územia a vlajka Rozloha
(km²)
Počet obyvateľov
(odhad k 1. júlu 2002)
Hustota obyvateľstva
(/km²)
Hlavné mesto
Australázia[8]
  Austrália 7 686 850 19 546 792 2,5 Canberra
  Vianočný ostrov (Austrália)[9] 135 474 3,5 Flying Fish Cove
  Kokosové ostrovy (Austrália)[9] 14 632 45,1 West Island
  Nový Zéland [10] 268 680 3 908 037 14,5 Wellington
  Norfolk (Austrália) 35 1 866 53,3 Kingston
Melanézia[11]
  Fidži 18 270 856 346 46,9 Suva
  Indonézia [12] 499 852 4 211 532 8,4 Jakarta
  Nová Kaledónia (Francúzsko) 19 060 207 858 10,9 Nouméa
  Papua-Nová Guinea [13] 462 840 5 172 033 11,2 Port Moresby
  Šalamúnove ostrovy 28 450 494 786 17,4 Honiara
  Vanuatu 12 200 196 178 16,1 Port Vila
Mikronézia
  Mikronézia 702 135 869 193,5 Palikir
  Guam (USA) 549 160 796 292,9 Hagåtña
  Kiribati 811 96 335 118,8 Bairiki
  Marshallove ostrovy 181 73 630 406,8 Majuro
  Nauru 21 12 329 587,1 Yaren
  Severné Mariány (USA) 477 77 311 162,1 Saipan
  Palau 458 19 409 42,4 Koror
Polynézia[14]
  Americká Samoa (USA) 199 68 688 345,2 Fagatogo, Pago Pago[15]
  Cookove ostrovy (NZ) 240 20 811 86,7 Avarua
  Francúzska Polynézia (Francúzsko) 4 167 257 847 61,9 Papeete
  Niue (NZ) 260 2 134 8,2 Alofi
  Pitcairnove ostrovy (UK) 5 47 1,0 Adamstown
  Samoa 2 944 178 631 60,7 Apia
  Tokelau (NZ) 10 1 431 143,1 [16]
  Tonga 748 106 137 141,9 Nuku’alofa
  Tuvalu 26 11 146 428,7 Vaiaku
  Wallis a Futuna (Francúzsko) 274 15 585 56,9 Mata-Utu
Spolu 9 008 458 35 834 670 4,0


ÁziaUpraviť

Región[17], názov územia a vlajka Rozloha
(km²)
Počet obyvateľov
(odhad k 1. júlu 2002)
Hustota obyvateľstva
(/km²)
Hlavné mesto
Stredná Ázia
  Kazachstan[18] 2 346 927 13 472 593 5,7 Astana
  Kirgizsko 198 500 4 822 166 24,3 Biškek
  Tadžikistan 143 100 6 719 567 47,0 Dušanbe
  Turkménsko 488 100 4 688 963 9,6 Ašchabad
  Uzbekistan 447 400 25 563 441 57,1 Taškent
Východná Ázia
  Čína[19] 9 584 492 1 284 303 705 134,0 Peking
  Hongkong (Čína)[20] 1 092 7 303 334 6 688,0 Hongkong
  Japonsko 377 835 126 974 628 336,1 Tokio
  Macao (Čína)[21] 25 461 833 18 473,3 Macao
  Mongolsko 1 565 000 2 694 432 1,7 Ulanbátar
  Kórejská ľudovodemokratická republika 120 540 22 224 195 184,4 Pchjongjang
  Kórejská republika 98 480 48 324 000 490,7 Soul
  Taiwan (Čínska republika)[22] 35 980 22 548 009 626,7 Tchaj-pej
Juhovýchodná Ázia
  Brunej 5 770 350 898 60,8 Bandar Seri Begawan
  Kambodža 181 040 12 775 324 70,6 Phnom Penh
  Indonézia[23] 1 419 588 227 026 560 159,9 Jakarta
  Laos 236 800 5 777 180 24,4 Vientian
  Malajzia 329 750 22 662 365 68,7 Kuala Lumpur
  Mjanmarsko 678 500 42 238 224 62,3 Naypyidaw[24]
  Filipíny 300 000 84 525 639 281,8 Manila
  Singapur 693 4 452 732 6 425,3 Singapur
  Thajsko 514 000 62 354 402 121,3 Bangkok
  Východný Timor[25] 15 007 952 618 63,5 Dili
  Vietnam 329 560 81 098 416 246,1 Hanoj
Južná Ázia
  Afganistan 647 500 27 755 775 42,9 Kábul
  Bangladéš 144 000 133 376 684 926,2 Dháka
  Bhután 47 000 2 094 176 44,6 Thimphu
  India[26] 3 287 590 1 045 845 226 318,2 New Delhi
  Irán 1,648,000 66,622,704 40.4 Teherán
  Maldivy 300 320 165 1 067,2 Male
  Nepál 140 800 25 873 917 183,8 Káthmandu
  Pakistan 803 940 147 663 429 183,7 Islamabad
  Srí Lanka 65 610 19 576 783 298,4 Colombo
Západná Ázia
  Arménsko[27] 29 800 3 330 099 111,7 Jerevan
  Azerbajdžan[28] 41 370 3 479 127 84,1 Baku
  Bahrajn 665 656 397 987,1 Manáma
  Cyprus[29] 9 250 775 927 83,9 Nikózia
  Pásmo Gazy[30] 363 1 203 591 3 315,7 Gaza
  Gruzínsko[31] 69 700 4 661 473 99,3 Tbilisi
  Irak 437 072 24 001 816 54,9 Bagdad
  Izrael 20 770 6 029 529 290,3 Jeruzalem
  Jordánsko 92 300 5 307 470 57,5 Ammán
  Kuvajt 17 820 2 111 561 118,5 Kuvajt
  Libanon 10 400 3 677 780 353,6 Bejrút
  Nachičevan (Azerbajdžan)[28] 5 500 365 000 66,4 Nachičevan
  Omán 212 460 2 713 462 12,8 Maskat
  Katar 11 437 793 341 69,4 Dauha
  Saudská Arábia 1 960 582 23 513 330 12,0 Rijád
  Sýria 185 180 17 155 814 92,6 Damask
  Turecko[32] 756 768 57 855 068 76,5 Ankara
  Spojené arabské emiráty 82 880 2 445 989 29,5 Abú Zabí
  Západný breh Jordánu[30] 5 860 2 303 660 393,1
  Jemen 527 970 18 701 257 35,4 Saná
Severná Ázia
  Rusko[33] 13 115 200 39 129 729 3,0 Moskva
Severná Afrika
  Egypt[34] 63 556 1 378 159 21,7 Káhira
Spolu 43 810 582 3 802 404 193 86,8



EurópaUpraviť

Región[35], názov územia a vlajka Rozloha
(km²)
Počet obyvateľov
(odhad k 1. júlu 2002)
Hustota obyvateľstva
(/km²)
Hlavné mesto
Stredná Európa
  Česko 78 866 10 256 760 130,1 Praha
  Lichtenštajnsko 160 32 842 205,3 Vadúz
  Maďarsko 93 030 10 075 034 108,3 Budapešť
  Nemecko 357 021 83 251 851 233,2 Berlín
  Poľsko 312 685 38 625 478 123,5 Varšava
  Rakúsko 83 858 8 169 929 97,4 Viedeň
  Slovensko 48 845 5 554 324 111,0 Bratislava
  Slovinsko 20 273 1 932 917 95,3 Ľubľana
  Švajčiarsko 41 290 7 301 994 176,8 Bern
Východná Európa
  Bielorusko 207 600 10 335 382 49,8 Minsk
  Moldavsko[36] 33 843 4 434 547 131,0 Kišiňov
  Rumunsko 238 391 21 698 181 91,0 Bukurešť
  Rusko[37] 3 960 000 106 037 143 26,8 Moskva
  Ukrajina 603 700 48 396 470 80,2 Kyjev
Severná Európa
  Alandy (Fínsko) 1 552 26 008 16,8 Mariehamn
  Dánsko 43 094 5 368 854 124,6 Kodaň
  Estónsko 45 226 1 415 681 31,3 Tallinn
  Faerské ostrovy (Dánsko) 1 399 46 011 32,9 Tórshavn
  Fínsko 336 593 5 157 537 15,3 Helsinki
  Island 103 000 304 334 2,7 Reykjavík
  Litva 65 200 3 601 138 55,2 Vilnius
  Lotyšsko 64 589 2 366 515 36,6 Riga
  Nórsko 324 220 4 525 116 14,0 Oslo
  Svalbard (Nórsko) 62 049 2 868 0,046 Longyearbyen
  Švédsko 449 964 9 090 113 19,7 Štokholm
Južná Európa
  Albánsko 28 748 3 544 841 123,3 Tirana
  Andorra 468 68 403 146,2 Andorra la Vella
  Bosna a Hercegovina 51 129 3 964 388 77,5 Sarajevo
  Bulharsko 110 910 7 621 337 68,7 Sofia
  Čierna Hora 13 812 616 258 44,6 Podgorica
  Gibraltár (UK) 5,9 27 714 4 697,3 Gibraltár
  Grécko 131 940 10 645 343 80,7 Atény
  Chorvátsko 56 542 4 390 751 77,7 Záhreb
  Macedónsko 25 333 2 054 800 81,1 Skopje
  Malta 316 397 499 1 257,9 Valletta
  Portugalsko[38] 91 568 10 084 245 110,1 Lisabon
  San Maríno 61 27 730 454,6 San Maríno
  Srbsko[39] 88 361 9 663 742 109,4 Belehrad
  Španielsko[40] 498 506 40 077 100 80,4 Madrid
  Taliansko 301 230 57 715 625 191,6 Rím
  Vatikán 0,44 900 2 045,5 Vatikán
Západná Európa
  Belgicko 30 510 10 274 595 336,8 Brusel
  Francúzsko[41] 547 030 59 765 983 109,3 Paríž
  Guernsey[42] 78 64 587 828,0 St Peter Port
  Holandsko[43] 41 526 16 318 199 393,0 Amsterdam
  Írsko 70 280 3 883 159 55,3 Dublin
  Jersey[44] 116 89 775 773,9 Saint Helier
  Luxembursko 2 586 448 569 173.5 Luxemburg
  Man[45] 572 73 873 129,1 Douglas
  Monako 1,95 31 987 16 403,6 Monako
  Spojené kráľovstvo 244 820 59 778 002 244,2 Londýn
Ázijské štáty niekedy zaraďované do Európy:
  Azerbajdžan[46] 39 730 4 198 491 105,7 Baku
  Cyprus [47] 9 250 775 927 83,9 Nikózia
  Gruzínsko[48] 49 240 2 447 176 49,7 Tbilisi
  Kazachstan[49] 370 373 1 285 174 3,4 Astana
  Turecko[50] 24 378 11 044 932 453,1 Ankara
Spolu 10 396 619 708 241 928 68,1


Južná AmerikaUpraviť

Názov územia a vlajka Rozloha
(km²)
Počet obyvateľov
(odhad k 1. júlu 2005)
Hustota obyvateľstva
(/km²)
Hlavné mesto
  Argentína 2 766 890 39 537 943 14,3 Buenos Aires
  Bolívia 1 098 580 8 857 870 8,1 La Paz, Sucre[51]
  Brazília 8 511 965 186 112 794 21,9 Brasília
  Čile[52] 756 950 15 980 912 21,1 Santiago
  Kolumbia 1 138 910 42 954 279 37,7 Bogota
  Ekvádor 283 560 13 363 593 47,1 Quito
  Falklandy (UK)[53] 12 173 2 967 0,24 Stanley
  Francúzska Guyana (Francúzsko) 91 000 195 506 2,1 Cayenne
  Guyana 214 970 765 283 3,6 Georgetown
  Panama[54] 25 347 540 433 21,3 Panama City
  Paraguaj 406 750 6 347 884 15,6 Asunción
  Peru 1 285 220 27 925 628 21,7 Lima
  Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy (UK)[55] 3 093 Grytviken
  Surinam 163 270 438 144 2,7 Paramaribo
  Uruguaj 176 220 3 415 920 19,4 Montevideo
  Venezuela 912 050 25 375 281 27,8 Caracas
Spolu 17 846 948 371 814 437 20,8



Severná AmerikaUpraviť

Názov územia a vlajka Rozloha
(km²)
Počet obyvateľov
(rok odhadu, rok sčítania)
Hustota obyvateľstva
(/km²)
Hlavné mesto
  Americké Panenské ostrovy (USA) 346.36 2010106 405 310,3 Charlotte Amalie
  Anguilla (UK) 91 2011 13 452 132 The Valley
  Antigua a Barbuda 440 2011 81 799 186 Saint John’s
  Aruba (Holandsko)[56] 178,91 2013 102 911 575,21 Oranjestad
  Bahamy 13 878 2013 319 031 23,27 Nassau
  Barbados 432 2010 277 254 660 Bridgetown
  Belize 22 966 2010 322 453 14,5 Belmopan
  Bermudy (UK) 53,2 2010 64 237 1 275 Hamilton
  Britské Panenské ostrovy (UK) 153 2012 27 800 260,0 Road Town
  Dominika 750 2011 71 293 105 Roseau
  Dominikánska republika 48 442 2010 9 445 281 193,6 Santo Domingo
  Grenada 344 2012 109 590 318,58 Saint George’s
  Grónsko (Dánsko) 2 166 086 2013 56 968 0,026 Nuuk
  Guadeloupe (Francúzsko) 1 628 2013 405 739 250 Basse-Terre
  Guatemala 108 890 2013 15 438 384 129 Guatemala City
  Haiti 27 750 2012 10 413 211 350,27 Port-au-Prince
  Holandské Antily (Holandsko)[56] 999 2010 304 759 305,1 Willemstad
  Honduras 112 492 2010 8 249 574 64 Tegucigalpa
  Jamajka 10 991 2012 2 889 187 252 Kingston
  Kanada 9 984 670 2011 33 476 688 3,41 Ottawa
  Kajmanie ostrovy (UK) 264 2011 56 732 212 George Town
  Kostarika 51 100 2011 4 456 353 84 San José
  Kuba 109 884 2012 11 167 325 102 Havana
  Martinik (Francúzsko) 1 128 2013 386 486 340 Fort-de-France
  Mexiko 1 972 550 2013 118 365 054 57 Mexiko
  Montserrat (UK) 102 2012 5 164 44 Plymouth, Brades[57]
  Navassa (USA) 5,4
  Nikaragua 130 375 2012 6 071 045 51 Managua
  Panama[58] 52 853 2011 2 498 717 47,3 Panama City
  Portoriko (USA) 9 104 2012 3 667 084 418 San Juan
  Saint Pierre a Miquelon (Francúzsko) 242 2011 6 080 25 Saint-Pierre
  Salvádor 21 040 2009 5 744 113 274,4 San Salvador
  Spojené štáty [59] 9 826 675 2013 317 831 000 34,2 Washington, D.C.
  Svätý Krištof a Nevis 261 2005 53 000 164 Basseterre
  Svätá Lucia 617 2009 173 765 298 Castries
  Svätý Vincent a Grenadíny 389 2013 103 000 264,7 Kingstown
  Trinidad a Tobago [56] 5 131 2013 1 225 225 238,8 Port of Spain
  Turks a Caicos (UK) 616,3 2012 31 458 51 Cockburn Town
Spolu 24 683 917 554 017 617 219,3

Poznámky:

  1. U.S. Census Bureau. International Programs / International Data Base [online]. U.S. Dept of Commerce, rev. 2012-08-28, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Institut national de la statistique et des études économiques. Population des communes de Mayotte [online]. Insee.fr. Dostupné online. (po francúzsky)
  3. Institut national de la statistique et des études économiques. Populations légales 2010 des départements d'outre-mer (DOM) [online]. Insee.rf, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (po francúzsky)
  4. Egypt je transkontinentálny štát, keďže okrem Severnej Afriky zasahuje jeho časť aj do Západnej Ázie; počet obyvateľov a rozloha sa týkajú len africkej časti, západne od Suezského kanálu.
  5. a b c Instituto Nacional de Estadística. Cifras de Población del Censo 2011 / 1.1 Población según comunidad autónoma y provincia y sexo [online]. INE.Es, rev. 2012-12-10, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (po španielsky)
  6. Direção Regional de Estatística - Portugal. População Residente nos Recenseamentos de 1864 a 2011, por Freguesia [online]. Estatistica.Gov-Madeira.Pt, [cit. 2013-01-18]. Dostupné online. (po portugalsky)
  7. Delenie kontinentov ako ho zobrazuje mapa OSN okrem poznámok 2-3, 6. Podľa definícií, môžu byť viaceré teritória, ktoré sú uvedené nižšie (poznámka 3, 5-8), transkontinentálne a to buď v Oceánií, Ázií alebo v Severnej Amerike.
  8. Použitie a rozsah tohto termínu sa môže líšiť. Podľa OSN označuje subregión Austrália a Nový Zéland.
  9. a b Vianočný ostrov a Kokosové ostrovy sú austrálske vonkajšie teritóriá v Indickom oceáne severozápade od Indonézie.
  10. Nový Zéland je často považovaný skôr za súčasť Polynézie a nie Australázia.
  11. Okrem ostrovných teritórií v Juhovýchodnej Ázi (región OSN) ako Východný Timor a častí Indonézie, ktoré bývajú často považované ako súčasť Melanézie.
  12. Indonézia je považovaná za územie v Juhovýchodnej Ázii; úplne alebo čiastočne je zaraďovaná aj do Australázie alebo Melanézie. Údaje sa týkajú indonézskej časti v Novej Guinei (Papua) a Moluk.
  13. Papua-Nová Guinea je často považovaná za súčasť Australázie alebo Melanézie.
  14. Okrem štátu USA Havaj, ktorý je od kontinentálnej Severnej Ameriky vzdialený a často považovaný za súčasť tohto regiónu.
  15. Fagatogo je legislatívne a justičné hlavné mesto Americkej Samoy, hlavným mestom je však de facto Pago Pago
  16. Tokelau, nesamosprávne zámorské územie Nového Zélandu, nemá hlavné mesto: každý atol má svoje vlastné správne centrum.
  17. Delenie kontinentov ako ho zobrazuje mapa OSN. Navyše je Severná Ázia.
  18.   Kazachstan je niekedy považovaný za transkontinentálny štát v Strednej Ázií a Východnej Európe; údaje v tabuľke sú iba pre Ázijskú časť.
  19. Iba kontinentálny štát bez častí Hongkong, Macao a Taiwan.
  20.   Hongkong špeciálna administratívna oblasť Číny.
  21.   Macao špeciálna administratívna oblasť Číny.
  22.   Údaje sú pre časť pod vládou Čínskej republiky, ktorú nárokuje Čínska ľudová republika.
  23.   Indonézia je často považovaná za transkontinentálny štát v Juhovýchodnej Ázií a v Oceánii; údaje nezahŕňajú provinciu Papua a súostrovie Moluky.
  24.   Administratívne hlavné mesto Mjanmarska bolo oficiálne presunuté z Rangúnu do mesta Nepjito v roku 2005
  25.   Východný Timor je často považovaný za transkontinentálny štát v Juhovýchodnej Ázii a Oceánii
  26.   Vrátane štátu Džammú a Kašmír na ktorý si nárokuje okrem Indie aj Pakistan a Čína.
  27.   Arménsko je niekedy považované za transkontinentálny štát fyziogeograficky v Západnej Ázií ale v historickom a sociopolitickom kontexte v Európe.
  28. a b   Azerbajdžan je často považovaný za transkontinentálny štát v Západnej Ázií a Východnej Európe; údaje sú iba pre Ázijskú časť. Nachičevan je autonómna exkláva Azerbajdžanu ohraničená Arménskom, Iránom a Tureckom.
  29.   Ostrov Cyprus je niekedy považovaný za transkontinentálne územie: nachádza sa vo východnej časti Stredozemného mora južne od Turecka, má historické and sociopolitické súvislosti s Európou. Severocyperská turecká republika, časť de jure Cyperskej republiky na juhu ostrova (s prevažne gréckou populáciou), je uznávaná iba Tureckom.
  30. a b   Pásmo Gazy a Západný breh Jordánu spoločne predstavujú Palestínske okupované územia, tie sú čiastočne okupované Izraelom ale de facto pod správou Palestínskeho autonómneho územia.
  31.   Gruzínsko je často považovaný za transkontinentálny štát v Západnej Ázií a Východnej Európe; údaje sú iba pre Ázijskú časť.
  32.   Turecko je často považovaný za transkontinentálny štát v Západnej Ázií a Južnej Európe; údaje sú iba pre Ázijskú časť, okrem všetkých v provincii Istanbul.
  33.   Rusko je často považované za transkontinentálny štát vo Východnej Európe (región OSN) a Severnej Ázií a Východnej Európe, údaje sú iba pre Ázijskú časť.
  34.   Egypt je často považované za transkontinentálny štát v Severnej Afrike a Západnej Ázii, údaje sú iba pre Ázijskú časť, iba východne od Suezského prieplavu (Sinajský polostrov).
  35. Delenie kontinentov ako ho zobrazuje mapa OSN.
  36. vrátane Podnesterska
  37. čísla sú len pre európsku časť
  38. vrátane Azorov, ale bez Madeiry
  39. vrátane Kosova
  40. bez Kanárskych ostrovov, Ceuty a Melilly
  41. len metropolitné Francúzsko
  42. korunná dependencia Spojeného kráľovstva
  43. počet obyv. je k júlu 2004; čísla bez zámorských území Holandského kráľovstva
  44. korunná dependencia Spojeného kráľovstva
  45. korunná dependencia Spojeného kráľovstva
  46. leží v Európe aj Ázii; čísla len pre európsku časť
  47. leží geograficky v Ázii, historicky sa ale často zaraďuje do Európy
  48. leží v Európe aj Ázii; čísla len pre európsku časť
  49. leží v Európe aj Ázii; čísla len pre európsku časť
  50. leží v Európe aj Ázii; čísla len pre európsku časť
  51. La Paz je sídlom štátnej správy, Sucre je sídlom súdnej moci.
  52. Zahŕňa Veľkonočný ostrov v Tichom oceáne, ktoré sa zvyčajne zaraďujú do Oceánie. Santiago je sídlom štátnej správy, Valparaíso je sídlom zákonodarnej moci.
  53. Nárokuje si ich aj Argentína.
  54. Počet obyvateľov a rozloha sú len pre Južnú Ameriku (východne od Panamského prieplavu).
  55. Nárokuje si ich aj Argentína. Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy v južnom Atlantiku sa často priraďujú k Antarktíde (kvôli ich blízkosti) a nemajú žiadne stále obyvateľstvo, iba asi 100 výskumníkov a návštevníkov.
  56. a b c Aruba, Holandské Antily, Panama, and Trinidad a Tobago majú územie v Severnej i Južnej Amerike.
  57. Časť Plymouthu bola zničená vulkánom Soufrière Hills. Plymouth zostáva de iure hlavným mestom, ale vládne úrady teraz sídlia v Brades.
  58. Počet obyvateľov a rozloha sú len pre Severnú Ameriku (západne od Panamského prieplavu).
  59. Zahŕňa Havaj, ktorý sa zvyčajne zaraďuje do Oceánie.


Pozri ajUpraviť