Zoznam kardinálov vymenovaných Jánom Pavlom II.

zoznamový článok projektov Wikimedia

Pápež Ján Pavol II. počas svojho pontifikátu menoval v deviatich konzistóriách 231 kardinálov, viac než ktorýkoľvek z jeho predchodcov. Boli medzi nimi aj štyria kardináli pochádzajúci zo Slovenska a Česka – Miloslav Vlk, Tomáš Špidlík, Jozef Tomko a Ján Chryzostom Korec.

Konzistórium 30. júna 1979Upraviť

  1.   Anastasio Alberto kardinál Ballestrero OCD
  2.   Giuseppe kardinál Caprio
  3.   Gerald Emmett kardinál Carter
  4.   Agostino kardinál Casaroli
  5.   Marco kardinál Cé
  6.   Ernesto kardinál Civardi
  7.   Ernesto kardinál Corripio y Ahumada
  8.   Roger Marie Élie kardinál Etchegaray
  9.   Ignatius kardinál Kung Pin-Mei (nominácia in pectore zverejnená 28. júna 1991)
  10.   Franciszek kardinál Macharski
  11.   Tomás kardinál Ó Fiaich
  12.   Egano kardinál Righi-Lambertini
  13.   Władysław kardinál Rubin
  14.   Joseph Asajiro kardinál Satowaki
  15.   Joseph-Marie kardinál Trịnh Văn Căn

Konzistórium 2. februára 1983Upraviť

  1.   Joseph Louis kardinál Bernardin
  2.   Giuseppe kardinál Casoria
  3.   Godfried kardinál Danneels
  4.   Józef kardinál Glemp
  5.   Antoine Pierre kardinál Khoraiche
  6.   Michael Michai kardinál Kitbunchu
  7.   Franjo kardinál Kuharić
  8.   Carlo Maria kardinál Martini SJ
  9.   Joachim kardinál Meisner
  10.   José Alí kardinál Lebrún Moratinos
  11.   Henri-Marie kardinál de Lubac SJ
  12.   Jean-Marie kardinál Lustiger
  13.   Alexandre kardinál do Nascimento
  14.   Aurelio kardinál Sabattani
  15.   Alfonso kardinál López Trujillo
  16.   Julijans kardinál Vaivods
  17.   Thomas Stafford kardinál Williams
  18.   Bernard kardinál Yago

Konzistórium 25. mája 1985Upraviť

  1.   Francis kardinál Arinze
  2.   Giacomo kardinál Biffi
  3.   Rosalio José kardinál Castillo Lara SDB
  4.   Luigi kardinál Dadaglio
  5.   Albert Florent Augustin kardinál Decourtray
  6.   Andrzej Maria kardinál Deskur
  7.   Juan Francisco kardinál Fresno Larraín
  8.   Édouard kardinál Gagnon PSS
  9.   Ángel kardinál Suquía Goicoechea
  10.   Henryk Roman kardinál Gulbinowicz
  11.   Jean Jérôme kardinál Hamer OP
  12.   Antonio kardinál Innocenti
  13.   Bernard Francis kardinál Law
  14.   Duraisamy Simon kardinál Lourdusamy
  15.   Miroslav Ivan kardinál Ljubačivskij
  16.   Paul Augustin kardinál Mayer OSB
  17.   John Joseph kardinál O’Connor
  18.   Miguel kardinál Obando y Bravo SDB
  19.   Pietro kardinál Pavan
  20.   Silvano kardinál Piovanelli
  21.   Paul Joseph Jean kardinál Poupard
  22.   Adrianus Johannes kardinál Simonis
  23.   Alfons Maria kardinál Stickler SDB
  24.   Jozef kardinál Tomko
  25.   Paulos kardinál Tzadua
  26.   Louis-Albert kardinál Vachon
  27.   Ricardo Jamin kardinál Vidal
  28.   Friedrich kardinál Wetter

Konzistórium 28. júna 1988Upraviť

  1.   Giovanni kardinál Canestri
  2.   Edward Bede kardinál Clancy
  3.   Angelo kardinál Felici
  4.   José kardinál Freire Falcão
  5.   Michele kardinál Giordano
  6.   Paul kardinál Grégoire
  7.   Hans Hermann Wilhelm kardinál Groër OSB
  8.   Franz kardinál Hengsbach
  9.   James Aloysius kardinál Hickey
  10.   Antonio María kardinál Javierre Ortas SDB
  11.   Jean kardinál Margéot
  12.   Jacques-Paul kardinál Martin
  13.   Eduardo kardinál Martínez Somalo
  14.   Lucas kardinál Moreira Neves OP
  15.   Antony kardinál Padiyara
  16.   László kardinál Paskai OFM
  17.   Simon Ignatius kardinál Pimenta
  18.   Mario kardinál Revollo Bravo
  19.   Alexandre José Maria kardinál dos Santos OFM
  20.   Achille kardinál Silvestrini
  21.   Vincentas kardinál Sladkevičius MIC
  22.   Edmund Casimir kardinál Szoka
  23.   Christian Wiyghan kardinál Tumi
  24.   John Baptist kardinál Wu Cheng-chung

Hans Urs von Balthasar (  ) zomrel dva dni pred konzistóriom, jeho kreovanie bolo už ohlásené, ale nedošlo k jeho naplneniu.

Konzistórium 28. júna 1991Upraviť

  1.   Fiorenzo kardinál Angelini
  2.   Anthony Joseph kardinál Bevilacqua
  3.   Edward Idris kardinál Cassidy
  4.   Robert-Joseph kardinál Coffy
  5.   Cahal Brendan kardinál Daly
  6.   Paolo kardinál Dezza SJ
  7.   Frédéric kardinál Etsou-Nzabi-Bamungwabi CICM
  8.   Ján Chryzostom kardinál Korec SJ
  9.   Pio kardinál Laghi
  10.   Nicolás de Jesús kardinál López Rodríguez
  11.   Roger Michael kardinál Mahony
  12.   Guido kardinál Del Mestri
  13.   Virgilio kardinál Noe
  14.   Juan Jesús kardinál Posadas Ocampo
  15.   Antonio kardinál Quarracino
  16.   Camillo kardinál Ruini
  17.   Giovanni kardinál Saldarini
  18.   José Tomás kardinál Sánchez
  19.   Henri kardinál Schwery
  20.   Angelo kardinál Sodano
  21.   Georg Maximilian kardinál Sterzinsky
  22.   Alexandru kardinál Todea

Konzistórium 26. novembra 1994Upraviť

  1.   Gilberto kardinál Agustoni
  2.   Ricardo María kardinál Carles Gordó
  3.   Yves Marie-Joseph kardinál Congar OP
  4.   Julius Riyadi kardinál Darmaatmadja SJ
  5.   Bernardino Carlos Guillermo Honorato kardinál Echeverría Ruiz OFM
  6.   Pierre Étienne Louis kardinál Eyt
  7.   Vincenzo kardinál Fagiolo
  8.   Carlo kardinál Furno
  9.   Alois kardinál Grillmeier SJ
  10.   William Henry kardinál Keeler
  11.   Mikel kardinál Koliqi
  12.   Adam Joseph kardinál Maida
  13.   Jaime Lucas kardinál Ortega y Alamino
  14.   Carlos kardinál Oviedo Cavada OdeM
  15.   Phaolô Gius kardinál Phạm Đình Tụng
  16.   Luigi kardinál Poggi
  17.   Vinko kardinál Puljić
  18.   Armand Gaétan kardinál Razafindratandra
  19.   Juan kardinál Sandoval Íñiguez
  20.   Nasrallah Butrus kardinál Sfeir
  21.   Petr Seiiči kardinál Širajanagi
  22.   Jan Pieter kardinál Schotte CICM
  23.   Adolfo Antonio kardinál Suárez Rivera
  24.   Kazimierz kardinál Świątek
  25.   Ersilio kardinál Tonini
  26.   Jean-Claude kardinál Turcotte
  27.   Augusto kardinál Vargas Alzamora SJ
  28.   Miloslav kardinál Vlk
  29.   Emmanuel kardinál Wamala
  30.   Thomas Joseph kardinál Winning

Konzistórium 21. februára 1998Upraviť

  1.   Alojzij Matthew kardinál Ambrožič
  2.   Lorenzo kardinál Antonetti
  3.   Jean Marie Julien kardinál Balland
  4.   Alberto kardinál Bovone
  5.   Francesco kardinál Colasuonno
  6.   Salvatore kardinál De Giorgi
  7.   Serafim kardinál Fernandes de Araújo
  8.   Francis Eugene kardinál George OMI
  9.   Darío kardinál Castrillón Hoyos
  10.   Giovanni kardinál Cheli
  11.   Marian kardinál Jaworski (nominácia in pectore, oznámená 21. februára 2001)
  12.   Adam kardinál Kozłowiecki SJ
  13.   Jorge Arturo Augustín kardinál Medina Estévez
  14.   Dino kardinál Monduzzi
  15.   Polycarp kardinál Pengo
  16.   Jānis kardinál Pujats (nominácia in pectore, oznámená 21. februára 2001)
  17.   Norberto kardinál Rivera Carrera
  18.   Paul kardinál Shan Kuo-hsi SJ
  19.   Christoph Maria Michael Hugo Damian Peter Adalbert kardinál Schönborn OP
  20.   James Francis kardinál Stafford
  21.   Dionigi kardinál Tettamanzi
  22.   Antonio María kardinál Rouco Varela

Pápež takisto oznámil, že hodlal menovať kardinálom Josipa Uhača (  ), ktorý zomrel v deň nominácie.

Konzistórium 21. februára 2001Upraviť

  1.   Geraldo Majella kardinál Agnelo
  2.   Francisco kardinál Álvarez Martínez
  3.   Bernard kardinál Agré
  4.   Audrys Juozas kardinál Bačkis
  5.   Jorge Mario kardinál Bergoglio SJ – neskôr pápež František
  6.   Louis-Marie kardinál Billé
  7.   Agostino kardinál Cacciavillan
  8.   Juan Luis kardinál Cipriani Thorne
  9.   Desmond kardinál Connell
  10.   Ignatius Moussa I. kardinál Daúd
  11.   Johannes Joachim kardinál Degenhardt
  12.   Ivan kardinál Dias
  13.   Avery Robert kardinál Dulles SJ
  14.   Edward Michael kardinál Egan
  15.   Francisco Javier kardinál Errázuriz Ossa
  16.   Stephanos II. kardinál Ghattas CM
  17.   Antonio José kardinál González Zumárraga
  18.   Zenon kardinál Grocholewski
  19.   Jean Marcel kardinál Honoré
  20.   Cláudio kardinál Hummes OFM
  21.   Ľubomyr kardinál Huzar MSU
  22.   Walter kardinál Kasper
  23.   Karl kardinál Lehmann
  24.   José kardinál Saraiva Martins CMF
  25.   Theodore Edgar kardinál McCarrick
  26.   Cormac kardinál Murphy-O'Connor
  27.   Jorge María kardinál Mejía
  28.   Wilfrid Fox kardinál Napier OFM
  29.   Phanxicô Xaviê kardinál Nguyễn Văn Thuận
  30.   Carlo Mario Francesco kardinál Pompedda
  31.   Severino kardinál Poletto
  32.   José da Cruz kardinál Policarpo
  33.   Giovanni Battista kardinál Re
  34.   Óscar Andrés kardinál Rodríguez Maradiaga SDB
  35.   Pedro kardinál Rubiano Sáenz
  36.   Julio kardinál Terrazas Sandoval CSsR
  37.   Sergio kardinál Sebastiani
  38.   Crescenzio kardinál Sepe
  39.   Leo kardinál Scheffczyk
  40.   Roberto kardinál Tucci SJ
  41.   Antonio Ignacio kardinál Velasco García SDB
  42.   Varkey kardinál Vithayathil CSsR

Konzistórium 21. októbra 2003Upraviť

  1.   Ennio kardinál Antonelli
  2.   Philippe Xavier Ignace kardinál Barbarin
  3.   Javier kardinál Lozano Barragán
  4.   Tarcisio Pietro Evasio kardinál Bertone SDB
  5.   Josip kardinál Bozanić
  6.   Julián Herranz kardinál Casado
  7.   Georges Marie Martin kardinál Cottier OP
  8.   Péter kardinál Erdő
  9.   Stephen Fumio kardinál Hamao
  10.   Gustaaf kardinál Joos
  11.   Francesco kardinál Marchisano
  12.   Renato Raffaele kardinál Martino
  13.   Stanisław Kazimierz kardinál Nagy SCI
  14.   Attilio kardinál Nicora
  15.   Keith Michael Patrick kardinál O'Brien
  16.   Anthony Olubumni kardinál Okogie
  17.   Bernard kardinál Panafieu
  18.   George kardinál Pell
  19.   Gioan Baotixita kardinál Phạm Minh Mẫn
  20.   Marc kardinál Ouellet
  21.   Justin Francis kardinál Rigali
  22.   Angelo kardinál Scola
  23.   Eusebio Oscar kardinál Scheid
  24.   Tomáš kardinál Špidlík SJ
  25.   Jean-Louis kardinál Tauran
  26.   Telesphore Placidus kardinál Toppo
  27.   Rodolfo Quezada kardinál Toruño
  28.   Peter Kodwo Appiah kardinál Turkson
  29.   Carlos Amigo kardinál Vallejo
  30.   Gabriel Zubeir kardinál Wako

Pri tomto vymenovaní kardinálov zachoval Ján Pavol II. jedno meno vo svojom srdci – in pectore.[1] Vzhľadom na nesplnenie formálnej podmienky oznámenia tohto kardinála v prítomnosti najmenej dvoch svedkov prestala vo chvíli úmrtia Jána Pavla II. táto voľba zaväzovať (aj keby sa zistilo, koho mal pápež na mysli).

ReferencieUpraviť

Pozri ajUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam kardinálů jmenovaných Janem Pavlem II. na českej Wikipédii.