Zoznam klubových úspechov slovenských futbalistov v zahraničí

Zoznam klubových úspechov slovenských futbalistov v zahraničí je prehľadom úspechov, ktoré získali slovenskí futbalisti v zahraničných kluboch v európskych pohároch, domácich ligových a pohárových súťažiach.

Víťazi európskych pohárovUpraviť

Pohár UEFA/Európska liga

Superpohár

Semifinalisti európskych pohárovUpraviť

Liga majstrov UEFA

Pohár víťazov pohárov

Pohár UEFA/Európska liga

Víťazi klubových súťaží v ostatných konfederáciachUpraviť

Liga majstrov CONCACAF

Majstrovské tituly v zahraničíUpraviť

  Arménsko

  Austrália

  Belgicko

  Bielorusko

  Bulharsko

  Cyprus

  Česko Sparta Praha

Slavia Praha

Slovan Liberec

Baník Ostrava

Viktoria Plzeň

  Dánsko

  Fínsko

  Francúzsko

  Grécko

  Gruzínsko

  Holandsko

  Chorvátsko

  Indonézia

  Juhoafrická republika

  Juhoslávia

  Katar

  Kostarika

  Litva

  Maďarsko

  Malajzia

  Malta

  Moldavsko

  Nemecko

  Nórsko

  Poľsko

  Portugalsko

  Rakúsko

  Rumunsko

  Rusko

  Spojené arabské emiráty

  Škótsko

  Španielsko

  Taliansko

  Turecko

Víťazi národných pohárovUpraviť

  Pohár FA

  Azerbajdžanský pohár

  Belgický pohár

  Bulharský pohár

  Cyperský pohár

  Český pohár

  Dánsky pohár

  Grécky pohár

  Gruzínsky pohár

  Holandský pohár

  Chorvátsky pohár

  Iránsky pohár

  Izraelský pohár

  Juhoafrický pohár

  Kazašský pohár

  Litovský pohár

  Lotyšský pohár

  Maďarský pohár

  Moldavský pohár

  Nemecký pohár

  Poľský pohár

  Portugalský pohár

  Rakúsky pohár

  Rumunsko

  Ruský pohár

  Singapurský pohár

  Slovinský pohár

  Škótsky pohár

  Španielsky pohár

  Švédsky pohár

  Švajčiarsky pohár

  Taliansky pohár

  Turecký pohár

  Uzbecký pohár

Poznámka: * hráč nehral vo finále pohára, ale bol členom mužstva

Porazení finalistiUpraviť

V tomto prehľade uvádzame porazených finalistov vo vybraných pohárových súťažiach. Géza Kalocsay, Miloš Glonek a Vladimír Kinder boli prvými slovenskými futbalistami vo finálových zápasoch o pohárové trofeje vo vyspelých futbalových krajinách. Anton Bulla je dodnes rekordérom v počte strelených gólov vo finále Rakúskeho pohára, v troch finálových stretnutiach skóroval šesťkrát.

  Pohár FA

  Francúzsky pohár

  Taliansky pohár

  Rakúsky pohár

Víťazi Ligových pohárovUpraviť

  Anglický Ligový pohár

  Francúzsky Ligový pohár

  Rumunský ligový pohár

  Ruský Ligový pohár

  Škótsky Ligový pohár

  Turecký Ligový pohár

Poznámka: * hráč nehral vo finále pohára, ale bol členom mužstva

Víťazi národných SuperpohárovUpraviť

  Arménsky Superpohár

  Belgický Superpohár

  Bulharský Superpohár

  Cyperský Superpohár

  Český Superpohár

  Estónsky Superpohár

  Gruzínsky Superpohár

  Holandský Superpohár

  Chorvátsky Superpohár

  Maďarský Superpohár

  Poľský Superpohár

  Portugalský Superpohár

  Rakúsky Superpohár

  Ruský Superpohár

  Španielsky Superpohár

  Taliansky Superpohár

Poznámka: * hráč nehral vo finále pohára, ale bol členom mužstva

Štatistické zaujímavostiUpraviť

Najviac titulov v zahraničíUpraviť

Počet
titulov
Meno Kluby
6
Dušan Švento Slavia Praha  , 3× Red Bull Salzburg  
6
Jozef Mišo LD Alajuelense  
5
Matúš Kozáčik Viktoria Plzeň  , 1× Sparta Praha  
4
Ladislav Kubala FC Barcelona  
4
Vladimír Janočko Austria Viedeň  , 2× Red Bull Salzburg  
4
Jozef Chovanec Sparta Praha  , 2× PSV Eindhoven  
4
Marek Čech FC Porto  , 1× Sparta Praha  
4
Vladimír Labant Sparta Praha  
4
Martin Prohászka Sparta Praha  , 1× Baník Ostrava  
4
Vladimír Weiss ml. Lekhwiya  , 1× Glasgow Rangers  , 1× Olympiakos  

Získali titul v troch a viac krajináchUpraviť

  • Poznámka: V tomto prehľade sú hráči, ktorí získali majstrovský titul v troch krajinách, vrátane slovenskej futbalovej ligy.
Meno Krajina, klub Roky
Miroslav Stoch [43]   Twente Enschede
  Fenerbahce
  Al Ain
  Slavia Praha
2009/10
2010/11
2015
2018/19
Filip Hološko   Slovan Liberec
  Besiktas
  FC Sydney
  Slovan Bratislava
2005/06
2008/09
2017
2018/19
Vladimír Weiss ml.   Glasgow Rangers
  Olympiakos
  Lekhwiya SC
  Slovan Bratislava
2011/12
2013/14
2014, 2015
2019/20, 2020/21, 2021/22
Marek Čech   Inter Bratislava
  Sparta Praha
  FC Porto
2000/01
2004/05
2005/06, 2006/07, 2007/08
Radoslav Zabavník   MŠK Žilina
  CSKA Sofia
  Sparta Praha
2002/03, 2003/04
2004/05
2006/07
Jozef Valachovič   Slovan Liberec
  Rapid Viedeň
  Slovan Bratislava
2001/02
2004/05
2008/09
Tomáš Hubočan   MŠK Žilina
  Zenit Petrohrad
  Omonia Nikózia
2006/07
2010, 2011/12
2020/21
Jakub Sylvestr   Slovan Bratislava
  Dinamo Záhreb
  FK Žalgiris
2008/09
2010/11, 2011/12
2021

Pozri ajUpraviť

ReferencieUpraviť

  1. Kamil Čontofalský, jediný Slovák, ktorý vyhral Pohár UEFA: Bol ťažký a pilo sa z neho zle [online]. sport.aktuality.sk, 21. 8. 2020. Dostupné online.
  2. Seattle s Rusnákom slávi. Ako prvý tím z MLS vyhral Ligu majstrov CONCACAF [online]. futbal.pravda.sk, 5. 5. 2022. Dostupné online.
  3. Majstrom Belgicka FC Bruggy s Marekom Špilárom [online]. sportnet.sme.sk, 15. 5. 2005. Dostupné online.
  4. Bulharským majstrom Ludogorec, tešia sa aj Slováci [online]. sportky.topky.sk. Dostupné online.
  5. Plzeň je českým majstrom! Viktoria vypálila rybník pražským „S“ [online]. sport7.sk, 12. 5. 2022. Dostupné online.
  6. Podieľal sa na ňom aj Greguš. Vavro slávi s FC Kodaň ligový titul [online]. sportnet.sme.sk, 6. 5. 2019. Dostupné online.
  7. Saison 1937/1938 - Effectif Champion Ligue 1 (Division 1) [online]. pari-et-gagne.com. Dostupné online.
  8. Stoch gólovo zažiaril aj v poslednom kole. Twente získalo historický titul! [online]. futbal.pravda.sk, 2. 5. 2010. Dostupné online.
  9. Sylvestr druhýkrát s Dinamom chorvátskym majstrom [online]. sport.aktuality.sk, 8. 4. 2012. Dostupné online.
  10. Pavol Šafranko: V lige „Slovan” úspešný, v Lige majstrov „PSG” nie [online]. sport.aktuality.sk, 1. 5. 2022. Dostupné online.
  11. Wolfsburg je premiérovo nemeckým majstrom, oslavuje aj Pekarík [online]. futbal.pravda.sk, 23. 5. 2009. Dostupné online.
  12. Rosenborg je nórskym majstrom, Sapara získal druhý titul [online]. futbal.pravda.sk, 27. 9. 2009. Dostupné online.
  13. Marek Čech získal s FC Porto zlatý hetrik [online]. futbal.pravda.sk, 7. 4. 2008. Dostupné online.
  14. Švento má s Red Bull Salzburg už druhý rakúsky titul [online]. sportnet.sme.sk, 14. 5. 2012. Dostupné online.
  15. Švento oslavoval najrýchlejší titul až do rána [online]. futbal.pravda.sk, 26. 3. 2014. Dostupné online.
  16. Škrtel a Čontofalský sú majstrami v Rusku [online]. futbal.pravda.sk, 11. 11. 2007. Dostupné online.
  17. S. Varga - druhý Slovák so škótskym titulom [online]. sportnet.sme.sk, 23. 4. 2004. Dostupné online.
  18. Milan Škriniar je majstrom Serie A! Inter Miláno po 11 rokoch oslavuje scudetto [online]. sport.aktuality.sk, 2. 5. 2021. Dostupné online.
  19. Hološko získal s Besiktasom titul tureckého šampióna [online]. futbal.pravda.sk, 30. 5. 2009. Dostupné online.
  20. Škrtel sa stal s neznámym klubom majstrom Turecka [online]. sportnet.sme.sk, 19. 7. 2020. Dostupné online.
  21. Marek Hamšík to vo veku 34 rokov dokázal! S Trabzonsporom získal prvýkrát ligový titul [online]. sport.aktuality.sk, 30. 4. 2022. Dostupné online.
  22. Kožlej má Grécky pohár [online]. sportnet.sme.sk, 7. 5. 2007. Dostupné online.
  23. Rusnák zažiaril dvoma gólmi vo finále Holandského pohára [online]. futbal.pravda.sk, 3. 5. 2015. Dostupné online.
  24. Slovenský stopér Peter Lérant vyoral v HNK Rijeka hlbokú brázdu [online]. sport.aktuality.sk, 31. 7. 2013. Dostupné online.
  25. Mintál s Vittekom majú Nemecký pohár [online]. sportnet.sme.sk, 28. 5. 2007. Dostupné online.
  26. Austria získala Rakúsky pohár, Šebo a Janočko s double [online]. sportnet.sme.sk, 10. 5. 2006. Dostupné online.
  27. Perniš získal s Dundee Škótsky pohár [online]. futbal.pravda.sk, 15. 5. 2010. Dostupné online.
  28. Neapol získal Taliansky pohár, Marek Hamšík prispel gólom [online]. sport7.sk, 20. 5. 2012. Dostupné online.
  29. Hamšík po polnoci ako prvý zodvihol nad hlavu trofej [online]. sport7.sk, 4. 5. 2014. Dostupné online.
  30. Škriniar má pohár! Inter po dramatickom obrate zdolal Juventus [online]. futbal.pravda.sk, 11. 5. 2022. Dostupné online.
  31. Hološko vyhral Turecký pohár, gól venoval dcérke [online]. sportky.zoznam.sk. Dostupné online.
  32. Škrtel FA Cup nevyhral. Liverpool prehral vo finále s Chelsea 1:2 [online]. futbal.pravda.sk, 5. 5. 2012. Dostupné online.
  33. Saison 1938/1939 - Coupe de France [online]. pari-et-gagne.com. Dostupné online.
  34. Saison 1994/1995 - Coupe de France [online]. pari-et-gagne.com. Dostupné online.
  35. Coppa Italia 1993/1994 » Finale » Sampdoria - Ancona Calcio 6:1 [online]. calcio.com. Dostupné online.
  36. Škrtel strelil gól a s Liverpoolom vyhral Ligový pohár [online]. futbal.pravda.sk, 26. 2. 2012. Dostupné online.
  37. Saison 1996/1997 - - Coupe de la Ligue [online]. pari-et-gagne.com. Dostupné online.
  38. Johan Cruijff Schaal 1997 » Finale » PSV - Roda JC Kerkrade 3:1 [online]. voetbal.com. Dostupné online.
  39. Haraslín strelil dva góly a bol hrdinom pri zisku poľského Superpohára [online]. sportnet.sme.sk, 13. 7. 2019. Dostupné online.
  40. Marek Čech s Portom vyhral Superpohár [online]. sportnet.sme.sk, 21. 8. 2006. Dostupné online.
  41. Supercopa-Final Real Madrid-Barcelona 3-1 [online]. bdfutbol.com. Dostupné online.
  42. Hamšík získal po penaltovej dráme Taliansky superpohár [online]. futbal.pravda.sk, 22. 12. 2014. Dostupné online.
  43. Miroslav Stoch získal majstrovské tituly v 4 krajinách: Všetky majú rovnakú váhu [online]. sport.aktuality.sk, 21. 5. 2019. Dostupné online.