Zoznam národných kultúrnych pamiatok Českej republiky

zoznamový článok projektov Wikimedia

Zoznam národných kultúrnych pamiatok Českej republiky.

Aktuálne pamiatky

upraviť
Číslo Sídlo Pamiatka Okres Vyhlásená Obrázok
101 Praha 1Hradčany Pražský hrad Praha 1962  
102 Praha 1Hradčany České korunovačné klenoty Praha 1962  
103 Praha 1Staré Mesto Kostol Matky Božej pred Týnom Praha 1962  
104 Praha 1Staré Mesto palác Kinských Praha 1962  
105 Praha 1Staré Mesto Staromestská radnica Praha 1962  
106 Praha 1Staré Mesto Betlehemská kaplnka Praha 1962  
107 Praha 1Staré Mesto Stavovské divadlo Praha 1962  
108 Praha 1Staré Mesto Karlov most Praha 1962  
109 Praha 1Staré Mesto Karolinum Praha 1962  
110 Praha 1Nové Mesto Novomestská radnica Praha 1962  
111 Praha 1Nové Mesto Národné divadlo Praha 1962  
112 Praha 1Nové Mesto Národné múzeum Praha 1962  
113 Praha 2Vyšehrad Vyšehrad Praha 1962  
114 Praha 3Žižkov Národný pamätník na Vítkove s hrobom neznámeho vojaka Praha 1962  
115 Praha 6Liboc Letohrádok Hvězda s oborou na Bielej Hore Praha 1962  
116 Karlštejn hrad Karlštejn okres Beroun 1962  
117 Lidice areál starých Lidic okres Kladno 1962  
118 Zákolany – Kováry slovanské hradisko Budeč okres Kladno 1962  
119 Kutná Hora Vlašský dvor okres Kutná Hora 1962  
120 Černé Budy Sázavský kláštor okres Benešov 1962  
121 Sezimovo Ústí zrúcanina hradu Kozí hrádek okres Tábor 1962  
122 Tábor Stará radnica okres Tábor 1962  
123 Tábor hrad Kotnov s Bechyňskou bránou okres Tábor 1962  
124 Přimda zrúcanina hradu Přimda okres Tachov 1962  
125 Mnetěš hora Říp s rotundou sv. Juraja okres Litoměřice 1962  
126 Terezín Malá pevnosť a Národný cintorín okres Litoměřice 1962  
127 Stadice Kráľovské pole s pomníkom Přemysla Oráča okres Ústí nad Labem 1962  
128 Litomyšl Zámok Litomyšl okres Svitavy 1962  
129 Brno hrad a pevnosť Špilberk okres Brno-město 1962  
130 Mikulčice veľkomoravská sídelná aglomerácia Mikulčice-Valy okres Hodonín 1962  
131 Znojmo Znojemská hradná rotunda okres Znojmo 1962  
132 Fulnek Bratský zbor okres Nový Jičín 1962  
133 Olomouc areál Přemyslovského hradu okres Olomouc 1962  
134 Staré Město, Modrá súbor pamiatok veľkomoravskej sídelnej aglomerácie okres Uherské Hradiště 1969  
135 České Budějovice Konská dráha České Budějovice – Linz okres České Budějovice 1971  
136 Praha 1Staré Město Kláštor svätej Anežky Českej Praha 1978  
137 Praha 2Nové Město Emauzský kláštor Praha 1978  
138 Praha 3Žižkov čestné pohrebiská na Olšanoch Praha 1978  
139 Praha 8Kobylisy Pamätník protifašistického odboja Praha 1978  
140 Roztoky – Žalov Přemyslovské hradisko Levý Hradec okres Praha-západ 1978  
141 Borovany – Trocnov rodný dvorec Jána Žižku okres České Budějovice 1978  
142 Zvíkovské Podhradí Hrad Zvíkov okres Písek 1978  
143 Husinec rodný dom Majstra Jána Husa okres Prachatice 1978  
144 Rabí zrúcanina hradu Rabí okres Klatovy 1978  
145 Starý Plzenec slovanské Hradisko Hůrka okres Plzeň-město 1978  
146 Bezděz hrad Bezděz okres Česká Lípa 1978  
147 Osek pomník obetiam katastrofy v bani Nelson okres Teplice 1978  
148 Havlíčkova Borová rodný dom Karla Havlíčka Borovského okres Havlíčkův Brod 1978  
149 Miřetice pietne územie Ležákov okres Chrudim 1978  
150 Ratibořice Babičkino údolie so zámkom okres Náchod 1978  
151 Pardubice pietne územie Zámoček okres Pardubice 1978  
152 Brno Kounicove vysokoškolské internáty s pamätníkom Víťazstva nad fašizmom okres Brno-město 1978  
153 Drnovice Pamätník odboja v Ploštine okres Zlín 1978  
154 Morávka Pamätník partizánskeho hnutia "Nočný prechod" okres Frýdek-Místek 1978  
155 Hodslavice rodný dom Františka Palackého okres Nový Jičín 1978  
156 Javoříčko Pamätník obetí II. svetovej vojny okres Olomouc 1978  
157 Ostrava Pamätník Červenej armády – mauzoleum okres Ostrava-město 1978  
158 Praha 6Hradčany Archív Českej koruny Praha 1988
159 Praha 1Staré Město Dom umelcov Rudolfinum Praha 1989  
160 Praha 1Staré Město Obecný dom hl. mesta Prahy a Prašná brána Praha 1989  
161 Praha 1Nové Město Petschkov palác, čp. 929 Praha 1989  
162 Praha 1Hradčany Premonštrátsky kláštor na Strahove Praha 1989  
163 Praha 4Točná hradisko a keltské oppidum Závist Praha 1989  
164 Libice nad Cidlinou slovanské hradisko Slavníkovcov okres Nymburk 1989  
165 Křivoklát hrad Křivoklát okres Rakovník 1989  
166 Český Krumlov hrad a zámok v Českom Krumlove okres Český Krumlov 1989  
167 Písek kamenný most okres Písek 1989  
168 Stádlec most okres Tábor 1989  
169 Brno čestné pohrebisko na Ústrednom cintoríne okres Brno-město 1989  
170 Brno Petrov s katedrálou sv. Petra a Pavla okres Brno-město 1989  
171 HavířovŽivotice Pamätník obetiam nacistického teroru okres Karviná 1989  
172 Praha 6Břevnov Břevnovský kláštor benediktinov Praha 1991  
173 Praha 1Malá Strana sídlo Parlamentu Českej republiky, mj. Šternberský palác, Tomáškov palác, Valdštejnský palác, Kolovratský palác, Malý Fürstenberský palác, Thunovský palác Praha 1992  
174 Praha 1Staré Město Staromestské námestie Praha 1995  
175 Praha 1Staré Město Klementinum Praha 1995  
176 Praha 1Nové Město Pomník svätého Václava Praha 1995  
178 Praha 1Malá Strana kostol sv. Mikuláša Praha 1995  
179 Praha 1Josefov Staronová synagóga Praha 1995  
180 Praha 1Josefov Starý židovský cintorín Praha 1995  
181 Praha 5Zbraslav Zbraslavský kláštor Praha 1995  
182 Praha 6Liboc Šárecké hradisko Praha 1995  
183 Praha 6Střešovice Villa Müller od Adolfa Loose Praha 1995  
184 Kolín areál chrámu sv. Bartolomeja okres Kolín 1995  
185 Kouřim mestské opevnenie okres Kolín 1995  
186 Kutná Hora areál chrámu sv. Barbory okres Kutná Hora 1995  
187 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Kostol Nanebovzatia Panny Márie okres Praha-východ 1995  
188 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav areál Baziliky sv. Václava a kostola sv. Klementa okres Praha-východ 1995  
189 Příbram areál chrámu Panny Márie (Svatá Hora) okres Příbram 1995  
190 Český Krumlov kostol sv. Víta okres Český Krumlov 1995  
191 Kájov areál kostola Nanebovzatia Panny Márie okres Český Krumlov 1995  
192 Vyšší Brod areál cisterciánskeho kláštora okres Český Krumlov 1995  
193 Zlatá Koruna bývalý cisterciánsky kláštor s kostolom Panny Márie okres Český Krumlov 1995  
194 Jindřichův Hradec areál zámku okres Jindřichův Hradec 1995  
195 Třeboň areál kláštora augustiniánov s kostolom Panny Márie Kráľovnej a sv. Jiljí okres Jindřichův Hradec 1995  
196 Strakonice areál hradu Strakonice okres Strakonice 1995  
197 Horšovský Týn areál zámku okres Domažlice 1995  
198 Bečov nad Teplou areál hradu a zámku okres Karlovy Vary 1995  
199 Plzeň katedrála sv. Bartolomeja okres Plzeň-město 1995  
200 Plasy areál kláštora okres Plzeň-sever 1995  
201 Bezemín slovanské hradisko a mohylové pohrebisko okres Tachov 1995
202 Kladruby areál benediktinského kláštora okres Tachov 1995  
203 Okrouhlé Hradiště hradisko Hradišťský kopec okres Tachov 1995
204 Kadaň areál františkánského kláštora okres Chomutov 1995  
205 Sychrov areál zámku okres Liberec 1995  
206 Louny kostol sv. Mikuláša okres Louny 1995  
207 Osek areál kláštora v Oseku okres Teplice 1995  
208 Hradec Králové Múzeum východných Čiech okres Hradec Králové 1995  
209 Smiřice kaplnka Troch kráľov okres Hradec Králové 1995  
210 Broumov Benediktinský kláštor a kostol sv. Vojtecha okres Náchod 1995  
211 Dobrošov súbor pevnostného systému Dobrošov okres Náchod 1995  
212 Opočno areál zámku okres Rychnov nad Kněžnou 1995  
213 Kuks areál hospitalu okres Trutnov 1995  
214 Brno kostol sv. Jakuba Väčšieho okres Brno-město 1995  
215 Brno vila Tugendhat okres Brno-město 1995  
216 Lednice areál zámku okres Břeclav 1995  
217 Valtice areál zámku okres Břeclav 1995  
218 Telč areál zámku okres Jihlava 1995  
219 Kroměříž areál zámku s Podzámeckou a Květnou záhradou okres Kroměříž 1995  
220 Slup vodný mlýn okres Znojmo 1995  
221 Žďár nad Sázavou pútnicky kostol na Zelenej Hore okres Žďár nad Sázavou 1995  
222 Nedvědice areál hradu Pernštejn okres Brno-venkov 1995  
223 Olomouc Kláštor Hradisko okres Olomouc 1995  
224 Olomouc kostol sv. Mórica okres Olomouc 1995  
225 Olomouc súbor barokových fontán a stĺpov (Stĺp Najsvätejšej Trojice, Mariánsky stĺp) okres Olomouc 1995  
226 Opava kaplnka sv. Kríža okres Opava 1995  
227 Opava Konkatedrála Nanebovzatia Panny Márie okres Opava 1995  
228 Ostrava 2 areál kamenouhoľných baní Michal okres Ostrava-město 1995  
229 Velké Losiny areál zámku okres Šumperk 1995  
230 Prostřední Bečva areál Pustevní okres Vsetín 1995  
231 Rožnov pod Radhoštěm Valašské múzeum v prírode okres Vsetín 1995  
MVČR Brno Moravské zemské desky okres Brno-město 1998
233 Osvětimany Hradisko svätého Klementa okres Uherské Hradiště 1999  
234 Čečovice kostol sv. Mikuláša okres Domažlice 1999  
235 Třebechovice pod Orebem Třebechovický betlehem okres Hradec Králové 1999  
236 Bouzov Hrad Bouzov okres Olomouc 1999  
MVČR Třeboň Archívna zbierka Historica Třeboň okres Jindřichův Hradec 2000
237 Benešov Zámok Konopiště okres Benešov 2001  
238 Hořovice nový zámok okres Beroun 2001  
239 Točník zrúcaniny hradov Žebrák a Točník okres Beroun 2001  
240 Svatý Mikuláš Zámok Kačina okres Kutná Hora 2001  
241 Žleby Zámok Žleby okres Kutná Hora 2001  
242 Kokořín, Kokořínský důl hrad Kokořín okres Mělník 2001  
243 Veltrusy zámok Veltrusy okres Mělník 2001  
244 Mnichovo Hradiště Zámok Mnichovo Hradiště okres Mladá Boleslav 2001  
245 Březnice Zámok Březnice okres Příbram 2001  
246 Hluboká nad Vltavou Zámok Hluboká so zámkom Ohrada okres České Budějovice 2001  
247 Nové Hrady hrad Nové Hrady okres České Budějovice 2001  
248 Rožmberk nad Vltavou hrad Rožmberk nad Vltavou okres Český Krumlov 2001  
249 Červená Lhota Zámok Červená Lhota okres Jindřichův Hradec 2001  
250 Dačice Zámok Dačice okres Jindřichův Hradec 2001  
251 Třeboň a Domanín Zámok Třeboň so Schwarzenberskou hrobkou okres Jindřichův Hradec 2001  
252 Petrův Dvůr zámok Kratochvíle okres Prachatice 2001  
253 Švihov hrad Švihov okres Klatovy 2001  
254 Velhartice zrúcanina hradu Velhartice okres Klatovy 2001  
255 Šťáhlavy zámok Kozel okres Plzeň-město 2001  
256 Manětín zámok Manětín okres Plzeň-sever 2001  
257 Lázně Kynžvart zámok Kynžvart okres Cheb 2001  
258 Benešov nad Ploučnicí zámok Benešov nad Ploučnicí okres Děčín 2001  
259 Libochovice zámok Libochovice okres Litoměřice 2001  
260 Ploskovice zámok Ploskovice okres Litoměřice 2001  
261 Krásný Dvůr zámok Krásný Dvůr okres Louny 2001  
262 Duchcov zámok Duchcov okres Teplice 2001  
263 Lvová zámok Lemberk okres Liberec 2001  
264 Zákupy zámok Zákupy s hospodářským dvorem okres Česká Lípa 2001/2010  
265 Frýdlant zámok Frýdlant okres Liberec 2001  
266 Daliměřice Hrubý Rohozec okres Semily 2001  
267 Troskovice zrúcanina hradu Trosky okres Semily 2001  
268 Hrádek zámok Hrádek u Nechanic okres Hradec Králové 2001  
269 Náchod zámok Náchod okres Náchod 2001  
270 Stanovice Betlehem v Novom lese pri Kukse okres Trutnov 2001  
271 Slatiňany zámok Slatiňany okres Chrudim 2001  
272 Kladruby nad Labem Národný hrebčín Kladruby nad Labem okres Pardubice 2001  
273 Ráby zrúcanina hradu Kunětická Hora okres Pardubice 2001  
274 Lipnice nad Sázavou hrad Lipnice nad Sázavou okres Havlíčkův Brod 2001  
275 Jaroměřice nad Rokytnou zámok Jaroměřice nad Rokytnou okres Třebíč 2001  
276 Náměšť nad Oslavou zámok Náměšť nad Oslavou okres Třebíč 2001  
277 Kunštát zámok Kunštát okres Blansko 2001  
278 Lysice zámok Lysice okres Blansko 2001  
279 Rájec zámok Rájec nad Svitavou okres Blansko 2001  
280 Milotice zámok Milotice okres Hodonín 2001  
281 Bučovice zámok Bučovice okres Vyškov 2001  
282 Bítov hrad Bítov okres Znojmo 2001  
283 Uherčice zámok Uherčice okres Znojmo 2001  
284 Vranov nad Dyjí a Lukov zámok Vranov nad Dyjí so zrúcaninou hradu Nový Hrádek okres Znojmo 2001  
285 Javorník zámok Jánský Vrch okres Jeseník 2001  
286 Šternberk hrad Šternberk okres Olomouc 2001  
287 Velké Losiny Papiereň Velké Losiny okres Šumperk 2001  
288 Bruntál zámok Bruntál okres Bruntál 2001  
289 Hradec nad Moravicí zámok Hradec nad Moravicí okres Opava 2001  
290 Buchlovice hrad Buchlov okres Uherské Hradiště 2001  
291 Buchlovice zámok Buchlovice okres Uherské Hradiště 2001  
292 Vizovice zámok Vizovice okres Zlín 2001  
293 Rožmberská rybníková sústava okres Jindřichův Hradec 2002  
294 Třebíč kláštor s kostolom sv. Prokopa okres Třebíč 2002  
295 Třebíč starý židovský cintorín okres Třebíč 2002  
296 Ostrava, Vítkovice baňa Hlubina a vysoké pece a koksovňa Vítkovických železiarní okres Ostrava-město 2002  
297 Liberec horský hotel a televízny vysielač Ještěd okres Liberec 2006  
298 Súbor movitých archeologických nálezov z hradiska Mikulčice z obdobia Veľkej Moravy okres Hodonín 2006
299 Praha Vyšehradský kódex Praha 2006  
300 Praha Pasionál abatyše Kunhuty Praha 2006  
301 Praha Velislavova biblia Praha 2006  
302 Plzeň Súbor gotických sôch z obdobia krásneho slohu v českých zemiach okres Plzeň-město 2006  
303 Praha 1Hradčany Súbor zvonov a cimbálov chrámu sv. Víta v Prahe Praha 2006  
304 Praha Súbor barokových oltárnych obrazov Karola Škrétu a Petra Brandla Praha 2006  
305 Lázně Kynžvart Kynžvartská daguerrotypia okres Cheb 2006  
306 Praha Súbor automobilov NW a Tatra v Národnom technickom múzeu (NW President, Tatra 11, Tatra 80, Tatra 77a, Tatra 87) Praha 2006  
307 Český Krumlov Pôvodné vybavenie barokového divadla v zámku Český Krumlov okres Český Krumlov 1989  
308 Bečov nad Teplou Relikviár svätého Maura, zámok Bečov nad Teplou okres Karlovy Vary 1995  
309 Orlík nad Vltavou zámok Orlík okres Písek 2008  
310 Milevsko Premonštrátsky kláštor v Milevsku okres Písek 2008  
311 Hoslovice vodný mlyn Hoslovice okres Strakonice 2008  
312 Dolní Věstonice archeologické nálezisko Dolní Věstonice vrátane súboru najvýznamnejších nálezov okres Břeclav 2008  
313 Slavkov u Brna zámok Slavkov u Brna okres Vyškov 2008  
314 Křtiny pútnický kostol Mena Panny Márie okres Blansko 2008  
315 Teplá kláštor premonštrátov Teplá okres Cheb 2008  
316 Čistá baňa Jeroným okres Sokolov 2008  
317 Ostrov Červená veža smrti v strojárniach Škoda Ostrov okres Karlovy Vary 2008  
318 Nové Město nad Metují zámok Nové Město nad Metují okres Náchod 2008  
319 Sobotka zámok Humprecht okres Jičín 2008  
320 Libošovice hrad Kost okres Jičín 2008  
321 Broumov cintorínsky kostol Panny Márie okres Náchod 2008  
322 Chotyně hrad Grabštejn okres Liberec 2008  
323 Jablonné v Podještědí kostol sv. Vavrinca a sv. Zdislavy okres Liberec 2008  
324 Slezská Ostrava Liskova vila okres Ostrava-město 2008  
325 Prostějov Národní dům okres Prostějov 2008  
326 Třeština vodná elektráreň okres Šumperk 2008  
327 Polička radnica okres Svitavy 2008  
328 Přeštice kostol Nanebovzatia Panny Márie okres Plzeň-jih 2008  
329 Bolevec hospodársky dvor okres Plzeň-město 2008  
330 Vinec kostol sv. Mikuláša okres Mladá Boleslav 2008  
331 Církvice kostol sv. Jakuba okres Kutná Hora 2008  
332 Český Šternberk hrad Český Šternberk okres Benešov 2008  
333 Krásné Březno kostol sv. Floriána okres Ústí nad Labem 2008  
334 Jihlava kostol sv. Jakuba Väčšieho okres Jihlava 2008  
335 Polná kostol Nanebovzatia Panny Márie okres Jihlava 2008  
336 Velká Lhota evanjelický kostol okres Vsetín 2008  
337 Velehrad bazilika Nanebovzatia Panny Márie a svätého Cyrila a Metodeja okres Uherské Hradiště 2008  
338 Krnín poľnohospodárska usadlosť č. p. 3 okres Český Krumlov 2010  
339 Písek Zemský hrebčín okres Písek 2010  
340 Vimperk zámok Vimperk okres Prachatice 2010  
341 Brno hotel Avion okres Brno-město 2010

 

342 Předklášteří kláštor cisterciánok Porta Coeli okres Brno-venkov 2010  
343 Pavlov archeologické nálezisko Dolní Věstonice – Pavlov okres Břeclav 2010
344 Kuželov veterný mlyn okres Hodonín 2010  
345 Karlovy Vary Cisárske kúpele okres Karlovy Vary 2010  
346 Karlovy Vary kostol sv. Márie Magdalény okres Karlovy Vary 2010  
347 Mariánské Lázně Kolonáda Maxima Gorkého okres Cheb 2010  
348 Úpice Drevenica okres Trutnov 2010  
349 Bílá Třemešná priehrada Les Království okres Trutnov 2010  
351 Dolánky u Turnova Dlaskův statek okres Semily 2010  
352 Krnov bývalá práčovňa s dielňou vzorkovne – dezinatúra vrátane strojného vybavenia v areáli továrne Alois Larisch okres Bruntál 2010  
353 Olomouc vila Primavesi okres Olomouc 2010  
354 Kočí kostol sv. Bartolomeja okres Chrudim 2010  
355 Pardubice Pardubický zámok s opevnením okres Pardubice 2010  
356 Pardubice krematórium okres Pardubice 2010  
357 Polička kostol sv. Jakuba Väčšieho s rodnou izbou Bohuslava Martinů okres Svitavy 2010  
358 Červené Poříčí zámok Červené Poříčí okres Klatovy 2010  
359 Chotěšov kláštor premonštrátiek okres Plzeň-jih 2010  
360 Dobřív vodný hámor okres Rokycany 2010  
361 Světce jazdiareň okres Tachov 2010  
362 Praha 1-Staré Město Dům U Černé Matky Boží Praha 2010  
363 Praha 3-Vinohrady kostol Najsvätejšieho Srdca Pána Praha 2010  
364 Praha 6-Bubeneč čistiareň odpadových vôd Praha 2010  
365 Průhonice park a zámok okres Praha-západ 2010  
366 Most dekanský kostol Nanebovzatia Panny Márie okres Most 2010  
367 Havlíčkův Brod Štáflova chalupa okres Havlíčkův Brod 2010  
368 Želiv kláštor premonštrátov okres Pelhřimov 2010  
369 Střílky barokový cintorín okres Kroměříž 2010  
370 Velké Karlovice fojtstvo okres Vsetín 2010  
371 Vyšší Brod Závišov kríž okres Český Krumlov 2010  
372 Adamov Zwettelský oltár okres Blansko 2010  
373 Kopřivnice železničný motorový voz „Slovenská strela okres Nový Jičín 2010  
374 Praha zlomok latinského prekladu kroniky tak rečeného Dalimila Praha 2010  
375 Jihlava Přemyslovský krucifix okres Jihlava 2010  
376 Příbram Súbor baníckych pamiatok v Březových Horách: okres Příbram 2014  
377 Stoječín Vodná píla v Penikove so strojovým vybavením okres Jindřichův Hradec 2014  
378 Bechyně Bechyňský most okres Tábor 2014  
379 Klatovy Zámok Týnec okres Klatovy 2014  
380 Súbor plavebných kanálov na Šumave: - 2014  
381 Jáchymov Jáchymovská mincovňa okres Karlovy Vary 2014  
382 Hřebečná Baňa Mauritius v Hřebečnej okres Karlovy Vary 2014
383 Dlouhá stoka s Kladským a Novým rybníkom okres Cheb 2014  
384 Buřany Janatov mlyn v Buřanoch okres Semily 2014
385 Harrachov Brusiareň Harrachovskej sklárne so strojovým vybavením okres Semily 2014  
386 Telecí Usadlosť č.p. 16 v Telecí okres Svitavy 2014
387 Čistá Usadlosť č.p. 171 v Čisté pri Litomyšli okres Svitavy 2014
388 Pardubice Winternitzove automatické mlyny okres Pardubice 2014  
389 Slavoňov Kostol sv. Jána Krstiteľa so zvonicou a márnicou okres Náchod 2014  
390 Liberk kostel sv. Petra a Pavla so zvonicou a farou okres Rychnov nad Kněžnou 2014  
391 Tasice sklárne okres Havlíčkův Brod 2014  ]
392 Pohleď Michalov statok okres Havlíčkův Brod 2014  
393 Červená Řečice Zámok Červená Řečice okres Pelhřimov 2014  
394 Adamov železiarne Stará huť okres Blansko 2014  
395 Pavlov viničný dom č. p. 145/1 okres Břeclav 2014
396 Louka návesná zvonica okres Hodonín 2014   |
397 Kučerov usadlosť č. p. 12 okres Vyškov 2014
398 Jasenná Mikuláštikovo fojtstvo okres Zlín 2014  
399 Bařice-Velké Těšany veterný mlyn okres Kroměříž 2014  
400 Karlovice kosárna okres Bruntál 2014  
401 Praha 1-Hradčany Žlutický kancionál Praha 2016
402 Brno Madona z Veveří okres Brno-město 2016  
403 Praha 7-Holešovice Astronomické hodiny Engelberta Seigeho Praha 2016
404 Praha 7-Holešovice Súbor dvou renesančních sextantov – sextant Josta Bürgiho, sextant Erasma Habermela Praha 2016
405 Brandýs nad Labem-Stará Boleslav Staroboleslavské palladium okres Praha-východ 2016
406 Tábor Oltárne krídla z Roudník okres Tábor 2016  
407 Vyšší Brod Vyšebrodský cyklus (požičaný do Prahy) okres Český Krumlov 2016  
408 Náchod Šlikovská šperkovnica okres Náchod 2016
409 Praha 8Střížkov, Ďáblice Ďáblický cintorín s čestným pohrebiskom popravených a umučených politických väzňov a príslušníkov druhého a tretieho odboja Praha 2017  
410 Praha 8Karlín Invalidovňa Praha 2017  
411 Praha 1Nové Město Palác Lucerna Praha 2017  
412 Nymburk Krematórium okres Nymburk 2017  
413 Mladá Boleslav Stredná strojárenská priemyselná škola okres Mladá Boleslav 2017  
414 Rakovník Sokolovňa okres Rakovník 2017  
415 Poděbrady Vodná elektráreň okres Nymburk 2017  
416 Brandýs nad Labem Zámok Brandýs nad Labem okres Praha-východ 2017  
417 Boží DarHorní Blatná Blatenský vodný kanál okres Karlovy Vary 2017  
418 Cheb Chebská falc okres Cheb 2017  
419 Ústí nad Orlicí Mestské divadlo okres Ústí nad Orlicí 2017  
420 Jaroměř Mestské múzeum (Wenkeov obchodný dom) okres Hradec Králové 2017  
421 Brno Krematórium a kolumbárium na Ústrednom cintoríne okres Brno-město 2017  
422 Znojmo Loucký kláštor okres Znojmo 2017  
423 Opava Spoločenský dom (Obchodná a živnostenská komora) okres Opava 2017  
424 Praha 17-Řepy Poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné Praha 2018  
425 Svatý Jan pod Skalou Poutní areál Svatý Jan pod Skalou s kostelem Narození sv. Jana Křtitele se skalním kostelem a jeskyní sv. Ivana okres Beroun 2018   |
426 Horní Police Poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie s farou a zvonicí okres Česká Lípa 2018  
427 Hejnice Poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie okres Liberec 2018  
428 Bohosudov Poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné okres Teplice 2018  
429 Chlum Svaté Maří Poutní areál Chlum Svaté Maří s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a sv. Maří Magdaleny okres Sokolov 2018  
430 Mariánský Týnec Poutní areál Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie okres Plzeň-sever 2018  
431 Klokoty Poutní areál v Klokotech s kostelem Nanebevzetí Panny Marie okres Tábor 2018  
432 Římov Poutní areál s kostelem svatého Ducha a loretánskou kaplí okres České Budějovice 2018  
433 Mikulov Svatý Kopeček u Mikulova s poutní kaplí sv. Šebestiána okres Břeclav 2018  
434 Chvalčov Poutní areál Svatý Hostýn s křížovou cestou a kostelem Nanebevzetí Panny Marie okres Kroměříž 2018  
435 Pod Cvilínem Poutní areál s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže okres Bruntál 2018  
436 Ruda Křížová cesta a kostel Panny Marie Sněžné okres Bruntál 2018  
437 Frýdek-Místek Poutní areál s kostelem Navštívení Panny Marie ve Frýdku okres Frýdek-Místek 2018  
438 Olomouc-Svatý Kopeček Pútnický areál Svatý Kopeček s kostolom Navštívenia Panny Márie okres Olomouc 2018  
439 Dolní Hedeč Pútnický areál Hora Matky Božej s kostolom Nanebovzatia Panny Márie okres Ústí nad Orlicí 2018
440 Luže Pútnický areál s kostolom Panny Márie Pomocnej a jezuitskou rezidenciou na Chlumku okres Chrudim 2018  
441 Jaroměřice Pútnický areál s kostolom Povýšenia svätého Kríža na hore Kalvárie okres Svitavy 2018  
442 Lhoty u Potštejna Pútnický areál Lhoty u Potštejna s kostolom Panny Márie Bolestne okres Rychnov nad Kněžnou 2018   j
443 Praha-Smíchov Usadlosť Bertramka Praha 2019  
444 Praha-Nové Město Pravoslávny chrám svätých Cyrila a Metoda Praha 2019  
445 Praha-Nové Město Hlávkova kolej Praha 2019  
446 Praha-Vinohrady Budova Československého rozhlasu Praha 2019  
447 Praha-Žižkov Hrob Jana Palacha Praha 2019  
448 Lány Hrobka Tomáša Garrigua Masaryka okres Kladno 2019  
449 Pardubičky Zámeček v Pardubičkách – Larischova vila okres Pardubice 2019  
450 Vítkov Hrob Jana Zajíca okres Opava 2019

Bývalé národné kultúrne pamiatky

upraviť

Niektoré objekty o status národnej kultúrnej pamiatky prišli. Týka sa to najmä pamätných miest robotníckeho hnutia, pričom tieto stavby sú naďalej často chránené ako kultúrne pamiatky. Praha

  • hostinec U Kaštanu
  • Ľudový dom
  • Národný dom v Karlíne
  • vila Tereza
Stredočeský kraj
Plzeňský kraj
  • spolkový robotnícky dom Peklo v Plzni
Ústecký kraj
  • pamätník hladového pochodu v Duchcove (premiestnený od viaduktu k zámockému parku)
  • pomník Rumburskej vzbury Nepokorený v Rumburku
Liberecký kraj
Pardubický kraj
kraj Vysočina
Juhomoravský kraj
Olomoucký kraj
Moravskoslezský kraj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam národních kulturních památek České republiky na českej Wikipédii.