Zoznam najbohatších ľudí sveta

Zoznam najbohatších ľudí sveta je rebríček najbohatších ľudí sveta, ktorý zostavuje a publikuje raz do roku, v marci americký ekonomický časopis Forbes. Celková čistá hodnota majetku jednotlivcov na zozname je odhadovaná minimálne na jednu miliardu amerických dolárov. Výpočet ich majetku je založený na základe ich majetku a ich účtovníctva v dlhoch. Kráľovské rodiny a diktátori, ktorých bohatstvo pochádza z ich pozície sú z týchto zoznamov vylúčení.[1]

Imanie svetových miliardárov medzi rokmi 2000 až 2015 narástlo z menej ako biliardy na 7,1 biliardy dolárov.

Zoznam vychádza každoročne od marca 1987.[2] Bill Gates, zakladateľ spoločnosti Microsoft bol, vrátane zoznamu z roku 2016, na jeho vrchole sedemnásťkrát počas posledných 22 rokov.[3] V roku 2015 dosiahol tento zoznam rekordný počet 1 826 ľudí, ktorý mal rekord v počte 290 nových boháčov: 71 z Číny, 57 z USA, 28 z Indie a 23 z Nemecka. 46 nových miliardárov malo menej ako 40 rokov. V zozname bolo aj rekordných 197 žien.[4] Priemer čistého imania ľudí v zozname je 3,86 miliardy, čo je medzi rokmi 2015 – 2014 prepad o 60 miliónov dolárov. Spoločne títo členovia klubu miliardárov vlastnili v roku 2015 7,1 bilióna dolárov. Ich majetok oproti roku 2014 narástol o 0,7 bilióna dolárov.[5][6] Podľa správy medzinárodnej charitatívnej organizácie OXFAM osem miliardárov vlastní toľko bohatstva ako „zvyšok (polovica) ľudstva“.[7][8]

Prvých 25 najbohatších najbohatších ľudí Slovenska v roku 2016 dosiahlo spolu majetok 12,4 miliardy dolárov. Najbohatším Slovákom kraľuje Andrej Babiš, ktorý založil spoločnosť Agrofert a svojím majetkom oficiálne prekročil 2,74 miliardy dolárov. Do tohto zoznam najbohatších ľudí sveta sa zo Slovákov v roku 2016 dostal so sumou 1,08 miliardy dolárov Ivan Chrenko, ktorý je zakladateľom a partnerom v nadnárodnej developerskej skupine HB Reavis, ktorá na Slovensku stojí za projektami Auparkov, či Apollo biznis centier, ale má investičné projekty v Česku, Chorvátsku, Poľsku, či v Maďarsku.[9][10][11]

Rok 2022Upraviť

V 36. ročníku zoznamu, sa nachádza 2 668 miliardárov, ktorí spolu vlastnia 12,7 bilióna dolárov. Je to o 87 členov menej než v roku 2021.[12]

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Musk, ElonElon Musk 219 miliárd  50   Tesla, SpaceX
000000000000002.00000000002 Bezos, JeffJeff Bezos 177 miliárd  58   Amazon
000000000000003.00000000003 Arnault, BernardBernard Arnault & family 158 miliárd  73   LVMH
000000000000004.00000000004 Gates, BillBill Gates 129 miliárd  66   Microsoft
000000000000005.00000000005 Buffett, WarrenWarren Buffett 118 miliárd  91   Berkshire Hathaway
000000000000006.00000000006 Page, LarryLarry Page 111 miliárd  49   Alphabet Inc.
000000000000007.00000000007 Brin, SergeySergey Brin 107 miliárd  48   Alphabet Inc.
000000000000008.00000000008 Ellison, LarryLarry Ellison 106 miliárd  77   Oracle Corporation
000000000000009.00000000009 Ballmer, SteveSteve Ballmer 91,4 miliardy 66   Microsoft
000000000000010.000000000010 Ambani, MukeshMukesh Ambani 90,7 miliardy 64   Reliance Industries

Rok 2021Upraviť

V 35. ročníku zoznamu, sa nachádza 2 755 miliardárov, ktorí spolu vlastnia 13,1 bilióna dolárov. Je to o 660 členov viac ako v roku 2020. Až 86% týchto miliardárov má väčší majetok, než mali v predošlom roku.[13][14]

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Bezos, JeffJeff Bezos 177 miliárd  57   Amazon
000000000000002.00000000002 Musk, ElonElon Musk 151 miliárd  49   Tesla, SpaceX
000000000000003.00000000003 Arnault, BernardBernard Arnault & family 150 miliárd  72   LVMH
000000000000004.00000000004 Gates, BillBill Gates 124 miliárd  65   Microsoft
000000000000005.00000000005 Zuckerberg, MarkMark Zuckerberg 97 miliárd  36   Facebook
000000000000006.00000000006 Buffett, WarrenWarren Buffett 96 miliárd  90   Berkshire Hathaway
000000000000007.00000000007 Ellison, LarryLarry Ellison 93 miliárd  76   Oracle Corporation
000000000000008.00000000008 Page, LarryLarry Page 91,5 miliardy  48   Alphabet Inc.
000000000000009.00000000009 Brin, SergeySergey Brin 89 miliárd  47   Alphabet Inc.
000000000000010.000000000010 Ambani, MukeshMukesh Ambani 84,5 miliardy 63   Reliance Industries

Rok 2020Upraviť

V 34. ročníku zoznamu, sa nachádza 2 095 miliardárov, ktorí spolu vlastnia 8 biliónov dolárov. Je to o 58 členov a 700 miliárd menej, ako v roku 2019. Až 51% týchto miliardárov má menší majetok v porovnaní s predošlým rokom.[15] Zoznam bol finalizovaný dňa 18. marca 2020, je preto ovplyvnený udalosťami súvisiacimi s pandémiou COVID-19.[15]

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Bezos, JeffJeff Bezos 113 miliárd  56   Amazon
000000000000002.00000000002 Gates, BillBill Gates 98 miliárd  64   Microsoft
000000000000003.00000000003 Arnault, BernardBernard Arnault & family 76 miliárd  71   LVMH
000000000000004.00000000004 Buffett, WarrenWarren Buffett 67,5 miliardy  89   Berkshire Hathaway
000000000000005.00000000005 Ellison, LarryLarry Ellison 59 miliárd  75   Oracle Corporation
000000000000006.00000000006 Ortega, AmancioAmancio Ortega 55,1 miliardy  84   Inditex, Zara
000000000000007.00000000007 Zuckerberg, MarkMark Zuckerberg 54,7 miliardy  35   Facebook
000000000000008.00000000008 Walton, JimJim Walton 54,6 miliardy  71   Walmart
000000000000009.00000000009 Walton, AliceAlice Walton 54,4 miliardy  70   Walmart
000000000000010.000000000010 S. Robson Walton 54,1 miliardy  77   Walmart

Rok 2019Upraviť

V 33. ročníku zoznamu, sa nachádza 2153 miliardárov, ktorí spolu vlastnia 8,7 biliónu dolárov. Je to o 55 členov a 400 milárd menej, ako v roku 2018.[16] Najviac miliardárov je z USA (609), kým Číne poklesol počet o 324 (ak nepočítame Hong Kong, Macau a Taiwan).[16]

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Bezos, JeffJeff Bezos 131 miliárd  55   Amazon
000000000000002.00000000002 Gates, BillBill Gates 96,5 miliardy  63   Microsoft
000000000000003.00000000003 Buffett, WarrenWarren Buffett 82,5 miliardy  88   Berkshire Hathaway
000000000000004.00000000004 Arnault, BernardBernard Arnault 76 miliárd  70   LVMH
000000000000005.00000000005 Slim, CarlosCarlos Slim 64 miliárd  79   América Móvil, Grupo Carso
000000000000006.00000000006 Ortega, AmancioAmancio Ortega 62,7 miliardy  82   Inditex, Zara
000000000000007.00000000007 Ellison, LarryLarry Ellison 62,5 miliardy  74   Oracle Corporation
000000000000008.00000000008 Zuckerberg, MarkMark Zuckerberg 62,3 miliardy  34   Facebook
000000000000009.00000000009 Bloomberg, MichaelMichael Bloomberg 55,5 miliardy  77   Bloomberg L.P.
000000000000010.000000000010 Page, LarryLarry Page 50,8 miliardy  45   Alphabet Inc.

Rok 2018Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Jeff Bezos 112 miliardy  57   Amazon
000000000000002.00000000002 Gates, BillBill Gates 90,0 miliardy  62   Microsoft
000000000000003.00000000003 Buffett, WarrenWarren Buffett 84,0 miliardy  87   Berkshire Hathaway
000000000000004.00000000004 Arnault, BernardBernard Arnault 72,0 miliardy  69   LVMH
000000000000005.00000000005 Zuckerberg, MarkMark Zuckerberg 71,0 miliardy  33   Facebook
000000000000006.00000000006 Ortega, AmancioAmancio Ortega 70,0 miliardy  81   Inditex, Zara
000000000000007.00000000007 Slim, CarlosCarlos Slim 67,1 miliardy  78   América Móvil, Grupo Carso
000000000000008.00000000008 Koch, CharlesCharles Koch 60,0 miliardy  82   Koch Industries
000000000000008.00000000008 Koch, DavidDavid Koch 60,0 miliardy  77   Koch Industries
000000000000010.000000000010 Ellison, LarryLarry Ellison 58,5 miliardy  73   Oracle Corporation

Rok 2017Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 86,0 miliardy  61   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 75,6 miliardy  86   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Bezos, JeffJeff Bezos 72,8 miliardy  53   Amazon
000000000000004.00000000004 Ortega, AmancioAmancio Ortega 71,3 miliardy  80   Inditex, Zara
000000000000005.00000000005 Zuckerberg, MarkMark Zuckerberg 56,0 miliardy  32   Facebook
000000000000006.00000000006 Slim, CarlosCarlos Slim 54,5 miliardy  77   América Móvil, Grupo Carso
000000000000007.00000000007 Ellison, LarryLarry Ellison 52,2 miliardy  72   Oracle Corporation
000000000000008.00000000008 Koch, CharlesCharles Koch 48,3 miliardy  81   Koch Industries
000000000000008.00000000008 Koch, DavidDavid Koch 48,3 miliardy  76   Koch Industries
000000000000010.000000000010 Bloomberg, MichaelMichael Bloomberg 47,5 miliardy  75   Bloomberg L.P.

Rok 2016Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 75,0 miliardy 60   Microsoft
000000000000002.00000000002 Ortega, AmancioAmancio Ortega 67,0 miliardy 79   Inditex
000000000000003.00000000003 Buffett, WarrenWarren Buffett 60,8 miliardy 85   Berkshire Hathaway
000000000000004.00000000004 Slim, CarlosCarlos Slim 50,0 miliardy 76   América Móvil, Grupo Carso
000000000000005.00000000005 Bezos, JeffJeff Bezos 45,2 miliardy 53   Amazon.com
000000000000006.00000000006 Zuckerberg, MarkMark Zuckerberg 44,6 miliardy 32   Facebook
000000000000007.00000000007 Ellison, LarryLarry Ellison 43,6 miliardy 71   Oracle Corporation
000000000000008.00000000008 Bloomberg, MichaelMichael Bloomberg 40,0 miliardy 74   Bloomberg L.P.
000000000000009.00000000009 Koch, CharlesCharles Koch 39,6 miliardy 80   Koch Industries
000000000000009.00000000009 Koch, DavidDavid Koch 39,6 miliardy 75   Koch Industries

Rok 2015Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 79,2 miliardy 59   Microsoft
000000000000002.00000000002 Slim, CarlosCarlos Slim 77,1 miliardy 75   Telmex, Grupo Carso
000000000000003.00000000003 Buffett, WarrenWarren Buffett 72,7 miliardy 84   Berkshire Hathaway
000000000000004.00000000004 Ortega, AmancioAmancio Ortega 64,5 miliardy 78   Inditex
000000000000005.00000000005 Ellison, LarryLarry Ellison 54,3 miliardy 70   Oracle Corporation
000000000000006.00000000006 Koch, CharlesCharles Koch 42,9 miliardy 79   Koch Industries
000000000000006.00000000006 Koch, DavidDavid Koch 42,9 miliardy 74   Koch Industries
000000000000008.00000000008 Walton, ChristyChristy Walton 41,7 miliardy 60   Walmart
000000000000009.00000000009 Walton, JimJim Walton 40,6 miliardy 66   Walmart
000000000000010.000000000010 Bettencourt, LilianeLiliane Bettencourt 40,1 miliardy 92   L'Oreal

Rok 2014Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 76,0 miliardy 58   Microsoft
000000000000002.00000000002 Slim, CarlosCarlos Slim & family 72,0 miliardy 74   Telmex, América Móvil, Grupo Carso
000000000000003.00000000003 Ortega, AmancioAmancio Ortega 64,0 miliardy 77   Inditex
000000000000004.00000000004 Buffett, WarrenWarren Buffett 58,2 miliardy 83   Berkshire Hathaway
000000000000005.00000000005 Ellison, LarryLarry Ellison 48,0 miliardy 70   Oracle Corporation
000000000000006.00000000006 Koch, CharlesCharles Koch 40,0 miliardy 78   Koch Industries
000000000000006.00000000006 Koch, DavidDavid Koch 40,0 miliardy 73   Koch Industries
000000000000008.00000000008 Adelson, SheldonSheldon Adelson 38,0 miliardy 80   Las Vegas Sands
000000000000009.00000000009 Walton, ChristyChristy Walton & family 36,7 miliardy 58 – 59   Walmart
000000000000010.000000000010 Walton, JimJim Walton 34,7 miliardy 65   Walmart

Rok 2013Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Slim, CarlosCarlos Slim & family 73,0 miliardy 73   Telmex, América Móvil, Grupo Carso
000000000000002.00000000002 Gates, BillBill Gates 67,0 miliardy 57   Microsoft
000000000000003.00000000003 Ortega, AmancioAmancio Ortega 57,0 miliardy 76   Inditex Group
000000000000004.00000000004 Buffett, WarrenWarren Buffett 53,5 miliardy 82   Berkshire Hathaway
000000000000005.00000000005 Ellison, LarryLarry Ellison 43,0 miliardy 68   Oracle Corporation
000000000000006.00000000006 Koch, CharlesCharles Koch 34,0 miliardy 77   Koch Industries
000000000000006.00000000006 Koch, DavidDavid Koch 34,0 miliardy 72   Koch Industries
000000000000008.00000000008 Ka-shing, LiLi Ka-shing 31,0 miliardy 84  
 
Cheung Kong Holdings
000000000000009.00000000009 Bettencourt, LilianeLiliane Bettencourt & family 30,0 miliardy 90   L'Oréal
000000000000010.000000000010 Arnault, BernardBernard Arnault 29,0 miliardy 63   LVMH

Rok 2012Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Slim, CarlosCarlos Slim & family 69,0 miliardy 72   Telmex, América Móvil, Grupo Carso
000000000000002.00000000002 Gates, BillBill Gates 61,0 miliardy 56   Microsoft
000000000000003.00000000003 Buffett, WarrenWarren Buffett 44,0 miliardy 81   Berkshire Hathaway
000000000000004.00000000004 Arnault, BernardBernard Arnault 41,0 miliardy 63   LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton
000000000000005.00000000005 Ortega, AmancioAmancio Ortega 37,5 miliardy 75   Inditex Group
000000000000006.00000000006 Ellison, LarryLarry Ellison 36,0 miliardy 67   Oracle Corporation
000000000000007.00000000007 Batista, EikeEike Batista 30,0 miliardy 55   EBX Group
000000000000008.00000000008 Stefan Persson 26,0 miliardy 64   H&M
000000000000009.00000000009 Ka-shing, LiLi Ka-shing 25,5 miliardy 83  
 
Cheung Kong Holdings
000000000000010.000000000010 Albrecht, KarlKarl Albrecht 25,4 miliardy 92   Aldi

Rok 2011Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Slim, CarlosCarlos Slim & family 74,0 miliardy 71   Telmex, América Móvil, Grupo Carso
000000000000002.00000000002 Gates, BillBill Gates 56,0 miliardy 55   Microsoft
000000000000003.00000000003 Buffett, WarrenWarren Buffett 50,0 miliardy 80   Berkshire Hathaway
000000000000004.00000000004 Arnault, BernardBernard Arnault 41,0 miliardy 62   LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton
000000000000005.00000000005 Ellison, LarryLarry Ellison 39,5 miliardy 66   Oracle Corporation
000000000000006.00000000006 Mittal, LakshmiLakshmi Mittal 31,1 miliardy 60   Arcelor Mittal
000000000000007.00000000007 Ortega, AmancioAmancio Ortega 31,0 miliardy 74   Inditex Group
000000000000008.00000000008 Batista, EikeEike Batista 30,0 miliardy 53   EBX Group
000000000000009.00000000009 Ambani, MukeshMukesh Ambani 27,0 miliardy 57   Reliance Industries
000000000000010.000000000010 Walton, ChristyChristy Walton & family 26,5 miliardy 55   Walmart

Rok 2010Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Slim, CarlosCarlos Slim & family 53,5 miliardy 70   Telmex, América Móvil, Grupo Carso
000000000000002.00000000002 Gates, BillBill Gates 53,0 miliardy 54   Microsoft
000000000000003.00000000003 Buffett, WarrenWarren Buffett 47,0 miliardy 79   Berkshire Hathaway
000000000000004.00000000004 Ambani, MukeshMukesh Ambani 29,0 miliardy 53   Reliance Industries
000000000000005.00000000005 Mittal, LakshmiLakshmi Mittal 28,7 miliardy 60   Arcelor Mittal
000000000000006.00000000006 Ellison, LarryLarry Ellison 28,0 miliardy 66   Oracle Corporation
000000000000007.00000000007 Arnault, BernardBernard Arnault 27,5 miliardy 61   LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton
000000000000008.00000000008 Batista, EikeEike Batista 27,0 miliardy 53   EBX Group
000000000000009.00000000009 Ortega, AmancioAmancio Ortega 25,0 miliardy 74   Inditex Group
000000000000010.000000000010 Albrecht, KarlKarl Albrecht 23,5 miliardy 90   Aldi Süd

Rok 2009Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 40,0 miliardy 53   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 37,0 miliardy 78   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Slim, CarlosCarlos Slim 35,0 miliardy 69   Telmex, América Móvil
000000000000004.00000000004 Ellison, LarryLarry Ellison 22,5 miliardy 64   Oracle Corporation
000000000000005.00000000005 Kamprad, IngvarIngvar Kamprad 22,0 miliardy 83   IKEA
000000000000006.00000000006 Albrecht, KarlKarl Albrecht 21,5 miliardy 89   Aldi Süd
000000000000007.00000000007 Ambani, MukeshMukesh Ambani 19,5 miliardy 57   Reliance Industries
000000000000008.00000000008 Mittal, LakshmiLakshmi Mittal 19,3 miliardy 58   Arcelor Mittal
000000000000009.00000000009 Albrecht, TheoTheo Albrecht 18,8 miliardy 87   Aldi Nord, Trader Joe's
000000000000010.000000000010 Ortega, AmancioAmancio Ortega 18,3 miliardy 73   Inditex Group

Rok 2008Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Buffett, WarrenWarren Buffett 62,0 miliardy 77   Berkshire Hathaway
000000000000002.00000000002 Slim, CarlosCarlos Slim 60,0 miliardy 68   Telmex, América Móvil
000000000000003.00000000003 Gates, BillBill Gates 58,0 miliardy 52   Microsoft
000000000000004.00000000004 Mittal, LakshmiLakshmi Mittal 45,0 miliardy 57   Arcelor Mittal
000000000000005.00000000005 Ambani, MukeshMukesh Ambani 43,0 miliardy 50   Reliance Industries
000000000000006.00000000006 Ambani, AnilAnil Ambani 42,0 miliardy 48   Anil Dhirubhai Ambani Group
000000000000007.00000000007 Kamprad, IngvarIngvar Kamprad 31,0 miliardy 81   IKEA
000000000000008.00000000008 Pal Singh, KushalKushal Pal Singh 30,0 miliardy 76   DLF Group
000000000000009.00000000009 Deripaska, OlegOleg Deripaska 28,0 miliardy 40   Rusal
000000000000010.000000000010 Albrecht, Karl Karl Albrecht 27,0 miliardy 88   Aldi Süd

Rok 2007Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 56,0 miliardy 51   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 52,0 miliardy 76   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Slim, CarlosCarlos Slim 49,0 miliardy 67   Telmex, América Móvil, Grupo Carso
000000000000004.00000000004 Ingvar Kamprad 33,0 miliardy 80   IKEA
000000000000005.00000000005 Mittal, LakshmiLakshmi Mittal 32,0 miliardy 56   Arcelor Mittal
000000000000006.00000000006 Adelson, SheldonSheldon Adelson 26,5 miliardy 73   Las Vegas Sands
000000000000007.00000000007 Arnault, BernardBernard Arnault 26,0 miliardy 58   LVMH
000000000000008.00000000008 Ortega, AmancioAmancio Ortega 24,0 miliardy 71   Inditex Group
000000000000009.00000000009 Ka-shing, LiLi Ka-shing 23,0 miliardy 78  
 
Cheung Kong Holdings, Hutchison Whampoa
000000000000010.000000000010 David Thomson 22,0 miliardy 49   Thomson Corporation

Rok 2006Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 52,0 miliardy 50   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 42,0 miliardy 75   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Slim, CarlosCarlos Slim 30,0 miliardy 66   Telmex
000000000000004.00000000004 Kamprad, IngvarIngvar Kamprad 28,0 miliardy 79   IKEA
000000000000005.00000000005 Mittal, LakshmiLakshmi Mittal 23,5 miliardy 55   Mittal Steel Company
000000000000006.00000000006 Allen, PaulPaul Allen 22,0 miliardy 53   Microsoft
000000000000007.00000000007 Arnault, BernardBernard Arnault 21,5 miliardy 57   LVMH Moët Hennessy • Louis Vuitton
000000000000008.00000000008 Al-Waleed, PrincePrince Al-Waleed 20,0 miliardy 49   Kingdom Holding Company
000000000000009.00000000009 Thomson, KennethKenneth Thomson 19,6 miliardy 82   The Thomson Corporation
000000000000010.000000000010 Shing, Li KaLi Ka Shing 18,8 miliardy 77  
 
Cheung Kong Group, Hutchison Whampoa

Rok 2005Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 46,5 miliardy 49   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 44,0 miliardy 74   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Mittal, LakshmiLakshmi Mittal 25,0 miliardy 54   Mittal Steel Company
000000000000004.00000000004 Slim, CarlosCarlos Slim 23,8 miliardy 65   Telmex
000000000000005.00000000005 Al-Waleed, PrincePrince Al-Waleed 23,7 miliardy 49   Kingdom Holding Company
000000000000006.00000000006 Kamprad, IngvarIngvar Kamprad 23,0 miliardy 79   IKEA
000000000000007.00000000007 Allen, PaulPaul Allen 21,0 miliardy 52   Microsoft
000000000000008.00000000008 Albrecht, KarlKarl Albrecht 18,5 miliardy 85   Aldi Süd
000000000000009.00000000009 Ellison, LarryLarry Ellison 18,4 miliardy 60   Oracle Corporation
000000000000010.000000000010 Walton, S. RobsonS. Robson Walton 18,3 miliardy 61   Walmart

Rok 2004Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 46,6 miliardy 48   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 42,9 miliardy 73   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Albrecht, KarlKarl Albrecht 23,0 miliardy 84   Aldi Süd
000000000000004.00000000004 Al-Waleed, PrincePrince Al-Waleed 21,5 miliardy 47   Kingdom Holding Company
000000000000005.00000000005 Allen, PaulPaul Allen 21,0 miliardy 51   Microsoft
000000000000006.00000000006 Walton, AliceAlice Walton* 20,0 miliardy 55   Wal-Mart
000000000000007.00000000007 Walton, HelenHelen Walton* 20,0 miliardy 84   Wal-Mart
000000000000008.00000000008 Walton, JimJim Walton* 20,0 miliardy 56   Wal-Mart
000000000000009.00000000009 Walton, JohnJohn Walton* 20,0 miliardy 58   Wal-Mart
000000000000010.000000000010 Walton, S. RobsonS. Robson Walton* 20,0 miliardy 60   Wal-Mart
* Každý vlastnil vo Wal-Marte rovnaký podiel. Keby v tomto roku žil Sam Walton, bol by najbohatším človekom sveta.

Rok 2003Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 40,7 miliardy 47   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 30,5 miliardy 72   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Karl and Theo Albrecht 25,6 miliardy 83   Aldi Süd
000000000000004.00000000004 Allen, PaulPaul Allen 20,1 miliardy 50   Microsoft
000000000000005.00000000005 Al-Waleed, PrincePrince Al-Waleed 17,7 miliardy 46   Kingdom Holding Company
000000000000006.00000000006 Ellison, LarryLarry Ellison 16,6 miliardy 58   Oracle Corporation
000000000000007.00000000007 Walton, AliceAlice Walton* 16,5 miliardy 54   Wal-Mart
000000000000008.00000000008 Walton, HelenHelen Walton* 16,5 miliardy 83   Wal-Mart
000000000000009.00000000009 Walton, JimJim Walton* 16,5 miliardy 55   Wal-Mart
000000000000010.000000000010 Walton, JohnJohn Walton* 16,5 miliardy 57   Wal-Mart
000000000000010.000000000010 Walton, S. RobsonS. Robson Walton* 16,5 miliardy 59   Wal-Mart
* Každý vlastnil vo Wal-Marte rovnaký podiel. Keby v tomto roku žil Sam Walton, bol by najbohatším človekom sveta.

Rok 2002Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 52,8 miliardy 46   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 35,0 miliardy 71   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Karl and Theo Albrecht 26,8 miliardy 82   Aldi Süd
000000000000004.00000000004 Allen, PaulPaul Allen 25,2 miliardy 49   Microsoft
000000000000005.00000000005 Ellison, LarryLarry Ellison 23,5 miliardy 57   Oracle Corporation
000000000000006.00000000006 Walton, JimJim Walton* 20,8 miliardy 54   Wal-Mart
000000000000007.00000000007 Walton, JohnJohn Walton* 20,7 miliardy 56   Wal-Mart
000000000000008.00000000008 Walton, AliceAlice Walton* 20,5 miliardy 53   Wal-Mart
000000000000009.00000000009 Walton, S. RobsonS. Robson Walton* 20,5 miliardy 58   Wal-Mart
000000000000010.000000000010 Walton, HelenHelen Walton* 20,4 miliardy 82   Wal-Mart
* Každý vlastnil vo Wal-Marte rovnaký podiel. Keby v tomto roku žil Sam Walton, bol by najbohatším človekom sveta.

Rok 2001Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 58,7 miliardy 45   Microsoft
000000000000002.00000000002 Buffett, WarrenWarren Buffett 32,3 miliardy 70   Berkshire Hathaway
000000000000003.00000000003 Allen, PaulPaul Allen 30,4 miliardy 48   Microsoft
000000000000004.00000000004 Ellison, LarryLarry Ellison 26,0 miliardy 56   Oracle Corporation
000000000000005.00000000005 Karl and Theo Albrecht 25,0 miliardy 81   Aldi
000000000000006.00000000006 Al-Waleed, PrincePrince Al-Waleed 20,0 miliardy 44   Kingdom Holding Company
000000000000007.00000000007 Walton, JimJim Walton* 18,8 miliardy 53   Wal-Mart
000000000000008.00000000008 Walton, JohnJohn Walton* 18,7 miliardy 55   Wal-Mart
000000000000009.00000000009 Walton, S. RobsonS. Robson Walton* 18,6 miliardy 57   Wal-Mart
000000000000010.000000000010 Walton, AliceAlice Walton* 18,5 miliardy 52   Wal-Mart
000000000000010.000000000010 Walton, HelenHelen Walton* 18,5 miliardy 81   Wal-Mart
* Každý vlastnil vo Wal-Marte rovnaký podiel. Keby v tomto roku žil Sam Walton, bol by najbohatším človekom sveta.

Rok 2000Upraviť

Poradie Meno Imanie (USD) Vek Národnosť Zdroj imania
000000000000001.00000000001 Gates, BillBill Gates 60,0 miliardy 44   Microsoft
000000000000002.00000000002 Ellison, LarryLarry Ellison 47,0 miliardy 55   Oracle Corporation
000000000000003.00000000003 Allen, PaulPaul Allen 28,0 miliardy 47   Microsoft
000000000000004.00000000004 Buffett, WarrenWarren Buffett 25,6 miliardy 69   Berkshire Hathaway
000000000000005.00000000005 Karl and Theo Albrecht 20,0 miliardy 80   Aldi Süd
000000000000006.00000000006 Al-Waleed, PrincePrince Al-Waleed 20,0 miliardy 43   Kingdom Holding Company
000000000000007.00000000007 Walton, S. RobsonS. Robson Walton 20,0 miliardy 57   Wal-Mart
000000000000008.00000000008 Son, MasayoshiMasayoshi Son 19,4 miliardy 43   Softbank Capital, SoftBank Mobile
000000000000009.00000000009 Dell, MichaelMichael Dell 19,1 miliardy 46   Dell
000000000000010.000000000010 Thomson, KennethKenneth Thomson 16,1 miliardy 77   The Thomson Corporation

LegendaUpraviť

Ikona Popis
Oproti minulosti bez zmeny.
Nárast oproti minulosti.
Pokles oproti minulosti.

ŠtatistikyUpraviť

Počet a kombinované čisté imanie miliardárov podľa rokov[17]
Rok Počet miliardárov Kombinované čisté imanie (u všetkých)
2018 2 208 9,1 bilióna
2017 2 043 7,7 bilióna
2016 1 810 6,5 bilióna
2015[5] 1 826 7,1 bilióna
2014[6] 1 645 6,4 bilióna
2013[18] 1 426 5,4 bilióna
2012 1 226 4,6 bilióna
2011 1 210 4,5 bilióna
2010 1 011 3,6 bilióna
2009 793 2,4 bilióna
2008 1 125 4,4 bilióna
2007 946 3,5 bilióna
2006 793 2,6 bilióna
2005 691 2,2 bilióna
2004 587 1,9 bilióna
2003 476 1,4 bilióna
2002 497 1,5 bilióna
2001 538 1,8 bilióna
2000 470 0,9 bilióna=898 miliárd

Zdroj: Forbes.[5][6][17][18]

ReferencieUpraviť

  1. GORE, Leada. Youngest, oldest and one who can body slam you: More on Forbes list of the ultra-rich [online]. Alabama Media Group, 4 March 2014, [cit. 2014-03-05]. Dostupné online.
  2. KOLLMEYER, Barbara. Bill Gates back on top, WhatsApp founders and more women in Forbes’ billionaire rankings. Market Watch, The Wall Street Journal, 4 March 2014. Dostupné online [cit. 2014-03-05].
  3. KROLL, Luisa. Forbes 2016 World's Billionaires: Meet The Richest People On The Planet [online]. . Dostupné online.
  4. The World's Billionaires List – Women. Forbes, 2 March 2015. Dostupné online [cit. 2015-03-12].
  5. a b c Inside The 2015 Forbes Billionaires List: Facts And Figures. Forbes, 2 March 2015. Dostupné online [cit. 2015-05-31].
  6. a b c Inside The 2014 Forbes Billionaires List: Facts And Figures. Forbes, 3 March 2014. Dostupné online [cit. 2015-05-31].
  7. RATCLIFF, Anna. Just 8 men own same wealth as half the world. Oxfam, 16 January 2017. Dostupné online [cit. 2017-01-16].
  8. MULLANY, Gerry. World’s 8 Richest Have as Much Wealth as Bottom Half of Global Population. New York Times, 16 January 2017. Dostupné online [cit. 2017-01-16].
  9. hnonline.sk: Slovensko má nového miliardára. V rebríčku najbohatších Slovákov sa ocitli aj kontroverzní podnikatelia
  10. topdesat.sk: Toto je 25 najbohatších Slovákov. Sú medzi nimi aj dvaja miliardári
  11. dnes24.sk: Kto je najbohatší Slovák? Forbes zverejnil rebríček slovenských milionárov
  12. PETERSON-WITHORN, Chase. Forbes’ 36th Annual World’s Billionaires List: Facts And Figures 2022 [online]. 2022-04-05. Dostupné online. (po anglicky)
  13. DOLAN, Kerry A.. Forbes World’s Billionaires List - The Richest in 2021 [online]. 2021-04-06. Dostupné online.
  14. DOLAN, Kerry A.. Forbes’ 35th Annual World’s Billionaires List: Facts And Figures 2021 [online]. . Dostupné online. (po anglicky)
  15. a b DOLAN, Kerry A.. Forbes Billionaires 2020 [online]. 2020. Dostupné online.
  16. a b Billionaires 2019 [online]. 5 March 2019. Dostupné online.
  17. a b Billionaires 25th Anniversary Timeline – Forbes. Forbes. Dostupné online [cit. 2015-05-31].
  18. a b KROLL, Luisa. Inside The 2013 Billionaires List: Facts and Figures. Forbes, 4 March 2013. Dostupné online [cit. 2015-05-31].