Otvoriť hlavné menu

Zoznam najdlhších oblúkových mostov

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najdlhších oblúkových mostov podľa dĺžky hlavného rozpätia.

DokončenéUpraviť

Obrázok Poradie Názov Rozpätie (m) Rok otvorenia Miesto
  [1] Chaotianmen Bridge 552 2009   Čchung-čching, Čína
  [2] Lupu Bridge 550 2003   Šanghaj, Čína
  Bosideng Bridge 530 2012   S'-čchuan, Čína
  [3] New River Gorge Bridge 518 1977   Fayetteville, USA
  [4] Bayonne Bridge 510 1931   Kill Van Kull, USA
  [5] Sydney Harbour Bridge 503 1932   Sydney, Austrália
  [6] Wushan Bridge 460 2005   Wushan, Čína
  [7] Mingzhou Bridge 450 2011   Ning-po, Čína
[8] Xijiang Railway Bridge 450 2013   Čao-čching, Čína
  [9] Zhijinghe River Bridge 430 2009   Chu-pej, Čína
  [10] Xinguang Bridge 428 2008   Kanton, Čína
  [11] Wanxian Bridge 420 1997   Čchung-čching, Čína
  [12] Caiyuanba Bridge 420 2007   Čchung-čching, Čína
  [13] Lianxiang Bridge 400 2007   Siang-tchan, Čína
  [14] Daning River Bridge 400 2010   Čchung-čching, Čína
  [15] Krčki most 390 1973   Krk, Chorvátsko
[16] Almonte Railway Bridge 384 2013   Cáceres, Španielsko
  [17] Fremont Bridge 382 1973   Portland, USA
  [18] Hiroshima Airport Bridge 380 2010   Hirošima, Japonsko
  Olovozavodskoy Bridge 380 2014   Novosibirsk, Rusko
[19] Maocaojie Bridge 368 2006   I-jang, Čína
  [20] Port Mann Bridge 366 1964   Surrey, Kanada
[21] Zhaohua Jialing River Bridge 364 2012   S'-čchuan, Čína
  [22] Žďákovský most 362 1967   Orlík nad Vltavou, Česko
  [23] Yajisha Bridge 360 2000   Kanton, Čína
  Wanzhou Railway Bridge 360 2005   Čchung-čching, Čína
  [24] Puente de las Américas 344 1962   Balboa, Panama
  Podilsko-Voskresenskyi Bridge 344 2014   Kyjev, Ukrajina
  [25] Xiaohe River Bridge 338 2010   Chu-pej, Čína
  [26] Taiping Lake Bridge 336 2007   An-chuej, Čína
  [27] Dashengguan Bridge 336 2009   Nanking, Čína
  [28] Pont Laviolette 335 1967   Trois-Rivières, Kanada
[29] Nanning Yonghe Bridge 335 2004   Nan-ning, Čína
  [30] Silver Jubilee Bridge 330 1961   Cheshire, Spojené kráľovstvo
[31] Jiangjiehe Bridge 330 1993   Kuej-čou, Čína
  [32] Birchenough Bridge 329 1935   Chipinge, Zimbabwe
  [33] Roosevelt Lake Bridge 329 1990   T. Roosevelt Dam, USA
  [34] Mike O'Callaghan–Pat Tillman Memorial Bridge 323 2010   Hoover Dam, USA
  [35] Glen Canyon Dam Bridge 313 1959   Page, USA
  [36] Yongjiang Bridge 312 1996   Kuang-si, Čína
  [37] Chunan Nanpu Bridge 308 2003   če-ťiang, Čína
  Pentele híd 308 2007   Dunaújváros, Maďarsko
  [38] Lewiston–Queenston Bridge 305 1962   Lewiston, USA/  Queenston, Kanada
  [39] Gladesville Bridge 305 1964   Sydney, Austrália
  [40] Van Brienenoordbrug 305 1990   Rotterdam, Holandsko
  [41] Shin Kizugawa Bridge 305 1994   Osaka, Japonsko
  [42] Perrine Bridge 303 1974   Twin Falls, USA
  [43] Seri Saujana Bridge 300 2003   Putrajaya, Mexiko
  Chancheng Dongping Bridge 300 2006   Fo-šan, Čína
  [44] Ling-Tie Bridge 300 2009   Nan-ning, Čína
Tsakona Arch Bridge 300 2014   Tsakona, Grécko
  [45] Hell Gate Bridge 298 1916   New York City, USA
  [46] Omišima óhaši 297 1979   Ehime, Japonsko
  [47] Second Ondo Bridge 292 2013   Hirošima, Japonsko
  [48] Puente de la Amistad 290 1965   Ciudad del Este, Paraguaj/  Foz do Iguaçu, Brazília
  [49] Meixi River Bridge 288 2001   Čchung-čching, Čína
  [50] Van Brienenoordbrug 287,5 1965   Rotterdam, Holandsko
  [51] Rainbow Falls 286 1941   Niagara Falls, USA/  Niagara Falls, Kanada
  [52] De Oversteek Brug 285 2013   Nijmegen, Holandsko
  [53] Blue Water Bridge 281 1997   Port Huron, USA/  Sarnia, Kanada
  Qingchuan Bridge 280 2000   Wu-chan, Čína
  [54] Yumemai Bridge 280 2001   Osaka, Japonsko
  [55] Infante D. Henrique Bridge 280 2002   Porto, Portugalsko
[56] Dongguang Shuidao Bridge 280 2005   Kuang-tung, Čína
  [57] Moundsville Bridge 278 1986   Moundsville, USA
  [58] Jefferson Barracks Bridge 277 1983
1992
  St. Louis, USA
  [59] Eto Bridge 275 1995   Kitakata, Japonsko
  Yichang Railway Bridge 275 2008   I-čchang, Čína
  [60] Hernando de Soto Bridge 274 1973   Memphis, USA
  Chaoyang Arch Bridge 274 2011   Čchung-čching, Čína
  [61] Bloukrans Bridge 272 1984   Nature's Valley, Juhoafrická republika
  [62] Ponte da Arrábida 270 1963   Porto, Portugalsko
  [63] Eau Rouge Viaduct 270 1993   Liège, Belgicko
[64] Sanan Yongjiang Bridge 270 1998   Nan-ning, Čína
[65] North Beimen Bridge 270 2006   Če-ťiang, Čína
[66] South Beimen Bridge 270 2006   Če-ťiang, Čína
  [67] Talbrücke Froschgrundsee 270 2010   Rödental, Nemecko
  [68] Grümpentalbrücke 270 2011   Grümpen, Nemecko
  [69] Most drogowy im. Elżbiety Zawackiej 270 2013   Toruń, Poľsko
[70] Beishengou Bridge 269 2011   Šan-si, Čína
  [71] Blennerhassett Island Bridge 268 2008   Belpre, USA
  [72] Fujikawa Bridge 265 2005   Šizuoka, Japonsko
  [73] Sandöbron 264 1943   Kramofors, Švédsko
  [74] Contreras Railway Viaduct 261 2009   Castilla-La Mancha, Španielsko
[75] Saigo Bridge 260 1977   Okinošima, Japonsko
  [76] Takamatsu Bridge 260 2000   Hinokage, Japonsko
  [77] Chitose Bridge 260 2003   Osaka, Japonsko
  [78] Rongzhou Bridge 260 2005   Chu-pej, Čína
[79] Jing Yang Bridge 260 2008   Chu-pej, Čína
  [80] Julien Dubuque Bridge 258 1943   Dubuque, USA
  [81] Henry Hudson Bridge 256 1936   New York City, USA
Zigui Bridge 256 2011   S'-čchuan, Čína
  [82] Brücke der Solidarität 255,9 1950   Duisburg, Nemecko
  [83] Kishiwada Bridge 255 1993   Kišiwada, Japonsko
  [84] Jogakura Bridge 255 1995   Aomori, Japonsko
  [85] Los Tilos Arch 255 2004   La Palma, Španielsko
[86] Mengdong River Bridge 255 2013   Chu-nan, Čína
  [87] Shin Hamadera Bridge 254 1994   Sakai, Japonsko
[88] Nishinomiyako Bridge 252 1994   Nišinomija, Japonsko
  [89] Wild Gera Viaduct 252 2000   Durínsko, Nemecko
[90] Qiandaohu Bridge 252 2004   Če-ťiang, Čína
  [91] Karun 3 Dam Bridge 252 2005   Bajool, Irán
  [92] Bob Cummings Lincoln Trail Bridge 251 1966   Cannelton, USA
  [93] Changfeng Bridge 251 2001   Wu-chan, Čína
  [94] Hamm Railroad Bridge 250 1987   Düsseldorf, Nemecko
  [95] Chateaubriand Bridge 250 1991   Plouër-sur-Rance, Francúzsko
  Imari Bay Bridge 250 2003   Imari, Japonsko

Dokončené na SlovenskuUpraviť

Obrázok Poradie Názov Rozpätie (m) Rok otvorenia Miesto
  1. Most Apollo[1] 231 2006   Bratislava
  2. Most Márie Valérie[1] 119 1895   Štúrovo
3. Most cez Hričovský kanál[1] 105 1991   Bytča
  4= Potrubný most[1] 100 ?   Hlohovec
4= Potrubný most[1] 100 ?   Kalná nad Hronom
  4= Alžbetin most[1] 100 1892   Komárno

ReferencieUpraviť

  1. a b c d e f PAULÍK, Peter. Mosty na území Slovenska. [s.l.] : Jaga, 2012. ISBN 978-80-8076-103-5.