Zoznam najdlhších visutých mostov

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najdlhších visutých mostov podľa dĺžky hlavného rozpätia.

DokončenéUpraviť

Obrázok Poradie Názov Rozpätie (m) Rok otvorenia Miesto
  [1] Akaši-kaikjó óhaši 1991 1998   Kobe, Japonsko
  [2] Xihoumen Bridge 1650 2009   Čou-šan, Čína
  [3] Storebæltsbroen 1624 1998   Korsør, Dánsko
  [4] Yi Sun-sin Bridge 1545 2012   Josu, Kórejská republika
  [5] Runyang Bridge 1490 2005   Čen-ťiang, Čína
  [6] Nanjing Fourth Yangtze Bridge 1418 2012   Nanking, Čína
  [7] Humber Bridge 1410 1981   Hessle, UK
  [8] Jiangyin Bridge 1385 1999   Ťiang-su, Čína
  [9] Čching-ma ta-čchiao 1377 1997   Hongkong, Čína
  [10] Hardangerbrua 1310 2013   Hordaland, Nórsko
  [11] Verrazano Narrows Bridge 1298 1964   New York City, NY, USA
  [12] Golden Gate Bridge 1280 1937   San Francisco, CA, USA
  [13] Yangluo Bridge 1280 2007   Wu-chan, Čína
  [14] Högakustenbron 1210 1997   Utansjö, Švédsko
  [15] Aizhai Bridge 1176 2012   Chu-nan, Čína
  [16] Mackinac Bridge 1158 1957   Mackinaw City, MI, USA
  [17] Huangpu Bridge 1108 2008   Kanton, Čína
  [18] Minami Bisan-Seto óhaši 1100 1989   Sakaide, Japonsko
  [19] Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1090 1988   Istanbul, Turecko
  [20] Balinghe Bridge 1088 2009   Kuej-čou, Čína
  [21] Taizhou Bridge 1080 2012   Tchaj-čchou, Čína
  [22] Ma'anshan Bridge 1080 2013   Ma-an-šan, Čína
  [23] Boğaziçi Köprüsü 1074 1973   Istanul, Turecko
  [24] George Washington Bridge 1067 1931   New York City, NY, USA
  [25] Kurušima Kaikjó óhaši III 1030 1999   Ehime, Japonsko
  [26] Kurušima Kaikjó óhaši II 1020 1999   Ehime, Japonsko
  [27] Ponte 25 de Abril 1013 1966   Lisabon, Portugalsko
  [28] Forth Road Bridge 1006 1964   Edinburgh, Spojené kráľovstvo
  [29] Kita Bisan-Seto óhaši 990 1988   Sakaide, Japonsko
  [30] Severn Bridge 988 1966   Bristol, Spojené kráľovstvo
  [31] Yichang Bridge 960 2001   I-čchang, Čína
  [32] Šimotsui-Seto óhaši 940 1988   Okajama, Japonsko
  [33] Xiling Bridge 900 1996   Chu-pej, Čína
  [34] Si Du River Bridge 900 2009   Chu-pej, Čína
  [35] Humen Pearl River Bridge 888 1997   Tung-kuan, Čína
  [36] Ohnaruto óhaši 876 1985   Naruto, Japonsko
[37] Lishui River Bridge 856 2013   Chu-nan, Čína
  [38] Tacoma Narrows Bridge I 853 1950   Tacoma, WA, USA
  [39] Tacoma Narrows Bridge II 853 2007   Tacoma, WA, USA
  [40] Askøybroen 850 1992   Hordaland, Nórsko
  Nanxi Bridge 820 2012   S’-čchuan, Čína
  [41] Qincaobei Bridge 788 2013   Čchung-čching, Čína
  [42] Innošima óhaši 770 1983   Hirošima, Japonsko
  [43] Akinada Bridge 750 2000   Hirošima, Japonsko
  [44] Semipalatinsk Bridge 750 2002   Semej, Kazachstan
  [45] New Carquinez Bridge 728 2003   Vallejo, CA, USA
  [46] Hakuchō Bridge 720 1998   Muroran, Japonsko
  [47] Puente de Angostura 712 1967   Bolívar, Venezuela
  [48] Kanmon Bridge 712 1973   Kitakjúšú, Japonsko
  [49] San Francisco–Oakland Bay Bridge 704 1936   San Francisco, CA, USA
  [50] Bronx-Whitestone Bridge 701 1939   New York City, NY, USA
  [51] Stordabrua 677 2001   Hordaland, Nórsko
  [52] Pont Pierre-Laporte 668 1969   Quebec, Kanada
  [53] Delaware Memorial Bridge I 656 1951   New Castle, DE, USA
  [54] Delaware Memorial Bridge II 656 1968   New Castle, DE, USA
  [55] Haicang Bridge 648 1999   Fu-ťian, Čína
  [56] Beipanjiang River 2009 Bridge 636 2009   Kuej-čou, Čína
  [57] Gjemnessundbrua 623 1992   Møre og Romsdal, Nórsko
  Yuzui Yangtze Bridge 616 2009   Čchung-čching, Čína
  [58] Walt Whitman Bridge 610 1957   Philadelphia, PA, USA
  [59] Pont de Tancarville 608 1959   Tancarville, Francúzsko
  [60] Nye Lillebæltsbro 600 1970   Middelfart, Dánsko
  [61] Kurušima Kaikjó óhaši I 600 1999   Ehime, Japonsko
  [62] E'gongyan Bridge 600 2000   Čchung-čching, Čína
  [63] Osterøybrua 595 1997   Hordaland, Nórsko
[64] Flaming Gorge Reservoir Pipeline Bridge 585 1962   Flaming Gorge Reservoir, WY, USA
  [65] Second Wanxian Bridge 580 2003   Čchung-čching, Čína
  [66] Bømlabrua 577 2001   Hordaland, Nórsko
  [67] Rainbow Bridge 570 1993   Tokio, Japonsko
  [68] Ambassador Bridge 564 1929   Detroit, MI, USA/  Windsor, Kanada
  [69] Hakata Ošima óhaši 560 1988   Ehime, Japonsko
  [70] Zhongxian Yangtze River Bridge 560 2001   Čchung-čching, Čína
  [71] Throgs Neck Bridge 549 1961   New York City, NY, USA
  [72] Toyoshima Bridge 540 2008   Hirošima, Japonsko
[73] Liujiaxia Bridge 538 2012   Kan-su, Čína
  [74] Benjamin Franklin Bridge 534 1926   Philadelphia, PA, USA
  [75] Skjomen bru 525 1972   Nordland, Nórsko
  [76] Kvalsundbrua 525 1977   Kvalsund, Nórsko
  [77] Dalsfjordbrua 523 2013   Sogn og Fjordane, Nórsko
  [78] Matadi Bridge 520 1983   Matadi, Konžská demokratická republika
  [79] Rheinbrücke Emmerich 500 1965   Emmerich am Rhein, Nemecko
  [80] Dazi Bridge 500 1984   Tibet, Čína
[81] Wanjiazhai Dam Bridge 500 1994   Wanjiazhai Dam, Čína
  [82] Gwangan Bridge 500 2002   Pusan, Kórejská republika
  [83] Bear Mountain Bridge 497 1924   Peekskill, NY, USA
  [84] Williamsburg Bridge 488 1903   New York City, NY, USA
  [85] Chesapeake Bay Bridge I 488 1952   Anne Arundel County, MD, USA
  [86] Claiborne Pell Newport Bridge 488 1969   Newport, RI, USA
  [87] Chesapeake Bay Bridge II 488 1973   Anne Arundel County, MD, USA
  [88] Lions' Gate Bridge 473 1938   Vancouver, Kanada
[89] Hegigio Gorge Pipeline Bridge 470 2005   Otoma, Papua-Nová Guinea
  [90] Sotrabrua 468 1971   Hordaland, Nórsko
  [91] Hirado óhaši 465 1977   Nagasaki, Japonsko
  [92] Mid-Hudson Bridge 457 1930   Poughkeepsie, NY, USA
  [93] Vincent Thomas Bridge 457 1963   Los Angeles, CA, USA
  [94] Shantou Bay Bridge 452 1995   Kuang-tung, Čína
  [95] Fengdu Bridge 450 1997   Čchung-čching, Čína
  [96] Manhattan Bridge 448 1909   New York City, NY, USA
  [97] Lysefjordbrua 446 1997   Rogaland, Nórsko
  [98] Angus L. Macdonald Bridge 441 1955   Halifax, Kanada
Shuangyong Bridge 430 2012   Liou-čou, Čína
  [99] Sunway Lagoon Bridge 428 1993   Petaling Jaya, Malajzia
  [100] A. Murray MacKay Bridge 427 1970   Halifax, Kanada
  [101] Triborough Bridge 421 1936   New York City, NY, USA
  [102] Älvsborgsbron 417 1966   Göteborg, Švédsko
[103] Ganzhou Bridge 408 2010   Kan-čou, Čína
[104] Taohuayu Yellow River Bridge 406 2013   Čeng-čou, Čína
  Thuận Phước Bridge 405 2009   Đà Nẵng, Vietnam
  [105] Namhae Bridge 404 1973   Namhaedo, Kórejská republika
[106] Similkameen Ore Conveyor Bridge 404 1980   Princeton, Kanada
[107] Siyasu Bridge 400 200?   Uttarákhand, India
[108] Piplaldal Bridge 400 200?   Uttarákhand, India

Dokončené na SlovenskuUpraviť

Obrázok Názov Rozpätie (m) Rok otvorenia Miesto
Potrubný most[1] 156 2010   Bratislava
Zimný prístav
Potrubný most[1] 105 1999   Veľké Bierovce
  Lávka[1] 100 1967   Dolný Kubín
Lávka pri stanici[109] ~100[2] 1987   Horná Lehota
Lávka[110] ~100[3] 1955   Dolný Kubín
časť Záskalie
Lávka[111] ~95[4] 1970   Kameničany

ReferencieUpraviť

  1. a b c PAULÍK, Peter. Mosty na území Slovenska. [s.l.] : Jaga, 2012. ISBN 978-80-8076-103-5.
  2. Odhad
  3. Odhad
  4. Odhad