Zoznam najvyšších budov USA

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najvyšších budov vo všetkých štátoch USA, spolu s Kolumbijským dištriktom.

Súčasné najvyššie budovyUpraviť

Štát Mesto Budova Obrázok Výška
(stopa)
Výška
(m)
Počet poschodí Rok Pôvodný účel
Alabama Mobile RSA Battle House Tower[1]   745 227 35 2007 kancelárie
Aljaška Anchorage Conoco-Phillips Building[2]   296 90 22 1983 kancelárie
Arizona Phoenix Chase Tower[C][3]   483 147 40 1972 kancelárie
Arkansas Little Rock Metropolitan National Bank Tower[4]   546 166 40 1986 kancelárie
Colorado Denver Republic Plaza[5]   714 218 56 1984 kancelárie
Connecticut Hartford City Place I[6]   535 163 38 1984 kancelárie
D.C. Washington Old Post Office[7][8]   315 95 18 1899 pošta
Delaware Wilmington Chase Manhattan Centre[9]   330 101 22 1988 kancelárie
Florida Miami Four Seasons Hotel & Tower[10]   794 242 70 2003 kancelárie/obytný dom/Hotel
Georgia Atlanta Bank of America Plaza[11]   933 284.4[12] 55 1992 kancelárie
Havaj Honolulu First Hawaiian Center[13]   429 131 30 1996 kancelárie
Idaho Boise US Bank Plaza[14]   267 81 20 1978 kancelárie
Illinois Chicago Willis Tower[15]   1,451 442.1[16] 110 1974 kancelárie
Indiana Indianapolis Chase Tower[17]   700 213.4 49 1990 kancelárie
Iowa Des Moines 801 Grand (The Principal Building)[18]   630 192 45 1991 kancelárie
Južná Dakota Sioux Falls Qwest Tower[F][19]   210 64 11 1962 kancelárie
Južná Karolína Abbeville Prysmian Copper Wire Tower[20] 373 113 30 2009 kancelárie
Kalifornia Los Angeles U.S. Bank Tower[21][22]   1,018 310 73 1989 kancelárie
Kansas Wichita Epic Center[23][24]   320 98 22 1989 kancelárie
Kentucky Louisville AEGON Center[25][26]   549 167.3 35 1993 kancelárie
Louisiana New Orleans One Shell Square[27][28]   697 212 51 1972 kancelárie
Maine Portland Franklin Towers[29] 204 62 16 1969 obytný dom
Maryland Baltimore Legg Mason Building[30]   529 161 40 1973 kancelárie
Massachusetts Boston John Hancock Tower[31]   790 241 60 1976 kancelárie
Michigan Detroit Detroit Marriott
at the Renaissance Center
[32]
  727 221.5 70 1977 Hotel
Minnesota Minneapolis IDS Center[33]   792 241 55 1973 kancelárie
Mississippi Biloxi Beau Rivage Casino Hotel[34] 347 105.5 32 1999 Hotel
Missouri Kansas City One Kansas City Place[35]   623 189.8 42 1988 kancelárie
Montana Billings First Interstate Center[36]   272 83 20 1985 kancelárie
Nebraska Omaha First National Bank Tower[37][38][39]   634 193 45 2002 kancelárie
Nevada Paradise The Palazzo[40]   642 196 53 2008 Hotel
New Hampshire Manchester City Hall Plaza[41][42]   275 84 20 1992 kancelárie
New Jersey Jersey City 30 Hudson Street[43]   781 238 42 2004 kancelárie
New York New York Empire State Building[44]   1,250 381 102 1930 kancelárie
Nové Mexiko Albuquerque Albuquerque Plaza[45]   351 107 22 1990 kancelárie
Ohio Cleveland Key Tower[46]   888 270.7 57 1991 kancelárie
Oklahoma Oklahoma City Devon Energy Center[47]   845 257.4 52 2012 kancelárie
Oregon Portland Wells Fargo Center[48]   546 166 41 1972 kancelárie
Pensylvánia Philadelphia Comcast Center[49]   975 297 58 2007 kancelárie
Rhode Island Providence Bank of America Building[50]   428 130 26 1927 kancelárie
Severná Dakota Bismarck North Dakota State Capitol[51]   241.67 74 19 1934 vládna budova
Severná Karolína Charlotte Bank of America Corporate Center[52]   871 265 60 1992 kancelárie
Tennessee Nashville AT&T Building[53]   617 188 33 1994 kancelárie
Texas Houston JPMorgan Chase Tower[54]   1,002 305 75 1982 kancelárie
Utah Salt Lake City Wells Fargo Center[55]   422 129 30 1998 kancelárie
Vermont Burlington Three Cathedral Square 148 45 10 1979 obytný dom
Virgínia Virginia Beach The Westin Virginia Beach Town Center[56][57] 508 155 38 2007 obytný dom/Hotel
Washington Seattle Columbia Center[58]   937 285 76 1985 kancelárie
Wisconsin Milwaukee US Bank Center[59][60]   601 183 42 1973 kancelárie
Wyoming Laramie White Hall[61] 200 59 12 1960 obytný dom
Západná Virgínia Charleston West Virginia State Capitol [62]   292 89 3 1932 vládna budova

Rozostavané najvyššie budovyUpraviť

Toto sú rozostavané budovy, ktoré sa stanú najvyššími v danom štáte za podmienky, že budú dokončené.

Štát Mesto Názov Obrázok Približná výška Poschodí Pôvodný účel Rok začatia stavby Plánované dokončenie
Arizona Phoenix CityScape   238 m 50+ kancelárie, Hotel, obchody, obytný dom 2009 201?
Florida Miami Metropolitan Miami 3   252 m 76 obytný dom 2011 201?
Idaho Boise 8th & Main Tower[63] 107,3 m 18 kancelárie 2012 2014
Illinois Chicago Chicago Spire   610 m 150 byty 2005 ?
Nevada Las Vegas Fontainebleau Resort & Casino[64]   224 m 63 kasíno, byty 2007 ?
Nevada Las Vegas Echelon Place Resort & Casino[65] 198,1 m 58 kasíno, byty 2007 2016
New York New York One World Trade Center   541,3 m 105 kancelárie 2006 2013
New York New York 432 Park Avenue 426,1 m 89 hotel 2011 2014
New York New York Two World Trade Center 411,6 m 88 kancelárie 2010 2014 - 2016
Utah Lehi 5 hviezdičkový hotel[66] 137 m 45 hotel 2009 ?

MetodológiaUpraviť

Výška budov je meraná od povrchu terénu do najvyššieho bodu architektonickej stavby. Do výšky sú započítavané iba obytné spojité priestory, nikdy samostatné štruktúry, vyhliadkové a komunikačné věže či antény idúce z budovy.

ŠtatistikaUpraviť

  • Najvyššia budova USA Willis Tower v Chicagu je 442 m vysoká, čo je viac než súčet najvyšších budov v štátoch Wyoming, Vermont, Maine, Južná Dakota, Severná Dakota a Idaho.
    • Štyri budovy patria JPMorgan Chase. Tri z nich sú nazvané po Bank of America a US Bancorp, dve po Wells Fargo.
    • 6 budov nesie v názve meno štátu USA. Okrem toho, 2 obsahujú slovo National (národný) a 1 slovo Republic (republika).
    • 5 budov nesie v názve meno štátu v ktorom sa nachádza.
    • 5 budov nesie v názve mesto, v ktorom sa nachádza.
  • 18 budov sa nachádza v hlavnom meste štátu únie.
  • 40 budov sa nachádza v najväčšom meste štátu únie. 6 budov v druhom najväčšom meste (štáty Florida, New Jersey, Severná Dakota, Ohio, Oklahoma a Tennessee). 2 budovy v treťom najväčšom meste (štáty Alabama a Connecticut). 1 budova v štvrtom najväčšom meste (štát Mississippi). 1 budova v piatom najväčšom meste (štát Vermont). Veľkosť mesta je posudzovaná podľa veľkosti jeho populácie.

ReferencieUpraviť

  1. RSA Battle Houser Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  2. Conoco-Phillips Building data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.skyscraperpage.com.) Skyscraperpage.com Dostupné online.
  3. Chase Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  4. Metropolitan National Bank Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  5. Republic Plaza data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  6. City Place I data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  7. Old Post Office Building [online]. Emporis, [cit. 2013-03-15]. Dostupné online.
  8. Old Post Office Building [online]. SkyscraperPage.com, [cit. 2013-03-15]. Dostupné online.
  9. Chase Manhattan article [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  10. Four Seasons Tower Miami [online]. [Cit. 2008-05-30]. (Four Seasons Tower Miami.) Dostupné online.
  11. Bank of America Plaza data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  12. Bank of America Plaza [online]. [Cit. 2013-03-15]. (Www.skyscraperpage.com.) Dostupné online.
  13. First Hawaiian Center data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.skyscraperpage.com.) Dostupné online.
  14. US Bank Plaza data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  15. Farewell Sears Tower: Tallest Building in U.S. Renamed [online]. [Cit. 2009-07-16]. Dostupné online.
  16. Willis Tower [online]. [Cit. 2013-03-15]. Dostupné online.
  17. Chase Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  18. 801 Grand data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.skyscraperpage.com.) Dostupné online.
  19. Qwest Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  20. Prysmian unveils nation's first extra-high voltage cable plant, state's tallest building in Abbeville [online]. [Cit. 2013-04-18]. (GSA Business.) Dostupné online.
  21. US Bank Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  22. High-rise buildings of Los Angeles [online]. Emporis.com, [cit. 2009-08-21]. Dostupné online.
  23. Epic Center data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  24. Epic Center property data [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  25. AEGON Center article [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  26. AEGON Center website [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  27. One Shell Square data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  28. One Shell Square website [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  29. Franklin Towers information [online]. [Cit. 2007-07-25]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  30. Baltimore: Tallest Skyscrapers [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  31. Boston: Tallest Skyscrapers [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  32. Renaissance Center data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.skyscraperpage.com.) Dostupné online.
  33. IDS Center data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.skyscraperpage.com.) Dostupné online.
  34. Beau Rivage data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.skyscraperpage.com.) Dostupné online.
  35. One Kansas City Place data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  36. First Interstate Center data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) > Dostupné online.
  37. One First National Center [online]. Emporis.com, [cit. 2008-04-12]. Dostupné online.
  38. First National Bank Tower information [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  39. First National Bank Tower article [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  40. http://www.emporis.com/en/wm/bu/?id=streetpalazzo-lasvegas-nv-usa Accessed January 26, 2009.
  41. City Hall Plaza data [online]. [Cit. 2008-10-30]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  42. Hampshire Plaza article [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  43. Goldman Sachs Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  44. Empire State Building fact sheet [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  45. Albuquerque Plaza data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  46. Key Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.skyscraperpage.com.) Dostupné online.
  47. Devon Energy Center [online]. [Cit. 2013-03-15]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  48. Wells Fargo Center data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  49. Comcast Center article [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  50. Bank of America Tower data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  51. North Dakota State Capitol article [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  52. Bank of America Corporate Center website [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  53. BellSouth Building data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  54. JPMorgan Chase Tower website [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  55. Church Office Building [online]. [Cit. 2007-09-25]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  56. Westin Hotel website [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  57. Westin Hotel data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  58. Columbia Center data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  59. US Bank Center article [online]. [Cit. 2007-07-17]. Dostupné online.
  60. US Bank Center data [online]. [Cit. 2007-07-17]. (Www.emporis.com.) Dostupné online.
  61. White Hall [online]. Emporis.com, [cit. 2008-06-22]. Dostupné online.
  62. West Virginia State Capitol [online]. [Cit. 2008-06-21]. Dostupné online.
  63. 8th & Main Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  64. Fontainebleau Resort & Casino [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  65. Echelon Place Resort & Casino [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  66. New Lehi hotel will be tallest in Utah [online]. Daily Herald. Dostupné online. (anglicky)

Pozri ajUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam nejvyšších budov USA na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).