Zoznam najvyšších budov v Moskve

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najvyšších budov v Moskve.

Pohľad na Moskvu – zľava doprava – Mirax Plaza, Bašňa 2000, Moskovskij Meždunarodnyj Delovoj Centr „Moskva-Siti“, Hotel Ukrajina, Medzinárodné obchodné centrum

ZoznamUpraviť

Poradie Obrázok Názov Rok otvorenia Výška Poschodí
[1]   Federacija – Veža Východ 2016 373,7 m 93
[2]   OKO – Veža Juh 2015 354,2 m 90
[3]   NEVA TOWERS 2 2020 345 m 79
[4]   Merkurij Siti Tauer 2013 338,8 m 75
[5]   Bašňa Jevrazija 2015 308,9 m 72
[6]   Gorod Stoľic – Veža Moskva 2010 301,8 m 76
[7]   Bašňa na Naberežnoj C 2007 268,4 m 61
[8]   Triumf-Palas 2005 264,1 m 61
[9]   Gorod Stoľic – Veža Sankt Peterburg 2010 257,2 m 65
[10]   Bašňa Evoľucija 2015 246 m 55
[11]   OKO – Veža Sever 2014 245 m 49
[12]   Federacija – Veža Západ 2008 242,5 m 63
[13]   Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova 1953 239 m 39
[14]   Imperia Tower 2011 238,7 m 60
[15]   Dom na Mosfiľmovskoj 2011 213,3 m 53
[16]   Hotel Ukrajina 1957 206 m 34
[17]   Trikolor 1 2014 194 m 58
[18]   Kontinental 2011 191 m 48
[19]   Trikolor 2 2015 190 m 58
[20]   Vorobiovy gory – Veža 2 2004 178 m 48
[21]   IQ-quarter 2 2016 177,5 m 42
[22]   Edelweiss 2003 176 m 43
[23]   Koteľničeskaja naberežnaja 1952 176 m 32
[24]   Alye parusa 4 2003 175,6 m 48
[25]   Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie 1953 172 m 27
[26]   Nordstar Tower 2009 171,5 m 42
[27]   Mirax Plaza – Veža B 2015 168 m 41
[28]   Swissôtel Krasnye Holmy 2005 166,5 m 35
[29]]   Žiloj komplex Zagorye 2013 165 m 48
[30]   WellHouse na Leninskom 2009 162 m 42

Najvyššie budovy vo výstavbeUpraviť

Názov Výška Poschodí Začiatok výstavby Plánovaný rok dokončenia
One Tower 405 m 108 2019 2024
NEVA TOWERS 1 297 m 65 2013 2020
Grand Tower 283 m 62 2013 2022
Capital Tower 1 267 m 61 2017 2020
Capital Tower 2 267 m 61 2017 2020
Capital Tower 3 267 m 61 2017 2020
Mirax Plaza – Veža A 193 m 47 2006 2017

Najvyššie inžinierske stavbyUpraviť

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
  Ostankinskaja telebašňa 540 m 1967
  Radioteľeviznaja bašňa[1] 258 m 2006
  TEC-23, komín 1[2] 250 m 1975
  TEC-23, komín 2[3] 250 m 1980
  TEC-12, komín 1[4] 180 m
  TEC-12, komín 2[5] 180 m
  TEC-11, komín 2[6] 180 m
  Šuchovskaja bašňa[7] 160 m 1922
Monument Pobedij[8] 141,8 m 1995
  Monument Pokoriteljam kosmosa[9] 110 m 1964
  Živopisnij most[10] 105 m 2007
  Chrám Krista Spasiteľa[11] 105 m 2000

Časová osUpraviť

Od – do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1918 – 1937   Kijivskij vokzal 51 m[12] 4
1937 – 1951   Severnij rečnoj vokzal 85 m[13] 4
1951 – 1953   Žiloj dom na Koteľničeskoj naberežnoj 176 m 32
1953 – 2005   Moskovskij gosudarstvennyj universitet imeni M. V. Lomonosova 240 m 38
2005 – 2007   Triumf-Palas 264 m 57
2007 – 2009   Bašňa na Naberežnoj, blok C 268 m 61
2009 – 2013   Gorod Stoľic, veža Moskva 302 m 76
2013 – 2015   Merkurij Siti Tauer 339 m 75
2015 – 2016   OKO – Veža Juh 354 m 90
2016 – doteraz   Federacija – Veža Západ 374 m 93

ReferencieUpraviť

  1. Octode Moscow [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  2. Chimney 1 of Cogeneration Plant #23 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  3. Chimney 2 of Cogeneration Plant #23 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  4. 12th Cogeneration Plant Chimney #1 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. 12th Cogeneration Plant Chimney #2 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  6. Cogeneration Plant #11 Chimney #2 [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  7. Shuhovskaya Tower [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  8. Nika [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  9. Мемориальный музей космонавтики [online]. Museum.ru. Dostupné online. (rusky)
  10. Picturesque Bridge [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  11. ХРАМ ХРИСТА СПАСИТЕЛЯ [online]. XXC.ru. Dostupné online. (rusky)
  12. Kiev Railroad Terminal [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  13. Northern River Terminal [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of tallest buildings in Moscow na anglickej Wikipédii.