Zoznam najvyšších budov v Prahe

zoznamový článok projektov Wikimedia

Tento článok obsahuje zoznam najvyšších budov v Prahe.

ZoznamUpraviť

Obrázok Názov Počet nadzemných podlaží Výška Rok dokončenia
  City Tower 27 109 m 2008
  City Empiria 27 104 m 2005
  V Tower 30 104 m 2017
  Budova Telefónica O2 Czech Republic 18 85 m 1959
  Hotel Corinthia Towers 24 84 m 1988
  Lighthouse Vltava Waterfront Towers 18 80 m 2004
  Panorama Hotel Prague 24 79 m 1983
  Budova Českej sporiteľne 22 74 m 1996
  Bytový dom Limuzská 2111/10 21 74 m
  Budova býalého Centrotexu 74 m
  Sluneční náměstí 21 73,5 m 2004
  Bytový dom Arnika 20 73 m 1974
  Hotel Olympik 21 73 m 1971
  Shiran Tower 16 73 m 1998
  Hotel Fortuna Rhea 21 73 m
  Bytový dom SOL 21 73 m 2001
  Hotel Kupa 23 72 m
  Palác Vinohrady 17 70 m 1971
  bývalý Hotel Opatov 21 70 m 1989
  Office Park Nové Butovice, budova D 18 70 m 2002
  Hotel DUM 21 69 m pred 1989
  Kolej 17. listopadu 22 69 m 198?
  Sluneční věž 21 69 m 2010
  Bytový dom Pod Dálnicí 1282/1 23 m 68,2
  Budova TOKOVO 19 68 m 1977
  Hotel Veritas 21 68 m
  Hotel Crowne Plaza Prague 16 67 m 1954
  Prague Towers, veža A 21 65 m 2012
  Prague Towers, veža B 21 65 m 2012

Najvyššie inžinierske stavbyUpraviť

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
  Žižkovská televizní věž 220 m[1] 1992
  Komín Spaľovne Malešice 180 m 1996[2]
  Komín Pražskej teplárne[3] 160 m 1961
  Komín Teplárna Třeboradice[4] 153 m
  Teplárna Michle, komín 1[4] 141 m
Komín Praha 5[4] 124 m
  Teplárna Michle, komín 2[4] 121 m
  Komín Praha-Dolní Měcholupy[4] 114 m
Komín Praha-Radotín[4] 106 m
Komín Praha 16[4] 100 m
  Katedrála svätého Víta, Václava a Vojtecha[5][6] 96,6 m 1929
  Kostol Matky Božej pred Týnom[1] 80 m 1510
  Kostol svätého Václava 80 m 1930
  Kostol svätého Mikuláša[7] 79 m 1755
  Kostol svätých Cyrila a Metoda[1] 74 m 1863
  Kostol svätého Prokopa[1] 73 m 1903
  Veža Staromestskej radnice[7] 69,5 m 1364
  Jindrišská věž[1] 68 m 1476
  Prašná brána 65 m 1886
  Petřínská rozhledna[8] 63,5 m 1891
  Kostol svätého Antona Paduánskeho[9] 63 m 1910
  Kostol svätej Ľudmily[10] 60 m 1892

Časová osUpraviť

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1934 - 1954   Dům odborových svazů[11] 51 m 12
1954 - 1959   Hotel International Praha 67 m 16
1959 - 2005   Budova Telefónica O2 Czech Republic 85 m 18
2005 - 2008   City Empiria 104 m 27
2008 -   City Tower 109 m 27

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam nejvyšších budov v Praze na českej Wikipédii.

ReferencieUpraviť

  1. a b c d e Topografická mapa AČR [online]. Geoportal. Dostupné online. (česky)
  2. Spalovna Malešice [online]. vonka.wz.cz. Dostupné online. (česky)
  3. Některé z prací realizovaných vrtulníkem [online]. Montair.cz. Dostupné online. (česky)
  4. a b c d e f g ENR 5.4 LETECKÉ PŘEKÁŽKY [online]. lis.rlp.cz. Dostupné online. (česky)
  5. Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtecha [online]. Ajaco.sk. Dostupné online.
  6. Praha [online]. Gymnázium a Sportovní gymnázium Přípotoční. Dostupné online. (česky)
  7. a b KOHOUT, Jiří, Vančura, Jiří Praha 19. a 20. století. [s.l.] : Str. 253, 1986. S. SNTL.
  8. Petřínská rozhledna [online]. Muzeum Prahy. Dostupné online. (česky)
  9. Kostel Antonína Paduánského a Strossmayerovo náměstí [online]. Nad Prahou.cz. Dostupné online. (česky)
  10. Turistický cíl Kostel sv. Ludmily [online]. HolidayCheck.cz. Dostupné online. (česky)
  11. Central Council of Trade Unions [online]. Emporis. Dostupné online. (anglicky)

Pozri ajUpraviť