Zoznam najvyšších budov v Rotterdame

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam najvyšších budov v Rotterdame.

Pohľad na mrakodrapy New Orleans, World Port Center a Montevideo
Pohľad na mrakodrapy Waterstadttoren a The Red Apple
Pohľad na mrakodrapy Gebouw Delftse Poort a Milleniumtoren

ZoznamUpraviť

Obrázok Poradie Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia Poznámky
  [1] Maastoren 164,75 m 44 2009 najvyšia budova Rotterdamu 2009 - dnešok; najvyššia budova Holandska 2009 - dnešok; najvyššia budova postavená v 0. rokoch 21. storočia
  [2] New Orleans 158,36 m 45 2010 najvyššia budova postavená v 10. rokoch 21. storočia
  [3] Gebouw Delftse Poort, veža I 151,35 m 41 1992 najvyššia budova Rotterdamu 1992 - 2009; najvyššia budova Holandska 1992 - 2009; najvyššia budova postavená v 90. rokoch 20. storočia
  [4] De Rotterdam 149 m 44 2013
  [5] Montevideo 139,5 m 43 2005 s veľkým "M" 152,3 m
  [6] Millenniumtoren 131,85 m 34 2000
  [7] The Red Apple 127,1 m 40 2009
- First Rotterdam 125 m 32 2015 [1]
  [8] World Port Center 123,1 m 32 2001
  [9] Erasmus MC, nová budova 120 m 30 2012
  [10] Erasmus MC, stará budova 114,27 m 27 1969 najvyššia budova Rotterdamu 1969 - 1992; najvyššia budova Holandska 1969 - 1992; najvyššia budova postavená v 60. rokoch 20. storočia
  [11] Waterstadttoren 109,37 m 35 2004
  [12] Blaak Office Tower 106,9 m 30 1996
  [13] Weenatoren 106,2 m 31 1990
  [14] De Coopvaert 105,79 m 31 2006
  [15] Weenacenter 104 m 32 1990
  [16] De Hoge Heren, veža 1 102 m 34 2000
  [17] De Hoge Heren, veža 2 102 m 34 2000
  [18] Schielandtoren 101 m 33 1996
  [19] 100Hoog 100 m 31[2] 2013[3]

Najvyššie inžinierske stavbyUpraviť

Obrázok Názov Výška Rok dokončenia
  Shell Pernis, komín 1 213 m 1968
  Shell Pernis, komín 2 213 m 1974
KPN-zendmast Waalhaven 191,5 m 1974
  Euromast 186 m 1960
  EON schoorsteen Maasvlakte 175 m 2010
  Schoorstenen Centrale Maasvlakte 171 m 1973
Lyondell Flare Maasvlakte 167 m 1999
Lyondell Flare Botlek 153 m 1970
Schoorsteen Kuwait Petroleum Raffinaderij 152 m 1959
  Schoorsteen BP Europoort 151 m 1988
  Veterný park Maasvlakte, veterná turbína 1 150 m 2005
  Veterný park Maasvlakte, veterná turbína 2 150 m 2005
  Veterný park Maasvlakte, veterná turbína 3 150 m 2005
  Veterný park Maasvlakte, veterná turbína 4 150 m 2005

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lijst van hoogste constructies van Nederland na holandskej Wikipédii.

Časová osUpraviť

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1898 - 1920   Het Witte Huis[4] 42 m 11
1920 - 1969   Stadhuis[5] 72 m 5
1969 - 1992   Erasmus MC, stará budova 114,27 m 27
1992 - 2009   Gebouw Delftse Poort, veža I 151,35 m 41
2009 -   Maastoren 164,75 m 44

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Lijst van hoogste gebouwen van Rotterdam na holandskej Wikipédii.

ReferencieUpraviť

  1. First Breeam Excelent [online]. First Rotterdam.nl. Dostupné online. (anglicky)
  2. 100Hoog [online]. SkyscraperCity. Dostupné online. (anglicky)
  3. 100Hoog [online]. 100hoog.nl. Dostupné online. (holandsky)
  4. Het Witte Huis [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)
  5. Stadhuis [online]. SkyscraperPage.com. Dostupné online. (anglicky)