Zoznam obcí vypálených na Slovensku počas druhej svetovej vojny

Toto je zoznam obcí vypálených počas druhej svetovej vojny na Slovensku.

Základný zoznam 102 vypálených miest, obcí a osád vypracovalo Múzeum SNP na základe výskumu v roku 2008. Podľa ich kritérií sú v zozname len tie mestá, obce a osady, ktoré boli vypálené nie v dôsledku vojnových bojov, ale po fašistických represáliách, pričom vypálená bola minimálne štvrtina domov. [1] V zozname vypálených obcí fašistických a nacistických represálií je ich od roku 2019 už 111. Tento proces výskumu je otvorený a zoznam sa priebežne dopĺňa. [2] 108 vypálených obcí ocenil minister obrany SR Peter Gajdoš v roku 2020 „Pamätnou medailou k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny“[3][4][5]

Zoznam upraviť

  1. Bacúch [5]
  2. Bačkov [5][6]
  3. Baláže [5]
  4. Blatnica [5]
  5. Bodiná [5]
  6. Brusnica [5][6]
  7. Budča [5]
  8. Cimenná [5]
  9. Čičmany [5]
  10. Čierny Balog [5]
  11. Davidov [5]
  12. Ďapalovce [5]
  13. Dargov [5]
  14. Dolné Vestenice [5]
  15. Donovaly – časť Bully [5]
  16. Egreš [5]
  17. Giglovce [5]
  18. Girovce [5]
  19. Hanušovce nad Topľou [5]
  20. Hermanovce nad Topľou [5]
  21. Holčíkovce [5]
  22. Hrabičov [5]
  23. Hriadky [6]
  24. Hrubov [5]
  25. Chlmec [5]
  26. Jakušovce [5]
  27. Jasenie [5]
  28. Kalište [5][6]
  29. Kľak [5][6]
  30. Klenovec [5]
  31. Klokočov (okres Čadca)[5]
  32. Kolbovce [5]
  33. Korunková [5]
  34. Košarovce [5]
  35. Kravany (okres Trebišov)[5]
  36. Kremnica [5]
  37. Krupina – časť Šváb [5]
  38. Kšinná [6]
  39. Kunerad [5]
  40. Kusín [5]
  41. Kvačany (okres Liptovský Mikuláš)[5]
  42. Ladce [5]
  43. Lazy pod Makytou – osada Mladoňov [5]
  44. Lipovec (okres Martin)[5]
  45. Liptovská Lúžna [5]
  46. Liptovská Osada [5]
  47. Livovská Huta [5]
  48. Lom nad Rimavicou [5]
  49. Lučatín [5]
  50. Ľubeľa [5]
  51. Makov [5]
  52. Malá Domaša [5]
  53. Malé Ozorovce [5]
  54. Martin – časť Priekopa [5][6]
  55. Matiaška [5]
  56. Miezgovce [5][6]
  57. Motyčky – časť Jergaly [5]
  58. Necpaly (okres Martin)[5]
  59. Nižná Sitnica [5]
  60. Ohradzany [5]
  61. Omastiná [5][6]
  62. Oravský Biely Potok [5]
  63. Ostrý Grúň [5][6]
  64. Pčoliné [5]
  65. Petrovce (okres Vranov nad Topľou)[5]
  66. Petrovice – osada Magale [5]
  67. Piskorovce [5]
  68. Plaveč [6]
  69. Pohronský Bukovec [5][6]
  70. Poruba pod Vihorlatom [5]
  71. Potôčky (okres Stropkov)[5]
  72. Prašník – časť Pustá Ves [5]
  73. Priechod [5]
  74. Prochot [5]
  75. Pružina – časť Ritka [5]
  76. Rafajovce [5]
  77. Richnava (okres Gelnica)[5]
  78. Rohožník (okres Humenné)[5]
  79. Ruská Poruba [5]
  80. Sečovce [5]
  81. Sklabinský Podzámok [5]
  82. Skýcov [5][6]
  83. Smrečany [5]
  84. Soľník [5]
  85. Stankovce (okres Trebišov)[5]
  86. Stará Turá – osada Nárcie [5]
  87. Staré Hory – osada Richtárová [5]
  88. Šambron [5]
  89. Telgárt [5][6]
  90. Tokajík [5][6]
  91. Turany nad Ondavou [5]
  92. Turček [5]
  93. Turecká [5]
  94. Uhrovec [5]
  95. Valča – časť Brčná [5]
  96. Veľké Ozorovce [5]
  97. Vígľaš [5]
  98. Vinné [5][6]
  99. Víťazovce [5]
  100. Vlkolínec [5]
  101. Vojtovce [5]
  102. Vyšná Sitnica [5]
  103. Závada (okres Humenné)[5]
  104. Zázrivá – osada Plešivá [5]
  105. Zbehňov [5]
  106. Zemplínska Teplica [5]
  107. Zlatá Baňa [5]
  108. Zlatníky [5]
  109. Zliechov – osada Horná Stredná [5]
  110. Žitná-Radiša [5]
  111. Župkov [5]

Pamätníky upraviť

Referencie upraviť

  1. Obce vypálené fašistami dostali pamätné medaily. SITA Webnoviny (Bratislava: SITA Slovenská tlačová agentúra), 2010-03-18. Dostupné online [cit. 2023-04-21].
  2. TASR. V zozname vypálených miest a dedín je zapísaných 111 obcí. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2019-08-02. Dostupné online [cit. 2023-04-21].
  3. Pamätná medaila k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny [online]. Bratislava: Vojenský historický ústav, 2019, [cit. 2023-04-21]. Dostupné online.
  4. Starostovia z miest a obcí, ktoré boli vypálené počas 2. svetovej vojny si prevzali ocenenia [online]. Bratislava: Ministerstvo obrany SR, 2020-01-23, [cit. 2023-04-21]. Dostupné online.
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de Zoznam vypálených miest a obcí [online]. Bratislava: Ministerstvo obrany SR, 2023-04-18, [cit. 2023-04-21]. Poskytnuté v zmysle zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám. Dostupné online.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p TASR. OBRAZOM: Takto vyzerali fašistami vypálené obce. Aké sú dnes?. teraz.sk (Bratislava: TASR), 2019-08-29. Dostupné online [cit. 2023-04-21].

Literatúra upraviť

  • MANIAK, Marcel. Nikdy viac! : príbeh vypálených obcí. [Poprad] : Popradská tlačiareň, 2019. 231 s. ISBN 978-80-89613-26-7.

Pozri aj upraviť

Iné projekty upraviť