Otvoriť hlavné menu

Zoznam predsedov vlády Austrálie

zoznamový článok projektov Wikimedia
Edmund Barton, historicky prvý predseda vlády (1901 – 1903)
Kevin Rudd, bývalý predseda vlády (2007 – 2010, 2013)
Tony Abbott, súčasný predseda vlády (od 18. septembra 2013)

Toto je zoznam predsedov vlád Austrálie.

Č. Meno Strana V úrade od do
1 Edmund Barton Protekcionista 1. január 1901 24. september 1903
2 Alfred Deakin Protekcionista 24. september 1903 27. apríl 1904
3 Chris Watson Labourista 27. apríl 1904 18. august 1904
4 Sir George Reid Strana slobodného obchodu 18. august 1904 5. júl 1905
Alfred Deakin (druhý raz) Zväzový liberál 5. júl 1905 13. november 1908
5 Andrew Fisher Labourista 13. november 1908 2. jún 1909
Alfred Deakin (tretí raz) Zväzový liberál 2. jún 1909 29. apríl 1910
Andrew Fisher (druhý raz) Labourista 29. apríl 1910 24. jún 1913
6 Joseph Cook Zväzový liberál 24. jún 1913 17. september 1914
Andrew Fisher (tretí raz) Labourista 17. september 1914 27. október 1915
7 Billy Hughes Labourista 27. október 1915 14. november 1916
Billy Hughes (druhý raz) Národný labourista 14. november 1916 17. február 1917
Billy Hughes (tretí raz) Nationalista 17. február 1917 9. február 1923
8 Stanley Bruce Nationalista 9. február 1923 22. október 1929
9 James Scullin Labourista 22. október 1929 6. január 1932
10 Joseph Lyons Spojená Austrália 6. január 1932 7. apríl 1939
11 Sir Earle Page Strana vidieka 7. apríl 1939 26. apríl 1939
12 Robert Menzies Spojená Austrália 26. apríl 1939 28. august 1941
13 Arthur Fadden Strana vidieka 28. august 1941 7. október 1941
14 John Curtin Labourista 7. október 1941 5. júl 1945
15 Frank Forde Labourista 6. júl 1945 13. júl 1945
16 Ben Chifley Labourista 13. júl 1945 19. december 1949
Sir Robert Menzies (druhý raz) Liberál 19. december 1949 26. január 1966
17 Harold Holt Liberál 26. január 1966 19. december 1967
18 John McEwen Strana vidieka 19. december 1967 10. január 1968
19 John Gorton Liberál 10. január 1968 10. marec 1971
20 William McMahon Liberál 10. marec 1971 5. december 1972
21 Gough Whitlam Labourista 5. december 1972 11. november 1975
22 Malcolm Fraser Liberál 11. november 1975 11. marec 1983
23 Bob Hawke Labourista 11. marec 1983 20. december 1991
24 Paul Keating Labourista 20. december 1991 11. marec 1996
25 John Howard Liberál 11. marec 1996 3. december 2007
26 Kevin Rudd Labourista 3. december 2007 24. jún 2010
27 Julia Gillardová Labourista 24. jún 2010 27. jún 2013
26 Kevin Rudd (druhý raz) Labourista 27. jún 2013 18. september 2013 (rezignácia)
28 Tony Abbott Liberál 18. september 2013 doteraz