Zoznam prezidentov Argentíny

zoznamový článok projektov Wikimedia

Zoznam prezidentov Argentíny od nezávislosti krajiny.

Prezidentský palác Casa Rosada na Plaza de Mayo v Buenos Aires

Na čele Spojených provincií Río de la Plata stála spočiatku 1810-1814 Junta, potom 1814-1820 Director Supremo. V rokoch 1820-1826 a 1827-1852 neexistovala v Argentínii žiadna centrálna vláda. Jednotlivé provincie boli v tom čase samostatnými štátmi, aj keď vedúcu úlohu zohrávala Provincia Buenos Aires. Vďaka ústave z roku 1853 sa stala Argentína federálnou republikou s prezidentským systémom. To platí až dodnes.

V tabuľke s označením de facto je prezident, ktorý za vedenia vlády vojenskou juntou, bol jej šéfom a do úradu sa nedostal ústavnou cestou.

Foto Funkčné obdobie Prezident Prvej junty
Cornelio Saavedra 1810 Cornelio Judas Tadeo de Saavedra Rodríguez
Prezidenti (druhej) Veľkej junty
Cornelio Saavedra 1810 - 1811 Cornelio Judas Tadeo de Saavedra Rodríguez
Domingo Matheu Chicola 1811 Domingo Matheu Chicola
1811 - 1812 Feliciano Antonio Chiclana y Ximénez de Paz, Manuel de Sarratea Altoguirre, Juan José Esteban Paso Fernández (Prvý triumvirát)
1812 Feliciano Antonio Chiclana y Ximénez de Paz, Manuel de Sarratea Altoguirre, Juan Martín de Pueyrredón y O'Dogan (Prvý triumvirát)
1812-1813 Juan José Esteban Paso Fernández, Nicolás Santiago Rodríguez de la Peña y Funes, Antonio Álvarez de Jonte (Druhý triumvirát)
1813-1814 Juan José Esteban Paso Fernández, Nicolás Santiago Rodríguez de la Peña y Funes, Gervasio Antonio de Posadas Dávila (Druhý triumvirát)
Directores Supremos
1814 - 1815 Gervasio Antonio de Posadas Dávila
Carlos María de Alvear 1815 Carlos María de Alvear y Balbastro
1815 Juan José Viamonte González
1815 - 1816 José Ignacio Álvarez Thomas
1816 Antonio González de Balcarce
1816 - 1819 Juan Martín de Pueyrredón y O'Dogan
1819 - 1820 José Casimiro Rondeau Pereyra
1820 Juan Pedro Julián de Aguirre y López de Anaya (dočasný)
1820 - 1826 bez centrálnej vlády
Prezidenti
1826 - 1827 Bernardino de la Trinidad González Rivadavia y Rivadavia
1827 Alejandro Vicente López y Planes (zastupujúci)
1827 - 1852 bez centrálnej vlády (v Buenos Aires vládol takmer celú dobu Juan Manuel de Rosas)
Director Provisional
1852 - 1854 Justo José de Urquiza
Prezidenti
1854 - 1860 Justo José de Urquiza
1860 - 1861 Santiago Derqui
1861 Juan Esteban Pedernera
1862 - 1868 Bartolomé Mitre
1868 - 1874 Domingo Faustino Sarmiento
1874 - 1880 Nicolás Avellaneda
1880 - 1886 Julio Argentino Roca
1886 - 1890 Miguel Juárez Celman
1890 - 1892 Carlos Pellegrini
1892 - 1895 Luis Sáenz Peña
1895 - 1896 José Evaristo Uriburu
1895 - 1896 Julio Argentino Roca (dočasný, počas choroby Uriburu)
1896 - 1898 José Evaristo Uriburu
1898 - 1904 Julio Argentino Roca
1904 - 1906 Manuel Quintana
1906 - 1910 José Figueroa Alcorta
1910 - 1914 Roque Sáenz Peña
1914 - 1916 Victorino de la Plaza
1916 - 1922 Hipólito Yrigoyen
1922 - 1928 Marcelo Torcuato de Alvear
1928 - 1930 Hipólito Yrigoyen
1930 - 1932 José Félix Uriburu (de facto)
1932 - 1938 Agustín Pedro Justo
1938 - 1942 Roberto María Ortiz
1942 - 1943 Ramón Castillo
1943 Arturo Rawson
1943 - 1944 Pedro Pablo Ramírez (de facto)
1944 - 1946 Edelmiro Julián Farrell (de facto)
1946 - 1955 Juan Domingo Perón
Eduardo Lonardi 1955 Eduardo Lonardi (de facto)
1955 - 1958 Pedro Eugenio Aramburu (de facto)
1958 - 1962 Arturo Frondizi
José María Guido 1962 - 1963 José María Guido (Dočasný prezident senátu)
1963 - 1966 Arturo Umberto Illia
1966 - 1970 Juan Carlos Onganía (de facto)
1970 - 1971 Roberto Marcelo Levingston (de facto)
1971 - 1973 Alejandro Agustín Lanusse (de facto)
Héctor José Cámpora 1973 Héctor José Cámpora (zomrel počas výkonu funkcie)
1973 Raúl Alberto Lastiri (dočasný)
Juan Perón 1973 - 1974 Juan Domingo Perón (zomrel počas výkonu funkcie)
1974 - 1976 María Estela Martínezová Perónová
1976 Vojenská junta (Jorge Rafael Videla, Emilio Massera, Orlando Agosti) (de facto)
Jorge Rafael Videla 1976 - 1981 Jorge Rafael Videla (de facto)
1981 Roberto Eduardo Viola (de facto)
1981 Carlos Lacoste (de facto)
1981 - 1982 Leopoldo Galtieri (de facto)
1982 Alfredo Oscar Saint Jean (de facto)
1982 - 1983 Reynaldo Bignone (de facto)
Raúl Alfonsín 1983 - 1989 Raúl Alfonsín
1989 - 1999 Carlos Menem
1999 - 2001 Fernando de la Rúa
2001 Ramón Puerta (Dočasný prezident senátu)
2001 Adolfo Rodríguez Saá
2001 - 2002 Eduardo Camaño (Prezident poslaneckej snemovne, dočasný)
2002 - 2003 Eduardo Duhalde
2003 - 2007 Néstor Kirchner
2007 - 2015 Cristina Fernándezová Kirchnerová
2015 - 2019 Mauricio Macri
2019 - 2023 Alberto Fernández
2023 - 2027 Javier Milei