Zoznam slovenských majstrov Európy

Zoznam slovenských majstrov Európy je prehľad slovenských športovcov, ktorí získali zlatú medailu na majstrovstvách Európy v rôznych športových odvetviach či už ako reprezentanti bývalého Česko-Slovenska v rokoch 19181992 alebo ako reprezentanti samostatného Slovenska od roku 1993.

HistóriaUpraviť

Prvým slovenským športovcom, ktorý získal titul majstra Európy sa stal v roku 1927 zápasník Alexander Szabó, rodák z Košíc. Veľké úspechy dosiahli krasokorčuliari, Ondrej Nepela bol päťnásobným majstrom Európy, Karol Divín a Jozef Sabovčík získali po dva tituly. Prvou Slovenkou s titulom z majstrovstiev Európy sa stala atlétka Anna Chmelková v roku 1966. [1] Chodec Jozef Pribilinec sa stal majstrom Európy na dráhe i v hale, na jeho úspechy nadviazal Pavol Blažek. Miloslav Roľko bol jediným čs. európskym šampiónom v plávaní, rovnako Dan Karabin jediným česko-slovenským voľnoštýliarom, ktorý získal titul majstra Európy.

K triumfu čs. basketbalistov na ME 1946 [2] prispeli aj štyria Slováci Gustáv Herrmann, Ján Hluchý, Miloš Bobocký a Jozef Křepela. [3] Na najväčšom úspechu čs. futbalu mali mimoriadny podiel Slováci, ktorí v tom čase tvorili základ reprezentácie Česko-Slovenska. V tíme majstrov Európy 1976 ich bolo 15.

V ére samostatnosti patria dlhodobo k najúspešnejším športom rýchlostná kanoistika, vodný slalom, športová streľba, z neolympijských športov vynikajú nohejbal, kulturistika, fitnes či zjazd na divokej vode. Najúspešnejšími jednotlivcami sú plavkyňa Martina Moravcová, vodní slalomári Michal Martikán, Elena Kaliská, bratia Hochschornerovci, kanoisti na divokej vode Vladimír Vala/Jaroslav Slúčik.

Majstri Európy v olympijských športochUpraviť

Atletika

Atletika – majstri Európy v hale

Plávanie

Cyklistika

Horská cyklistika

Kanoistika

Vodný slalom

Veslovanie

Športová streľba

Box

Zápasenie

Vzpieranie

Stolný tenis

Krasokorčuľovanie

Biatlon

Skoky na trampolíne

Družstvá, štafetyUpraviť

Atletika

Veslovanie

Kanoistika

Biatlon

Športová streľba

Kolektívne športyUpraviť

Basketbal

Volejbal

Futbal

Majstri Európy v neolympijských športoch a disciplínachUpraviť

Atletika

Cyklotrial

Kanoistika

Zjazd na divokej vode

Akvatlon

Triatlon (šprint)

Kulturistika [4]

Klasická kulturistika

  • 2005  , 2006   Ľuboš Maliňák (klasická kulturistika nad 178 cm)
  • 2006   Andrej Hlinka (klasická kulturistika do 178 cm)
  • 2010   Tomáš Tabačiar (klasická kulturistika do 175 cm)

Fitness

Karate

Silový trojboj

Pretláčanie rukou

Motocyklový šport

Vodné lyžovanie [5]

Nohejbal

  • 1991   Česko-Slovensko (Ivanecký, Bertko, J. Žigala, Forrai, Šimočko), trojice
  • 1993     Slovensko (Ivanecký, Bertko, J. Žigala, Forrai, Pittner), trojice
  • 1995  , 1997  , 2001   Marián Žigala
  • 2005     Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský), dvojice
  • 2005     Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský, Forrai, Makara), trojice
  • 2007  , 2009  , 2011   Milan Ižol
  • 2007     Slovensko (P. Perun,Brutovský, Forrai), cross-double
  • 2007     Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský, Makara, Stupák), trojice
  • 2009     Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský), dvojice
  • 2009     Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský, Makara, M. Žigala), trojice
  • 2011     Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský), dvojice
  • 2011     Slovensko (P. Perun, M. Perun, Brutovský, Makara, Černota), trojice

Motorizmus

Šach

Víťazi Európskych hierUpraviť

Európske hry sú kontinentálne multi-športové hry, organizované pod patronátom MOV každé štyri roky. Prvý ročník sa konal v roku 2015 v Baku, hlavnom meste Azerbajdžanu.

Zlatí medailisti zo Slovenska

Majstri Európy juniorov a do 23 rokovUpraviť

Atletika:

Plávanie:

Kanoistika:

Vodný slalom:

Cyklistika:

Cyklokros:

Horská cyklistika:

Džudo:

Vzpieranie:

Zápasenie: [1]

Tenis (majstri Európy do 18 rokov): [2]

Stolný tenis:

Alpské lyžovanie:

Šach: [6]

Futbal:

Basketbal:

Najúspešnejší Slováci na MEUpraviť

Najviac medailí v olympijských športoch celkom

Meno Šport Roky      
Martina Moravcová plávanie 1993 – 2006
22
17
5
Michal Martikán vodný slalom 1998 – 2017
14
6
2
Erik Vlček kanoistika 2001 – 2019
11
6
3
Alexander Slafkovský vodný slalom 2002 – 2016
11
6
3
Peter Hochschorner/Pavol Hochschorner vodný slalom 1998 – 2016
11
3
3
Michal Riszdorfer kanoistika 1998 – 2009
11
4
1
Richard Riszdorfer kanoistika 2002 – 2016
10
3
0
Elena Kaliská vodný slalom 1998 – 2016
8
4
4

Najviac individuálnych medailí v olympiských športoch

Meno Šport Roky      
Martina Moravcová plávanie 1993 – 2006
22
17
5
Peter Hochschorner/Pavol Hochschorner vodný slalom 1998 – 2016
6
2
1
Ondrej Nepela krasokorčuľovanie 1966 – 1973
5
0
3
Elena Kaliská vodný slalom 1998 – 2016
5
0
1
Michal Martikán vodný slalom 1998 – 2017
4
4
1
Jozef Gönci športová streľba 1999 – 2008
4
2
4
Danka Barteková športová streľba 2008 – 2019
4
1
2
Alexander Slafkovský vodný slalom 2002 – 2016
3
3
2
Ladislav Škantár/Peter Škantár vodný slalom 2004 – 2016
3
1
3
Eva Tulejová-Medveďová karate 2003 – 2009
3
0
2

Najviac medailí v neolympijských športoch

Meno Šport Roky      
Vladimír Vala/Jaroslav Slúčik zjazd na divokej vode 1997 – 2011
11
5
1
Lucia Debnárová pretláčanie rukou 2008 – 2019
10
6
5
Lucia Debnárová pretláčanie rukou 2007 – 2018
10
6
2
Ján Šutek/Štefan Grega zjazd na divokej vode 1997 – 2013
7
10
2
Ján Germánus pretláčanie rukou 1994 – 2009
7
5
5
Eva Svjanteková silový trojboj 1997 – 2007
6
2
3
Dana Matejová silový trojboj 1998 – 2009
5
5
2
Peter Šoška zjazd na divokej vode 2001 – 2011
5
4
2
Adam Cibuľa kulturistika 1993 – 2009
5
2
0
Štefan Havlík kulturistika 2001 – 2012
4
1
1
Tatiana Janíčková cyklotrial 2012 – 2016
4
1
0

ReferencieUpraviť

Pozri ajUpraviť