Zoznam webových prehliadačov

zoznamový článok projektov Wikimedia

Toto je zoznam webových prehliadačov.

Prehľad histórie prehliadačov a ich vývoja na časovej osi

Historický vývojUpraviť

Toto je tabuľka prehliadačov zoradená chronologicky podľa roku vydania hlavnej verzie. V poslednom stĺpci je uvedené približné číslo používateľov v miliónoch. Údaje o používateľoch sa vzťahujú na celkový trh, nie na verzie vydané v danom roku.

Rok Prehliadače Používatelia
(v miliónoch)[1]
1991 WorldWideWeb (Nexus) 4
1992 ViolaWWW, Erwise, MidasWWW, MacWWW (Samba) 7
1993 Mosaic, Cello,[2] Lynx 2.0, Arena, AMosaic 1.0 10
1994 IBM WebExplorer, Netscape Navigator, SlipKnot 1.0, MacWeb, IBrowse, Agora (Argo), Minuet 21
1995 Internet Explorer 1, Netscape Navigator 2.0, OmniWeb, UdiWWW,[3] WebRouser,[4] Internet Explorer 2, Grail 16-40
1996 Arachne 1.0, Internet Explorer 3.0, Netscape Navigator 3.0, Opera 2.0,
PowerBrowser 1.5,[5] Cyberdog, Amaya 0.9,[6] AWeb, Voyager
36-74
1997 Internet Explorer 4.0, Netscape Navigator 4.0, Netscape Communicator 4.0, Opera 3.0,[7] Amaya 1.0[6] 70 – 119
1998 iCab, Mozilla 147 – 186
1999 Amaya 2.0,[6] Mozilla M3, Internet Explorer 5.0 248 – 279
2000 Konqueror, Netscape 6, Opera 4,[8] Opera 5,[9] K-Meleon 0.2, Amaya 3.0,[6] Amaya 4.0[6] 361 – 393
2001 Internet Explorer 6, Galeon 1.0, Opera 6,[10] Amaya 5.0[6] 513 – 494
2002 Netscape 7, Mozilla 1.0, Phoenix 0.1, Links 2.0, Amaya 6.0,[6] Amaya 7.0[6] 587 – 673
2003 Opera 7,[11] Safari 1.0, Epiphany 1.0, Amaya 8.0[6] 719 – 783
2004 Firefox 1.0, Netscape Browser, OmniWeb 5.0 817 – 909
2005 Safari 2.0, Netscape Browser 8.0, Opera 8,[12] Epiphany1.8, Amaya 9.0,[6] AOL Explorer1.0, Maxthon 1.0, Shiira 1.0 1018 – 1021
2006 SeaMonkey 1.0, K-Meleon 1.0, Galeon 2.0, Camino 1.0, Firefox 2.0, Avant 11, iCab 3, Opera 9,[13] Internet Explorer 7, Sputnik 1093 – 1146
2007 Maxthon 2.0, Netscape Navigator 9, NetSurf 1.0, Flock 1.0, Safari 3.0, Conkeror 1319 – 1357
2008 Konqueror 4, Safari 3.1, Opera 9.5,[14] Firefox 3, Amaya 10.0,[6] Flock 2, Chrome 1, Amaya 11.0[6] 1574 – 1586
2009 Internet Explorer 8, Chrome 2 - 3, Safari 4, Opera 10,[15] SeaMonkey 2, Camino 2, Firefox 3.5 1802
2010 Firefox 3.6, Chrome 4 - 8, Opera 10.50,[16] Safari 5, Opera 11 2050
2011 Chrome 9 - 12, Internet Explorer 9, Maxthon 3.0, Firefox 4.0, SeaMonkey 2.1, Firefox 5, Opera 11.50 ?

Najznámejšie renderovacie jadráUpraviť

Grafické prehliadačeUpraviť

Súčasné / udržiavané prehliadače sú označené tučným písmom.

Založené na jadre TridentUpraviť

Založené na jadre GeckoUpraviť

Využívajúce jadrá Gecko a TridentUpraviť

Prehliadače využívajúce spoločne jadrá Trident a Gecko:

Využívajúce jadrá Webkit a TridentUpraviť

  • Maxthon (predtým známy pod označením MyIE2)

Využívajúce jadrá Gecko, Trident a WebKitUpraviť

Založené na jadre KHTMLUpraviť

Založené na jadre PrestoUpraviť

Založené na jadre WebKitUpraviť

Pre platformu JavaUpraviť

Založené na prehliadači MosaicUpraviť

Mosaic bol prvým značne používaným webovým prehliadačom.

InéUpraviť

Textové prehliadačeUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of web browsers na anglickej Wikipédii.

ReferencieUpraviť

  1. Internet users [online]. The World Bank Group, 15 December 2010, [cit. 2011-04-13]. Dostupné online.
  2. BRENNAN, Elaine. World Wibe Web Browser: Ms-Windows (Beta) (1/149) [online]. Sun, 13 Jun 1993, [cit. 2010-03-27]. Dostupné online.
  3. GROßMANN, Prof. Dr. Hans Peter. Department of Information Resource Management [online]. University of Ulm, [cit. 2010-03-22]. Dostupné online.
  4. Eolas releases WebRouser via the Internet [online]. Eolas Information, 18 September 1995, [cit. 2007-10-18]. Dostupné online.
  5. Oracle Introduces PowerBrowser [online]. Oracle Corporation, 18 June 1996, [cit. 2007-10-31]. Dostupné online.
  6. a b c d e f g h i j k l Release history [online]. W3C, [cit. 2009-05-02]. Dostupné online.
  7. Opera Software Releases 3.60 [online]. Opera Software, 1998-05-12, [cit. 2008-02-19]. Dostupné online.
  8. Opera 4.0 for Windows Released [online]. Opera Software, 2000-06-27, [cit. 2008-12-10]. Dostupné online.
  9. The Browser War Lights Up in Europe [online]. Opera Software, 2000-12-06, [cit. 2008-12-10]. Dostupné online.
  10. Opera 6.0 for Windows launched after record-breaking beta [online]. Opera Software, 2001-11-29, [cit. 2008-02-19]. Dostupné online.
  11. Opera 7 Ready to Rock the Web [online]. Opera Software, 2003-01-28, [cit. 2008-02-19]. Dostupné online.
  12. Speed, Security and Simplicity: Opera 8 Web Browser Released Today [online]. Opera Software, 2005-04-19, [cit. 2008-02-19]. Dostupné online.
  13. Your Web, Your Choice: Opera 9 Gives You the Control [online]. Opera Software, 2006-06-20, [cit. 2008-12-10]. Dostupné online.
  14. Opera redefines Web browsing yet again [online]. Opera Software, 2008-06-12, [cit. 2008-06-12]. Dostupné online.
  15. Turbocharge your Web experience with Opera 10 [online]. Opera Software, 2009-09-01, [cit. 2010-01-02]. Dostupné online.
  16. The world's fastest browser for Windows [online]. Oslo, Norway: Opera Software, 2010-03-02, [cit. 2010-03-28]. Dostupné online.
  17. Have it all: Lunascape, the browser with three engines [online]. CNET News, 2008-11-24, [cit. 2010-05-20]. Dostupné online.
  18. Projects/WebKit/Part - KDE TechBase [online]. KDE TechBase, [cit. 2010-03-30]. Dostupné online.
  19. appiphiliac. UltraLight Web Browser [online]. AppBrain.com, [cit. 2010-03-30]. Dostupné online.