Gazeta Wyborcza: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
{{Pracuje sa}}, z cs
 
Bubamara (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1:
{{Pracuje sa}}
'''Gazeta Wyborcza''' [gazeta vyborča] (po slovensky ''Volebné noviny'') sú celopoľské noviny, druhý najpredávanejší poľský denník, ktorý vydáva mediálny koncern Agora S. A. (akciová spoločnosť). Gazeta Wyborcza je považovaná za jeden z najvlyvnejších a navýznamnejších tlačových orgánov v [[Poľsko|Poľsku]].
 
Řádek 5 ⟶ 4:
 
Noviny vznikli na základe dohôd pri okrúhlom stole na jar 1989 ako denník reprezentujúci opozíciu ([[Solidarita|Solidaritu]]) v období predvolebnej kampane (preto ten názov). Prvé osemstránkové číslo vyšlo [[8. máj]]a [[1989]] v náklade 150 tisíc výtlačkov. Pripravovalo ho 20 novinárov spojených so [[samizdat]]ovým týždenníkom ''Tygodnik Mazowsze'' [mazovše]. Po roku a pol bol priemerný náklad 500 tisíc výtlačkov. V roku 2005 sa pohyboval okolo 450 tisíc a odhaduje sa, že noviny číta okolo 5,5 milióna ľudí. Od začiatku existencie je šéfredaktorom [[Adam Michnik]]. Redakčný tým má asi 780 novinárov po celej krajine a 5 korešpondentov v zahraničí.
<!--
V záříseptembri [[1990]] v důsledkudôsledku stále většíchväčších rozdílůrozdielov v bývalémbývalom tábořetábore Solidarity odňal tehdejšívtedajší předsedapredseda NSZZ „S“ (Nezávislý samosprávnýsamosprávny odborový svazzväz Solidarita) právo používatpoužívať logo odborůodborov a heslo ''NeníNiet svobodyslobody bez Solidarity'' (''Nie ma wolności bez Solidarności'').
V roceroku 2003 obvinila Agora, vydavatelvydavateľ Gazety WyborczéWyborczej, čelníhopopredného filmového producenta
[[Lew Rywin|Lewa Rywina]] z pokusu vymámiť z Agory úplatok výmenou za zmenu takzvaného „mediálneho zákona“. Zmena zákona mala Agore umožniť kúpiť [[Polsat]], jednu z celopoľských televíznych staníc. Prípad známy ako [[Rywinova aféra]] viedol k zriadeniu sejmovej vyšetrovacej komisie, ktorej vyvrcholením bolo odsudenie Lewa Rywina za napomáhanie pri úplatnej protekcii Agory.
 
V roce 2003 obvinila Agora, vydavatel Gazety Wyborczé, čelního filmového producenta
[[Lew Rywin|Lwa Rywina]] z pokusu vymámit z Agory úplatek výměnou za změnu tzv. „mediálního zákona“. Změna zákona měla Agoře umožnit koupit [[Polsat]], jednu z celopolských televizních stanic. Případ známý jako [[Rywinova aféra]] vedl ke zřízení sejmové vyšetřovací komise, jejímž vyvrcholením bylo odsouzení Lwa Rywina za napomáhání při úplatné protekci Agory.
-->
== Externé odkazy ==
* http://www.wyborcza.pl - denník