Stredné ucho: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 2:
 
Časti u človeka:
*[[bubienková dutina]] (Cavumcavum tympani): dutinaDutina vyplnená vzduchom, ohraničená lebkou. Vyklenuje sa dozadu do ''antrum mastoideum'' a tu komunikuje s dutinkami v hlávkovom výbežku (''processus mastoideus'') - s hlávkovými dutinkami (''cellulae mastoideae'')
*[[sluchové kostičky]] (=[[kostičky stredného ucha]]): Sú to tri kostičky - [[kladivko]] (malleus), [[nákovka]] (incus) a [[strmienok]] (stapes) - napojené na bubienok a uložené v bubienkovej dutine. Reťaz týchto kostičiek prenáša zvuk od [[bubienok|bubienka]] do vnútorného ucha – platnička strmienka sa dotýka oválneho okienka vo vnútornom uchu.
*[[Eustachova trubica]] ([[sluchová trubica]]; ''tuba auditiva''): Spája bubienkovú dutinu s nosohltanom. Vyrovnáva tlak v strednom uchu s tlakom v okolitom prostredí. Pomáha aj čistiť stredoušnú dutinu.
*[[sluchové kostičky]] (=[[kostičky stredného ucha]]): Sú to tri kostičky - [[kladivko]] (malleus), [[nákovka]] (incus) a [[strmienok]] (stapes) - napojené na bubienok. Reťaz týchto kostičiek prenáša zvuk od [[bubienok|bubienka]] do vnútorného ucha – platnička strmienka sa dotýka oválneho okienka vo vnútornom uchu.
*[[svaly stredného ucha]]:
**[[napínač bubienka]] (musculus tensor tympani): pripojený na kladivo, napína bubienok
**[[strmienkový sval]] (musculus stapedius): pripojený na strmienok, upevňuje strmienovú platničku v oválnom okienku
 
 
[[Kategória:Ucho]]