Wikipédia:Riešenie konfliktov: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
{{Pracuje sa}}, preklad z cs wiki
 
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Riadok 13:
Ak sa stretnete s hrubým a podobne nevhodným správaním, neodpovedajte rovnako.
<!--
==Domluva Dohovor ==
Prvým krokom pri riešení takmer každého sporu musí byť pokus o domluvu. Kontaktujte druhú stranu pomocou [[Wikipédia:Diskusná stránka|stránky Diskusia]], či už Diskusia wikipedisty alebo Diskusia k článku. Pri článkoch z encyklopédie nikdy nevyužívajte ako priestor na diskusiu samotný článok. Neberte spory osobne, snažte sa udržať si odstup a nepoužívjtenepoužívajte osobné útoky. Snažte sa porozumieť dôvodom oponenta a navrhnúť kompromis. U každého predpokladajte dobrú vôľu, ak nemáte nespochybniteľné dôkazy o opaku.
 
Snaha o domluvu v celém procesu řešení konfliktů není formalita. Pokud neprokážete upřímně míněnou snahu vyřešit spor diskusí před postoupením "vyšší instanci", ukazuje to, že spor chcete spíše vystupňovat, než urovnat. Řada uživatelů může k vaší věci zaujmout rezervovanější postoj, a pokud řešení sporu postoupí do dalších stádií, snaha o domluvu je důležitý argument. Naopak pokračováním v debatě a vážně míněným jednáním o kompromisu prokážete dobrou vůli a respektování pravidel Wikipedie, a to i pokud nepovedou k okamžitému úspěchuúspechu.
 
==Další řešeníĎalšie riešenia– Procesy řešeníriešenia konfliktov konfliktů==
Ak priama komunikácia – dohovor – nebude úspešná, mali by ste skúsiť nasledujúce metódy:
Pokud přímá komunikace – domluva – selže, měli byste zkusit následující metody:
:*vyjednávanie
:*vyjednávání
:*mediácia
:*mediace
:*arbitráž.
ZpravidlaSpravidla v tomto pořadíporadí. KterouKtorú ale konkrétněkonkrétne, záleží na povazepovahe samotného sporu.
 
===Vyjednávání Vyjednávanie ===
 
====PrůzkumPrieskum názorůnázorov – [[Wikipedie:Přehled názorů|Přehled názorů]] a hlasování o nich====
Pokud z diskuse není jasné, jestli nad nějakou otázkou v podstatě existuje shoda nebo ne, můžete provést průzkum ("hlasování"). Je přitom třeba dbát, aby hlasování dalo možnost se vyjádřit každému a konfliktní stanoviska byla představena spravedlivě.
-->
====[[Wikipédia:Žiadosť o komentár|Žiadosť o komentár]]====
Reakciu širšej komunity si môžete vyžiadať na stránke [[Wikipédia:Žiadosť o komentár|Žiadosť o komentár]]. Ak je predmetom sporu obsah článku encyklopédie, dohovorte sa pred týmto krokom na "prímerí", teda zastavení editačnej vojny, aby si ostatní mohli preštudovať spornú otázku v kľude bez ďalších editácií, ktoré obvykle situácui len zhoršujú. Ak bude vojna trvať, môže byť stránka zablokovaná.
 
==== Zapojenie tretej strany – [[Wikipédia:Tretí názor|Tretí názor]] ====
====[[Wikipedie:Žádost o komentář|Žádost o komentář]]====
Systém rozhodovania vo Wikipédii je založený na dosahovaní [[konsenzus|konsenzu]]. Snahe o nájdenie riešenia obvykle prospeje zapojenie nezúčastnených redaktorov, ktorí možno majú od témy väčší odstup.
Reakci širší komunity si můžete vyžádat na stránce [[Wikipedie:Žádost o komentář|Žádost o komentář]]. Pokud je předmětem sporu obsah článku encyklopedie, domluvte se před tímto krokem na "příměří", tedy zastavení editační války, aby si ostatní mohli prostudovat spornou otázku v klidu bez dalších editací, které obvykle situaci jen zhoršují. Pokud válka bude trvat, může být stránka zablokována.
 
====Zapojení třetíProces stranysprostredkovania – [[WikipedieWikipédia:Třetí názorMediácia|Třetí názorMediácia]]= ===
Sprostredkovanie je dobrovoľný proces, pri ktorom sa strany sporu dohodnú na tretej osobe - prostredníkovi, ktorý by mal pomôcť dosiahnuť všeobecne prijateľné dohody (princíp „mierových vyjednávaní“).
Systém rozhodování ve Wikipedii je založen na dosahování [[konsensus|konsensu]]. Snaze o řešení obvykle prospěje zapojení nezúčastněných uživatelů, kteří možná mají od tématu větší odstup.
 
===Proces zprostředkování – [[Wikipedie:Mediace|Mediace]]===
Zprostředkování je dobrovolný proces, kdy se strany sporu dohodnou na třetí osobě - prostředníkovi, který by měl pomoci dosáhnout obecně přijatelné dohody (princip „mírových vyjednávání“).
-->
Prostredník sám nerozhoduje, iba pracuje so stranami konfliktu na jeho urovnaní. Snaží sa napríklad, aby strany sporu pochopili svoje argumenty, moderuje diskusiu a podobne. Sprostredkovanie je obvykle vhodné preniesť zo stránok Wikipédie do iného komunikačného média, napr. emailu.