Wikipédia:Predpokladajte dobré úmysly: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
{{Pracuje sa}}, preklad z cs wiki
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Riadok 3:
 
Ak sa dá rozumne predpokladať, že nejaká chyba bola učinená v dobrom úmysle, opravte ju, namiesto toho, aby ste ju revertovali alebo označovali ako vandalizmus. Ak s niekym nesúhlasíte, pamätajte, že aj on nepochybne verí, že projektu pomáha. Zvážte vysvetlenie svojej pozície na [[Wikipédia:Diskusná stránka|diskusnej stránke]] a dajte ostatným príležitosť urobiť to isté. Pomáha to predísť nedorozumeniam a bráni eskalácii problémov. Predovšetkým nezabúdajte [[Wikipédia:Buďte láskaví k nováčikom|byť trpezliví a vľúdni k nováčikom]], ktorí často nie sú oboznámení s pravidlami a kultúrou Wikipédie.
<!--
NováčkoviNováčikovi jeho chovánísprávanie připadápripadá nejspíšzrejme zcelacelkom přiměřenéprimerané a problém obvykle naznačuje neuvědoměníneuvedomením si neboalebo nepochopenínepochopením kulturykultúry WikipedieWikipédie. Je obvyklé, že nováčeknováčik věříverí, že jemu neznáméneznáme pravidlo by mělomalo býtbyť změněnozmenené v souladusúlade s jeho zkušenostískúsenosťou odjinudz inokade. PodobněPodobne mnoho nováčkůnováčikov přícházíprichádza seso zkušenostmiskúsenosťami neboalebo odbornými znalostmiznalosťami, o nichžktorých očekáváočakáva, že budoubudú okamžitěokamžite respektoványrešpektované. ChováníSprávanie, vycházejícíktoré vychádza z těchtotýchto uhlov úhlůpohľadu pohledunie neníje nezbytněnutne zlomyslnézlomyseľné.
 
''OpravitOpraviť'' něčíniečiu chybu (iaj kdyžkeď si myslíte, že je úmyslnáúmyselná) je lepšílepšie než obviňovatobviňovať jejho zez lžiklamstva, protožepretože to jejho spíšeskôr přivededostane do přátelsképriateľskej nálady. OpravitOpraviť nověnovo přidanoupridanú větuvetu, o nížktorej víteviete, že je špatnázlá, je mnohemoveľa lepšílepšie než jiju jednodušejednoducho smazatzmazať.
 
PředpokládáníPredpokladanie dobrédobrej vůlevôle sesa týkátýka ''záměrůzámerov'', nikolivnie činůčinov. IAj lidéľudia s dobrými záměryzámermi dělajírobia chyby,. a mělMali bysteby jeste opravitich opraviť, kdyžkeď jeich udělajíurobia. ''NemělNemali'' bysteby seste chovatsa správať, jako byakoby jejichich chyby bylyboli úmyslnéúmyselné. Opravujte, ale nepeskujtenekárajte. Na WikipediiWikipédii sesa jistěiste najdounájdu lidéľudia, s kterýmiktorými nebudete souhlasitsúhlasiť. IAj kdyžkeď třebatrebárs nemajínemajú pravdu, neznamená to, že sesa snažísnažia poškozovatpoškodzovať projekt. NajdouNájdu sesa lidéľudia, s nimižktorými bude obtížnéproblematické spolupracovatspolupracovať. Ani upri nich to neznamená, že by chtělichceli poškozovatpoškodzovať projekt. IAj kdyžkeď vás nějakýniektorý editor štvezlostí, nenínie skoroje takmer nikdy nevyhnutelnénevyhnutné hodnotithodnotiť jeho činy jakoako zlouzlú vůlivôľu, přestožeaj keď sesa zdá býtbyť zlá vůlevôľa jasnoujasná, a všechnavšetky naše protiopatřeníprotiopatrenia (napřnapr. revertovánírevertovanie, blokováníblokovanie) by tedyteda mali mělabyť býtuskutočnené prováděnaskôr spíšena základězáklade chovánísprávania než předpokládanéhopredpokladaného záměruzámeru.
Keď sa rozhoria [[Wikipédia:Editačná vojna|editačné vojny]], je ľahké zabudnúť predpokladať dobrú vôľu.
 
Ak predpokladáte zlú vôľu, môže sa stať niekoľko vecí:
Když se rozhoří [[Wikipedie:Editační válka|editační války]], je snadné zapomenout předpokládat dobrou vůli.
 
* [[Wikipédia:Žiadne osobné útoky|Osobné útoky]]: Akonáhle uskutočníte osobný útok, cieľ bude najskôr predpokladať zlú vôľu. Editačná vojna sa stane ešte škaredšou.
Pokud předpokládáte zlou vůli, může se stát několik věcí:
 
* [[Wikipedie:Žádné osobní útoky|Osobní útoky]]: Jakmile provedete osobní útok, cíl bude nejspíš předpokládat zlou vůli. Editační válka se stane ještě ošklivější.
 
* Ztráta schopnosti dodržovat pravidlo o [[Wikipedie:NPOV|neutrálním úhlu pohledu]] (NPOV). Ideálem je reprezentovat úhly pohledu nestranně a bez předsudků. Každý revert (na rozdíl od změny) zaujaté editace je ústupem od NPOV, nezávisle na tom, jak pobuřující editace byla. Zkuste odhalit, proč si jiní lidé myslí, že je článek zaujatý. Pak, je-li to možné, zkuste zahrnout i jejich úhel pohledu, ale formulovaný podle vás neutrálně. Pokud by to obě strany dělaly, nakonec by dosáhly stavu NPOV nebo se mu přinejmenším přiblížily.
 
* Strata schopnosti dodržiavať pravidlo o [[Wikipédia:NPOV|neutrálnom uhle pohľadu]] (NPOV). Ideálom je reprezentovať uhly pohľadu nestranne a bez predsudkov. Každý revert (na rozdiel od zmeny) zaujatej editácie je ústupom od NPOV, nezávisle na tom, ako poburujúca editácia bola. Pokúste sa odhaliť, prečo si iní ľudia myslia, že je článok zaujatý. Potom, ak je to možné, pokúste zahrnúť aj ich uhol pohľadu, ale formulovaný podľa vás neutrálne. Ak by to obe strany robili, nakoniec by dosiahli stav NPOV alebo sa k nemu prinajmenšom priblížili.
<!--
Je samozřejmě rozdíl mezi předpokládáním dobré vůle a ignorováním škodlivých činů. Pokud chcete, aby u Vás lidé předpokládali dobrou vůli, ujistěte se, že ji projevujete. Nezatěžujte tímto břemenem druhé. Pokřikování „předpokládejte dobrou vůli“ vás nezbaví nutnosti vysvětlovat své činy, naopak podobné praktiky obvykle přesvědčí lidi, že jednáte se zlou vůlí.