Wikipédia:Externé odkazy: Rozdiel medzi revíziami

Smazaný obsah Přidaný obsah
Bubamara (diskusia | príspevky)
{{Pracuje sa}} preklad z cs wiki
 
Bubamara (diskusia | príspevky)
pokračujem
Riadok 1:
{{Iné významy2|externých odkazoch mimo [[Wikipédia|Wikipediu]]|tom, ako písať odkazy na ostatné články vnútri Wikipédie|Pomoc:Odkazy}}
{{Pracuje sa}}
Wikipedie nie je [[internet]]ováový rozlišovacia stránka[[katalóg]]. Pridanie rozumného množstva relevantných externých odkazov je však užitočnou službou pre čitateľov. Žiadny článok by ale nemal byť iba zbierkou externých odkazov. Na Wikipédii dávame prednosť odkazom interným a to dokonca aj vtedy, ak odkazovaný článok ešte neexistuje.
 
== Kedy vkladať externé odkazy ==
Riadok 16:
#Ak kniha alebo akýkoľvek iný text (eventuálne iné umelecké dielo), o ktorom článok hovorí, je dostupný na internete, mal by byť súčasťou článku aj odkaz na toto miesto.
#Pri článkoch o témach, na ktoré existujú rôzne uhly pohľadu, by mali byť v odkazoch zastúpené stránky zástancov všetkých týchto uhlov, a to vo vyváženej miere. Každý odkaz by mal byť jasne označený, ktorý názor podporuje.
<!--
#PřidávejtePridávajte odkazy předevšímpredovšetkým na stránky s kvalitnímkvalitným obsahemobsahom, přinášejícíktoré dalšíprinesú neutrálníďalšie neutrálne a přesnépresné informaceinformácie, ježktoré nie nejsou uvedenyuvedené v článku. DlouhodobýmDlhodobým ideálemideálom (jednéjednej z filosofickýchfilozofických školškôl wikipedistůwikipediánov) je všechnyvšetky takovétakéto informaceinformácie začlenitzačleniť do článku na WikipediiWikipédii, načežpričom by odkaz na původnípôvodné stránky zůstalzostal jakoako referencereferencia.
#Pri zemepisných heslách odkážte na prehľady máp vložením vhodnej varianty šablóny súradníc, ktorú umiestnite na začiatok sekcie externých odkazov.
#U zeměpisných hesel odkažte přehledy map vložením vhodné varianty šablony souřadnic ({{tl|Geo dms}}, {{tl|Geo dm}}, {{tl|Geo cz}}), kterou umístěte na začátek sekce externích odkazů.
 
== Na aké ďalšie stránky je možnémožno odkazovať ==
#V článcíchčlánkoch o uměleckýchumeleckých dílechdielach (napřnapr. [[film]]echoch, hudebníchhudobných albechalbumoch neboalebo [[kniha|knihách]]) několikmôžete málopoužiť odkazůzopár odkazov na profesionálníprofesionálnu [[recenzerecenzia|recenziu]].
#Internetové rozcestníkykatalógy: PokudAk v některémniektorom rozcestníkukatalógu existuje kategoriekategória propre stránky spojené s předmětempredmetom článku a je to užitečnéužitočné, lzemožno přidatpridať odkaz na niňu; pokudak je to možné, přednostprednosť majímajú otevřenéotvorené rozcestníkykatalógy ([[Open Directory Project]]).
#FanouškovskéStránky stránkyfanúšikov. Do článkůčlánkov o dílechdielach, osobách atpa pod., kteréktoré majímajú na webuwebe mnoho příznivcůpriaznivcov, je vhodné přidatpridať odkaz na významné a kvalitní fanouškovskékvalitné stránky fanúšikov.
== Na čo neodkazovať ==
#Rozhodne je nevhodné umiestňovať odkazy, ktoré slúžia ako reklama na čokoľvek. Pridávať odkazy na svoje vlastné stránky je taktiež veľmi nevhodné. Pridávať masovo odkazy na jediný web je krajne nevhodné. Akúkoľvek takúto operácie je potrebné dopredu prediskutovať [[Wikipédia:Krčma|v krčme]]. Opakované odkazovanie na svoj vlastný web navzdory vôli komunity sa považuje za vandalizmus a môže viesť aj k potrestaniu vinníka.
#Odkazy na stránky, ktoré slúžia na predaj niečoho, ak nespĺňajú niektorý z dôvodov uvedených vyššie.
 
== Čo robiť s mŕtvymi odkazmi ==
==Na co neodkazovat==
Odkazované stránky mohoumôžu zaniknoutzaniknú neboalebo sesa časemčasom jejichich obsah změnízmení natoliknatoľko, že už nemá k tématutéme článku cočo řícipovedať. TakovéTakéto odkazy je třebatreba (po ověřeníoverení, že stránky opravduozaj zaniklyzanikli a nejdenie je jento olen krátkodobý výpadekvýpadok) buď vymazatvymazať, neboalebo nahraditnahradiť odkazemodkazom na archivovanouarchivovanú verziverziu v [http://www.archive.org Internet Archive Wayback Machine], pokudak existuje.
#Rozhodně je nevhodné umisťovat odkazy, které slouží jako reklama na cokoliv. Přidávat odkazy na své vlastní stránky je velmi nevhodné. Přidávat masově odkazy na jediný web je rovněž krajně nevhodné. Jakákoli taková operace je třeba napřed prodiskutovat [[Wikipedie:Pod lípou|Pod lípou]]. Opakované odkazování na svůj vlastní web navzdory vůli komunity je pokládáno za vandalismus a může vést i k potrestání viníka.
#Odkazy na stránky sloužící k prodeji něčeho, pokud nesplňují některý z důvodů výše.
 
<small> ''Poznámka: TatoTáto pasáž sesa týkátýka praxe na anglickéanglickej WikipediiWikipédii, na českéslovenskej dosuddoteraz nebylanebola pozorovánapozorovaná.''
==Co dělat s mrtvými odkazy==
Externé odkazy môžu sabotovať vandali (napr. odstraňovať odkazy na produkty, ktoré konkurujú ich obľúbenému), často nenápadne. Preto je vhodné vždy v histórii overiť, či odkaz nebol upravený a v staršej verzii neexistuje funkčný.</small>
Odkazované stránky mohou zaniknout nebo se časem jejich obsah změní natolik, že už nemá k tématu článku co říci. Takové odkazy je třeba (po ověření, že stránky opravdu zanikly a nejde jen o krátkodobý výpadek) buď vymazat, nebo nahradit odkazem na archivovanou verzi v [http://www.archive.org Internet Archive Wayback Machine], pokud existuje.
 
==Jak Ako a kde odkazovatodkazovať ==
<small> ''Poznámka: Tato pasáž se týká praxe na anglické Wikipedii, na české dosud nebyla pozorována.''
=== Nadpis ExterníExterné odkazy ===
Externí odkazy mohou sabotovat vandalové (např. odstraňovat odkazy na produkty, které konkurují jejich oblíbenému), často nenápadně. Je proto vhodné vždy v historii ověřit, zda odkaz nebyl upraven a ve starší verzi neexistuje funkční.</small>
Najbežnejší spôsob je pripojiť zoznam externých odkazov na koniec článku. Uveďte zoznam odkazov na stránky, z ktorých ste buď čerpali, alebo ktoré odporúčate čitateľovi. Obvykle sa použije sekcia najvyššej (2.) úrovne s názvom ''Externé odkazy'' (ak je odkaz len jeden, niektorí wikipediáni odporúčajú singulár ''Externý odkaz''), za ktorým nasleduje v odrážkach zoznam odkazov.
 
==Jak a kde odkazovat==
===Nadpis Externí odkazy===
Nejběžnější způsob je připojit seznam externích odkazů na konec článku. Uveďte seznam odkazů na stránky, kterých jste buď čerpali, nebo které doporučujete čtenáři. Obvykle se použije sekce nejvyšší (2.) úrovně s názvem ''Externí odkazy'' (pokud je odkaz jen jeden, někteří wikipedisté doporučují singulár ''Externí odkaz''), za kterým následuje v odrážkách seznam odkazů.
 
Pokud je počet odkazů velký, může být užitečné rozčlenit je do menších skupin. To lze provést pomocí sekcí nižší úrovně, které se pak objeví v obsahu článku.
 
Ak je počet odkazov veľký, môže byť užitočné rozčleniť ich do menších skupín. Možno to urobiť pomocou sekcií nižšej úrovne, ktoré sa potom objavia v obsahu článku.
<!--
Každý externí odkaz má být opatřen shrnujícím popisem: co je obsahem stránky, jaký je její přínos pro heslo ve Wikipedii, kdo je jejím autorem, jaký účel má, kterou stranu sporu zastává atp. podle toho, co je v daném případě relevantní. Popis by se měl řídit týmiž pravidly neutrality a encyklopedického popisu jako vlastní text hesla; je v pořádku citovat název článku a zvláště pokud je významný, i jeho autora, ale zejména u celých websitů není vhodné jen mechanicky přebírat jejich titul.
U webových adres, které jsou lidsky srozumitelné a zapamatovatelné, zvláště jde-li o oficiální stránky podle bodu 1 výše, je vhodné zobrazit přímo adresu a komentář zvlášť (jako příklad 2 výše).