Alex North

americký hudobný skladateľ

Alex North (* 4. december 1910, Chester, Pensylvánia, USA – † 8. september 1991, Los Angeles, Kalifornia) bol americký hudobný skladateľ. Zložil prvú džezovú hudbu k filmu (Električka zvaná Túžba) a prvú modernú filmovú hudbu (Viva Zapata!).

Alex North
americký skladateľ filmovej hudby
Narodenie4. december 1910
Chester, Pensylvánia, USA
Úmrtie8. september 1991 (77 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA

Alexa Northa v dnešnom ponímaní možno zaradiť medzi skladateľov klasickej hudby. Dokázal ju však svojím moderným poňatím pretvoriť na typickú filmovú hudbu bohatú na rôznorodé motívy. Z jedného z nich sa stal hit („Unchained Melody“). North bol pätnásťkrát nominovaný na Oscara a je jediným skladateľom, ktorý získal Oskara za celoživotné dielo.

Z jeho tvorby hodno spomenúť hudbu k filmom, ako napríklad: Spartakus, Kleopatra, Dragonslayer, Who's Afraid of Virginia Woolf?, The Devil's Brigade. Do filmu Stanley Kubricka 2001: Vesmírna odysea nebola Northova tvorba prijatá.

Skorý životUpraviť

North sa narodil Isadore Soifer v Chesteri v Pensylvánii v USA ruským židovským rodičom.[1]

KariéraUpraviť

Severu sa podarilo začleniť jeho modernu do typickej leitmotívnej štruktúry filmovej hudby bohatej na témy. Jednou z nich sa stala slávna pieseň „Unchained Melody“.[2] North, ktorý je nominovaný na pätnásť Oscarov, ale vždy neúspešný, je jedným z iba dvoch filmových skladateľov, ktorí získali Cenu Akadémie za celoživotné dielo, druhým je Ennio Morricone. Severným častým spolupracovníkom ako orchestrátor bol avantgardný skladateľ Henry Brant. Za hudbu k filmu Topánky rybára (1968) získal cenu Zlatý glóbus z roku 1968.

Medzi jeho najznámejšie filmové partitúry patria A Streetcar Named Desire, Death of a Salesman, Viva Zapata !, The Rainmaker, Spartacus, The Misfits, Kleopatra, Who's Afraid of Virginia Woolf ?, Dragonslayer a Under the Volcano. [1] Jeho hudba pre film The Wonderful Country využíva mexické a americké motívy.

Jeho zadané skóre za rok 2001: Vesmírna odysea je známe tým, že ho režisér Stanley Kubrick vyhodil. Aj keď North neskôr zakomponoval motívy z odmietnutej partitúry The Shoes of the Fisherman, Shanks and Dragonslayer, samotná partitúra zostala nevypočutá, kým ju skladateľ Jerry Goldsmith neregistroval pre Varèse Sarabande v roku 1993. V roku 2007 vydala spoločnosť Intrada Records nahrávky z roku 1968 na CD z roku Northove osobné archívy.

North bol tiež poverený napísaním jazzovej hudby pre Nero Wolfe, televízny seriál CBS z roku 1959 založený na postavách Nero Wolfa od Rexa Stouta, v hlavnej úlohe s Williamom Shatnerom ako Archie Goodwin a Kurtom Kasznarom ako Nero Wolfe.[3] Pilot a dve alebo tri epizódy boli nakrútené, ale určený časový úsek bol nakoniec pridelený inej sérii.[4][5] Neslýchané skóre skupiny North pre Nera Wolfa a šesť zaznamenaných stôp na digitálnej zvukovej páske je v špeciálnych zbierkach hudobnej knižnice UCLA.[6] Písal hudbu aj pre rôzne ďalšie televízne programy, napríklad pre zborníky Climax! a Playhouse 90.[1]

Hoci je North známy najmä vďaka svojej práci v Hollywoode, roky pôsobil v New Yorku písaním hudby pre pódiá; zložil partitúru pre pôvodnú broadwayskú inscenáciu Smrť predavača. Práve v New Yorku sa stretol s Elia Kazanom (riaditeľom obchodného agenta), ktorý ho v 50. rokoch priviedol do Hollywoodu. North bol jedným z niekoľkých skladateľov, ktorí priniesli do filmu vplyv súčasnej koncertnej hudby, čiastočne poznačenej zvýšeným využívaním disonancie a zložitých rytmov. Väčšina jeho diel však má aj lyrickú kvalitu, ktorá môže súvisieť s vplyvom Aarona Coplanda, ktorého študoval.

Medzi jeho klasické diela patria dve symfónie a Rhapsody for Piano, Trumpet obbligato a Orchestra. Bol nominovaný na cenu Grammy za skóre v televíznej minisérii Bohatý muž, chudobný muž z roku 1976, a pokračoval v pokračovaní komiksu Bohatý muž, Kniha chudobných mužov II a minisérie Slovo v roku 1978. North je tiež známy tým, že sa zúčastnil televízneho zborníka CBS Playhouse 90 a televíznej minisérie FDR z roku 1965.

Za celoživotné dielo v roku 2004 bol ocenený na súťaži Sammy Film Music Awards.

V roku 2016 Kongresová knižnica pridala nahrávku jeho skóre v roku 1951 do záznamu „A Streetcar Named Desire“ do Národného registra nahrávok.

North zomrel 8. septembra 1991 v Los Angeles v Kalifornii. Bol spopolnený a jeho popol bol rozptýlený po mori.

Filmografia (výberl)Upraviť

  • 1951: A Streetcar Named Desire
  • 1951: Death of a Salesman
  • 1952: Viva Zapata!
  • 1952: Pony Soldier
  • 1952: Les Miserables
  • 1954: Desirée
  • 1955: Man with the Gun
  • 1955: The Racers
  • 1955: Unchained
  • 1955: The Bad Seed
  • 1955: The Rose Tattoo
  • 1955: I'll Cry Tomorrow
  • 1956: The Bad Seed
  • 1956: The Rainmaker
  • 1958: The King and Four Queens
  • 1958: The Long, Hot Summer
  • 1958: Hot Spell
  • 1958: Stage Struck
  • 1959: The Sound and the Fury
  • 1959: The Wonderful Country
  • 1960: Spartakus
  • 1961: The Misfits)
  • 1961: The Children’s Hour
  • 1962: All Fall Down
  • 1963: Kleopatra
  • 1963: The V.I.P.s
  • 1964: The Outrage
  • 1964: Cheyenne Autumn
  • 1965: The Agony and the Ecstasy
  • 1966: Who’s Afraid of Virginia Woolf?
  • 1968: The Devil's Brigade
  • 1968: The Shoes of the Fisherman
  • 1969: Hard Contract
  • 1969: A Dream of Kings
  • 1971: Willard
  • 1975: Bite the Bullet
  • 1976: The Passover Plot
  • 1976: Rich Man, Poor Man
  • 1978: Somebody Killed Her Husband
  • 1979: Wise Blood
  • 1980: Carny
  • 1981: Dragonslayer
  • 1984: Under the Volcano
  • 1985: Death of a Salesman
  • 1985: Prizzi’s Honor
  • 1987: Good Morning, Vietnam

ReferencieUpraviť

  1. a b Henderson, Sanya Shoilevska (2009). Alex North, Film Composer. McFarland. p. 7. ISBN 9780786443338.
  2. Colin Larkin, ed. (2002). The Virgin Encyclopedia of Fifties Music (Third ed.). Virgin Books. pp. 308/9. ISBN 1-85227-937-0.
  3. The Billboard, April 20, 1959, pp. 38 + 40
  4. Shepard, Richard F., The New York Times, April 9, 1959
  5. Ewald, William F., Television in Review (syndicated column), April 9, 1959
  6. Wrobel, Bill, Film Score Rundowns, "CBS Collection 072 UCLA," Blog 42, June 25, 2010. The film score researcher identifies 30 CBS digital audio tapes in the UCLA Music Library Special Collections (p. 168), with tracks 86–91 of DAT #11 being the Nero Wolfe music of Alex North (p. 174). The score, CPN5912, is in Box #105 (p. 51).

Externé odkazyUpraviť