Otvoriť hlavné menu

Alicia Vikanderová, plným menom Alicia Amanda Vikanderová (švéd. Alicia Amanda Vikander; * 3. október 1988, Göteborg, Švédsko) je švédska herečka a baletka.

Alicia Vikanderová
Alicia Vikander 2013-01-21.jpg
švédska herečka
Narodenie 3. október 1988 (31 rokov)
Göteborg, Švédsko
Roky pôsobenia2012 - súčasnosť
Cena Akadémie
The Danish Girl (2015)
Ostatné ocenenia
Guldbagge Award

KariéraUpraviť

Kariéru začala vo švédskych televíznych reláciách a filmoch. Za zmienku stojí predovšetkým jedna z hlavných rolí v obľúbenej televíznej sérii Andra Avenyn, ktorá bola vysielaná v rokoch 20072010 a hlavná rola vo filme Till det som är vackert za ktorú dostala ocenenie Guldbagge Award, čo je švédska obdoba Oscara. Potom sa objavila vo filmoch Anna Karenina (2012), A Royal Affair (2012), The Fifth Estate (2013), Siedmy syn (2015) či Ex machina (2015).

Za postavu Gerdy Wegener vo filme Dánske dievča z roku 2015 získala Oscara za vedľajšiu úlohu.

Filmografia (výber)Upraviť

  • 2007–2008: Andra Avenyn (TVS)
  • 2009: Susans längtan
  • 2010: Till det som är vackert
  • 2011: Kronjuvelerna
  • 2012: En kongelig affære
  • 2012: Anna Karenina
  • 2013: The Fifth Estate
  • 2014: Son of a Gun
  • 2014: Testament of Youth
  • 2014: Seventh Son
  • 2015: Ex Machina
  • 2015: The Man from U.N.C.L.E.
  • 2015: Dánske dievča (The Danish Girl)
  • 2015: Burnt
  • 2016: Jason Bourne
  • 2016: The Light Between Oceans
  • 2017: Tulip Fever
  • 2018: Tomb Raider

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alicia Vikander na českej Wikipédii.