Vierohodnosť upraviť

Jazykovou část doporučuji smazat a napsat znovu. Francouzština má silné pozice od provincie Ontaria na východ všude a francouzské komunity jsou i v dalších částech Kanady, většinový jazyk (pokud jde o přirozené mluvčí) neexistuje např. v provinciích Nové Skotsko a Ostrov prince Edwarda (možná budou i další, z hlavy nevím). Tyto provincie taky nemají žádný oficiální jazyk, obvykle se ovšem používá angličtina (kterou umí mluvit drtivá většina Kanaďanů), někdy i francouzština. Na OPE pak mají silnou pozici například ještě irština a skotština. Existují i indiánské komunity v pravincii Manitoba, které rozhodně nemají za rodnou řeč angličtinu. Osobně bych v tomhle článku doporučil zmiňovat jen věci na úrovni provincií (plus možná něco podrobnějšího o angličtině a francouzštině) a o komunitách se bavit až v provincionálních článcích, nebo v tom bude strašný chaos. Cinik 13:51, 20 september 2006 (UTC)

Cinik, mohol by si prosím ťa ozrejmiť, čo konkrétne je chybné na tomto odstavci?
Kanada je oficiálne dvojjazyčným štátom. Francúzština je väčšinovým jazykom v provincii Quebec a je značne rozšírená aj v provincii New Brunswick. Angličtina je väčšinovým jazykom všade inde okrem určitých komunít v Nunavute, kde je väčšinovým jazykom jazyk pôvodných obyvateľov Inuitov nazývaný inuktitut. --Wizzard 15:42, 20 september 2006 (UTC)

Francouzština je většinovým jazykem v provincii Québec a má silnou pozici ve všech provinciích od Ontaria na východ. 'Angličtina není většinovým jazykem v provinciích Québec (většinový a jediný úřední jazyk je francouzština), Nový Brunšvik (úřední jazyky jsou angličtina a francouzština, významné zastoupení mají Skotština a Irština), Ostrov prince Edwarda (nemá úřední jazyk, neexistuje většinový jazyk, používá se hlavně angličtina, mimo to francouzština, irština a skotština) a Nové Skotsko (nemá úřední jazyk, neexistuje většinový jazyk, hl. angličtina, francouzština a keltské jazyky). Pokud zajdeme do hloubky, do komunit, v Manitobě jsou indiánské komunity (myslíte, že mluví anglicky?), musíte už zohlednit irské, skotské a čínské komunity v rozličných provinciích, francouzské komunity na západ od Ontaria. Čili informace jsou částečně zavádějící (chybějí v nich podstatné údaje, což neinformovaný čtenář ovšem nepozná), částečně zcela chybné: Angličtina není většinovým jazykem všude jinde, ač je většinou používána jako obecný dorozumívací jazyk - většinovým jazykem je jazyk přirozených mluvčí - a to angličtina není v minimálně výše jmenovaných provinciích a v teritoriu Nunavut (přes 70% jsou Inuité, jejichž rodnou řečí jsou inuitské jazyky). Cinik 16:09, 20 september 2006 (UTC)

Znova si prečítaj ten odstavec. A správaš sa horšie ako trojročné dieťa. A nikto ti nebrani pridat odstavec o jazykoch Kanady. Bronto 16:21, 20 september 2006 (UTC)

Stalo se, je tam minimálně jedna hrubá chyba a několik zavádějících formulací. Musím říci, že s odstraněním řádně odůvodněné šablony věrohodnost bez opravy hrubých chyb a zavádějících formulací jsem se z rukou správce setkal pouze a jen na slovenské verzi wikipedie (a to jsem činný na 4). Cinik 16:28, 20 september 2006 (UTC)

Kolega Cinik, vážime si tvoju prácu, avšak dovolím si konštatovať, že omnoho by bolo lepšie, keby si tú jednu hrubú chybu radšej opravil, bolo by to omnoho konštruktívnejšie, hoci si nemyslím, že by tam bola nejaká chyba, v podstate si povedal to isté čo je tam napísané, len inými slovami. --Wizzard 16:54, 20 september 2006 (UTC)

Asi neumím číst, nebo jsem úplně blbej, ale pokud je v článku napsáno, že angličtina je většinový jazyk všude, kromě NB, Québecu a některých míst v Nunavutu, zatímco realita je, že není většinový jazyk v dalších 2 provinciích a v celém Nunavutu, tak to spolu moc neštimuje. Ale možná je to jen tím, že nerozumím slovenštině. Cinik 17:53, 20 september 2006 (UTC)

  • Kolega úplne sa stotožňujem s charakteristikou samého seba v tvojej poslednej diskusii (nado mnou) a dnes ti prvý raz dávam takmer vo všetkom, čo si teraz napísal o sebe, za pravdu. Len tak ďalej, si prospešný:) --Bubamara 18:10, 20 september 2006 (UTC)

Zrušena smutná diskuse - fakt je, že jsem vycházel z mylných dat (stačily dva pochybné zdroje a záměna etnických tabulek za jazykové). Za což se omlouvám. Ovšem jednu věc nechápu - o čem ta diskuse byla - o vědomostech a podložených informacích jistě ne. Cinik 19:58, 20 september 2006 (UTC)


Ahoj, mazanie diskusií je hrubým porušením pravidiel wikipédie. Mne to spravili dvaja redaktori a odvtedy s nimi nevychádzam. Viem, že to nemyslíš zle, ale nerob to, prosím. Tešíme sa na spoluprácu. --Kelovy 11:50, 21 september 2006 (UTC)

Ukázalo sa, že diskusia bola vyvolaná chybnými informáciami redaktora Cinika, preto ju považujeme za uzavretú a bezpredmetnú. Článok Kanada bol rozšírený podľa českej verzie. --Wizzard 12:28, 21 september 2006 (UTC)

Späť na stránku „Kanada“.