Zpochybnění neutrality upraviť

Informace, že "cyklista Jonathan Goldberg netušil, že tým odštartuje vznik prvého indoorcyclingového programu spinning..." je klamavá. Sport indoor cyclingu se vyvíjel po celé 20. století a s aktivitou jako takovou se Jonathan Goldberg, jako úspěšný cyklista, při trénování setkával. Sestavil program Spinning, do které vtiskl určitou metodu odrážející jeho zkušenosti a tento program svěřil k propagování v rámci Evropy od r. 1995 výrobci kol SCHWINN. V rámci této spolupráce inovoval stávající stacionární kolo SCHWINN. Na přelomu 20. a 21. století v tehdejším ještě "Československu" byl tento program do poloviny roku 2002 propagován jako "schwinning". Následně ochranná známka SCHWINN a SCHWINNING zůstává v držení výrobce kol a společnost Mad Dogg Athletics Inc. pro svůj holistický program v rámci Evropy zavádí oficiální označení - graficky upravený obecný název spinning. Pro odlišení od obecného názvu byla firmou Mad Dogg Athletics Inc. vypracována přesná pravidla užívání označení, kdy například by nemělo být označení užito jako sloveso nebo skloňováno, v každém případě pokud je míněn jejich oficiální program, měl by být psán velkým počátečním písmenem nebo velkými tiskacími. Spinning v oblasti sportu navíc představuje "rybaření" a slovo jako takové se užívá ve spojení s tancem, karatem, bruslením, a mnoho dalších. Je tedy zavádějící se držet teorie, že slovo vymyslel a s cyklistikou spojil někdo v 80. letech 20. století. Jak je prokazatelné z archivních záznamů, slovo je a bylo užíváno v oblasti sportu v cyklistice již od vzniku prvního cyklistického kola.

Spinning je slovo odvozeno od slovního základu anglického slova spin (rotace, točení, otočka) v přítomném průběhovém tvaru s koncovkou -ing. Významově se jedná o pojmenování pohybu (činnosti) s točivým momentem.

Výraz se užívá po celá staletí v oblasti průmyslu, obchodu, zemědělství a sportu a to hlavně v souvislosti s vyjádřením onoho "točivého momentu".

Späť na stránku „Spinning“.