Diskusia:Starina (vodná nádrž)

Poslední komentář: pred 3 rokmi od uživatele Milan Bališin

Starina nemůže být největším zdrojem pitné vody ve střední Evropě, protože Švihov v Česku je zhruba pětkrát větší. O něco větší je i nádrž Šance v Česku. 62.245.66.205 21:57, 18. september 2020 (UTC)Odpovědět

Ono je to takto:
  • Žitný ostrov je najväčšou prirodzenou zásobárňou podzemnej pitnej vody v strednej Európe, ale aj najväčším riečnym ostrovom v Európe (Žitný ostrov bol ale kontaminovaný pesticídmi).
  • Starina je najväčšia vodná nádrž na pitnú vodu na Slovensku a najväčšia vodárenska nádrž pre zásobovanie pitnou vodou (najväčším zdrojom pitnej vody) v strednej Európe.
  • Vodní nádrž Švihov je největší vodárenskou nádrží v České republice a ve střední Evropě a největší zdroj pitné vody v České republice.
  • Vodní nádrž Šance slúži na zhromažďovanie zásob na výrobu pitnej vody a má objem 61,8 mil. m³, ale to sa jedná o celkový objem nádrže, zásobný objem má 44,2 mil. m³ a Starina má väčší 45,05 mil. m³ (ale to je nepodstatné aj tak...).

– Vodní nádrž Šance: celkový objem nádrže je 61,8 mil. m³, z toho zásobný predstavuje 44,2 mil. m3 a stály objem 2,5 mil. m3.

– Starina: celkový objem nádrže je 59,8 mil. m3 , z toho zásobný predstavuje 45,05 mil. m3 a stály objem 6,03 mil. m3. --Milan Bališin (diskusia) 10:59, 20. september 2020 (UTC)Odpovědět

Pokud je Starina s 59,8 mil m3 největší zdroj pitné vody na Slovensku a Švihov s 309 mil. m3 největší zdroj pitné vody v Česku, pak za předpokladu, že oba leží ve střední Evropě, nemůže být Starina největší zdroj pitné vody ve střední Evropě, protože Švihov je větší.

Len to sa berie asi inak a nie podľa objemu vodnej nádrže... Tam ide o to koľko objemu pitnej vody je schopná dodať, aký je objem zásob už pitnej vody atď. Tá samotná voda v nádrži nemusí byť pitná, ale až po úprave... Možno nedokáže zásobovať toľko oblastí a hoc je nádrž objemom väčšia, využíva sa možno menej pitnej vody z nej... atď. --Milan Bališin (diskusia) 07:15, 27. september 2020 (UTC)Odpovědět
Späť na stránku „Starina (vodná nádrž)“.