Otvoriť hlavné menu

Dusty Springfieldová

(Presmerované z Dusty Springfield)

Mary Isobel Catherine Bernadette O'Brienová, OBE (angl. Mary Isobel Catherine Bernadette O'Brien; * 16. apríl 1939, Londýn, Anglicko – † 2. marec 1999, Henley-on-Thames, Oxfordshire, Anglicko), známa ako Dusty Springfieldová (angl. Dusty Springfield), bola britská speváčka. V roku 1999 bola uvedená do Rock and Roll Hall of Fame. V tom istom roku ju časopis Mojo zaradil medzi 25 najlepších speváčok v rockovej hudbe.[1]

Dusty Springfield
Dusty Springfieldová v roku 1967
Dusty Springfieldová v roku 1967
Základné informácie
Rodné meno Mary Isobel Catherine Bernadette O'Brien
Umelecké mená Shan, Gladys Thong
Narodenie 16. apríl 1939
West Hampstead, Londýn, Anglicko
Úmrtie 2. marec 1999 (59 rokov)
Henley-on-Thames, Oxfordshire, Anglicko
Pôsobenie speváčka, aranžérka, hudobníčka, televízna moderátorka
Žáner Pop, soul
Hrá na nástroje spev, gitara, klavír, bicie
Roky pôsob. 19581995
Vydavateľstvá Philips, Atlantic, Mercury, Phonogram, Parlophone, Columbia, ABC Dunhill, United Artists, 20th Century, Hippodrome
Súvisiace
články
Lana Sisters
The Springfields
Sweet Inspirations
Webstránka dustyspringfieldofficial.com

DiskografiaUpraviť

  • 1964 – A Girl Called Dusty
  • 1965 – Ev'rything's Coming Up Dusty
  • 1967 – Where Am I Going?
  • 1968 – Dusty... Definitely
  • 1969 – Dusty in Memphis
  • 1970 – A Brand New Me
  • 1972 – See All Her Faces
  • 1973 – Cameo
  • 1978 – It Begins Again
  • 1979 – Living Without Your Love
  • 1982 – White Heat
  • 1990 – Reputation
  • 1995 – A Very Fine Love

FilmografiaUpraviť

Dusty Springfield bola moderátorkou alebo hosťom v niekoľkých televíznych reláciách:

Televízia
Rok Názov Poznámky
1965 The Sound of Motown Špeciálna epizóda Ready Steady Go![2]
1966–1967 Dusty Dve série, každá po šiestich dieloch[3][4]
1968 It Must Be Dusty Deväť epizód a vianočný špeciál All Kinds of Music[3]
1969 Decidedly Dusty Osm epizod[3]

ReferencieUpraviť

  1. Mojo [online]. Rocklist.net. Dostupné online.
  2. Randall, (2009), p. 51.
  3. a b c BELL, Simon. Dusty Springfield: Dusty Devotedly – Details of Dusty's TV Series' in the 60's [online]. [Cit. 2012-06-28]. Dostupné online.
  4. SAUL, Marc. Dusty [online]. Television Heaven, [cit. 2012-07-02]. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dusty Springfield na českej Wikipédii.