Elipsion je dom pri Slnečných jazerách v Senci na ulici Rybárska 23 z rokov 2000-2002.

  • Architekt: Ivan Matušik
Spolupracovníci
  • Jozef Pavelčák
  • Ján Bustin
  • František Šuppa

Klient: Xénia a Martin Lettrichovci

Dodávatelia
  • Montzvar Stará Ľubovňa
  • Dachstav Malacky

IdeaUpraviť

Celková koncepcia domu prezrádza inšpiráciu dizajnom lietadla či lode. Ich dokonalá funkčnosť determinuje aj estetiku. Treba si všimnúť úzku spätosť so slovenskou ľudovou architektúrou, ktorú prezrádza pôdorys domu a čisto vybielený interiér.

KonštrukciaUpraviť

Úzka parcela v Blízkosti Slnečných jazier predurčila jednotraktovú koncepciu domu. Konštrukčný základ domu vytvorilo sedem nosných eliptických rebier z oceľového T profilu, ktoré v sebe integrujú do jedného stavebného korpusu všetky horizontálne i vertikálne konštrukcie. Obal domu pozostáva s pozdĺžnych a priečnych fošien s tepelnou izoláciou a z originálne riešenej dvojplášťovej drevenej škrupiny. Obe čelá elipsovitého segmentu sú zasklené a z vonkajšej strany ukončené plátenou výplňou. Časť vnútorných priestorov je oddelená transparentnými deliacimi posuvnými stenami.

InteriérUpraviť

Do interiéru vstupujeme z východnej strany, cez zádverie a zasklené dvere sa dostaneme priamo do spoločenskej časti domu. Oproti vstupu je umiestnené wc a priestor pre kotol, ktorý vykuruje pomocou podlahového kúrenia celý objekt. Všetky povrchy stien pokrýva biela tapeta na báze plastu. Obývacia izba s kuchyňou a s jedálňou tvoria jeden priestor. Kuchyňu tvoria len spodné zásuvné kontajnerové skrinky. Po ľavej strane kuchynskej linky je situovaná malá špajza, po pravej strane je priebežná chodba, ktorú z vonkajšej strany lemujú skrinky. Spoločenská časť domu s krbom a ležérnym nábytkom, ktorý presne zodpovedá životnému štýlu majiteľov domu, delí od okolitého prostredia zasklená stena s výhľadom na hlavný prístup k domu. Na západnej strane domu sa nachádza terasa v lete zastrešená špeciálnou textíliou. Priebežnou chodbou sa popri šatníku, kúpeľni ´(s vaňou, umývadlom, otvoreným sprchovým kútom ) a detskej izby, ktoré sú oddelené od chodby systémom posuvných dverí dostaneme do spálne. Pracovňa je situovaná na severovýchod. V celom dome – na ploche 100 m2 je jednotná kamenná dlažba zo spišského travertínu. Dom okrem zasklených vertikálnych stien s okolím „komunikuje“ aj prostredníctvom strešných okien.

Súradnice: 48°13′01″S 17°24′37″V / 48,216828°S 17,410173°V / 48.216828; 17.410173