Eric Kripke (* 24. apríl 1974, Toledo, Ohio) je americký scenárista, režisér a producent. Najviac je však známy ako vedúci producent televízneho seriálu Supernatural (Hrozba z temnoty).

Eric Kripke
scenárista, režisér a producent Eric Kripke
scenárista, režisér a producent Eric Kripke
Narodenie24. apríl 1974 (49 rokov)
Toledo, Ohio, USA
Odkazy
Webstránkaarchive.org
CommonsSpolupracuj na Commons Eric Kripke

Životopis upraviť

V roku 1992 zmaturoval na Sylvania Southview Hight School. Eric často so svojimi priateľmi tvoril domáce filmy, ktoré potom ukazoval ostatným študentom. V roku 1996 vyštudoval Univerzitu v Južnej Kalifornii pre Kinematografické umenia ako člen Gamma Eta Chapter of Pi Kappa Alpha. O rok neskôr Kripke napísal a zrežíroval dva filmy: Battle of Tthe sexes a Truly Committed. Neskôr, v roku 2003, vymyslel a napísal pre televíznu stanicu WB seriál Tarzan, ktorý bol ale prerušený po odvysielaní ôsmich epizód. Tento nápad však nenechal dlho ležať prachom a v roku 2005 na podobný motív napísal scenár k filmu Boogeyman.

V tom istom roku vytvoril známy seriál Supernatural, kde v súčasnosti pôsobí ako scenárista a jeden z vedúcich producentov pri niektorých epizódach. Prvá séria bola odvysielaná na televíznej stanici WB, ale o rok neskôr sa začal seriál vysielať na káblovej televízii CW až do dnes.

Ocenenia upraviť

Eric Kripke vyhral Ocenenie Publika a Ocenenie za krátkometrážny film na Slamdance Film Festival za film Truly Committed a v roku 2008 získal prezývku majster hororu[1] od TelevisionWeek, vďaka súčasnej práci na seriály Supernatural.

Referencie upraviť

  1. Master of Horror: Eric Kripke [online]. [Cit. 2010-01-04]. Dostupné online. Archivované 2008-10-02 z originálu.

Iné projekty upraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Eric Kripke

Externé odkazy upraviť