Otvoriť hlavné menu

Helen Mirren (vlastným menom Ilyena Lydia Vasilievna Mironoff[1][2] resp. Mirren;[3] * 26. júl 1945, Londýn, Spojené kráľovstvo) je britská herečka a režisérka, držiteľka Oscara za najlepší ženský herecký výkon z roku 2006 za film Kráľovná.

Helen Mirren
britská herečka
britská herečka
Narodenie26. júl 1945 (74 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Odkazy
Webstránkahelenmirrenofficial.com
CommonsSpolupracuj na Commons Helen Mirrenová

V roku 2001 debutovala ako režisérka krátkym filmom Happy Birthday, ktorý natočila v rámci cyklu Directed By televize Showtime.

V roku 2003 bola v Buckinghamskom paláci vyznamenaná Radom britského impéria.[4]
17. januára 2013 bola ocenená hviezdou na hollywoodskom chodníku slávy umiestnenou vedľa britského herca Colina Firtha. Jej hviezda má poradové číslo 2488.[5]

Filmografia (výber)Upraviť

  • 1965 BBC Play of the Month (TVS)
  • 1968 Midsummer Night's Dream, A
  • 1972 Miss Julie
  • 1973 Šťastný to muž
  • 1974 Changeling, The (TV)
  • 1976 Hamlet
  • 1979 Caligula
  • 1979 S.O.S. Titanic (TV)
  • 1980 Diabolský plán doktora Fu Manchu
  • 1980 Long Good Friday, The
  • 1981 Excalibur
  • 1981 Midsummer Night's Dream, A (TV)
  • 1981 Priest of Love
  • 1982 Faerie Tale Theatre (TVS)
  • 1982 Soft Targets (TV)
  • 1983 Audience with Mel Brooks, An (TV)
  • 1984 2010: Druhá vesmírná odysea
  • 1984 Cal
  • 1985 Biele noci
  • 1985 Coming Through (TV)
  • 1986 Pobrežie moskytov
  • 1987 Cause célebre (TV)
  • 1987 Heavenly Pursuits
  • 1988 Pascali's Island
  • 1989 Kuchár, zlodej, jeho žena a jej milenec
  • 1989 Red King, White Knight (TV film)
  • 1989 When the Whales Came
  • 1990 Bethune: The Making of a Hero
  • 1990 Comfort of Strangers, The
  • 1991 Hlavný podozrivý (TV film)
  • 1991 Where Angels Fear to Tread
  • 1992 Hlavný podozrivý 2 (TV)
  • 1993 Dravec
  • 1993 Prime Suspect 3 (TV)
  • 1994 Šialenstvo kráľa Juraja
  • 1994 Jutský princ
  • 1995 Hlavný podozrivý: Vôňa tmy (TV)
  • 1995 Prime Suspect 4: The Lost Child (TV)
  • 1996 V mene IRA
  • 1996 Hlavný podozrivý: Chyby v úsudku (TV)
  • 1996 Stratená Chase (TV)
  • 1996 Synovia matiek
  • 1997 Kritická starostlivosť
  • 1997 Painted Lady (TV)
  • 1998 Sidoglio Smithee
  • 1999 Pomsta
  • 1999 Vášeň Ayn Randovej
  • 2000 Greenfingers
  • 2001 Prísaha
  • 2001 Gosford Park
  • 2001 Happy Birthday
  • 2001 Last Orders
  • 2001 On the Edge (TV)
  • 2001 Skrímsli
  • 2002 Door to Door (TV)
  • 2002 Georgetown (TVS)
  • 2003 Bright Young Things
  • 2003 Hlavný podozrivý: Posledný svedok (TV film)
  • 2003 Hore bez
  • 2003 Rímska jar pani Stoneovej (TV)
  • 2004 Život s Hellenou
  • 2004 Únos
  • 2005 Kráľovná Alžbeta
  • 2005 Stopárov sprievodca po Galaxii
  • 2005 Tieň zabijaka
  • 2005 Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula
  • 2006 Prime Suspect: The Final Act (TV)
  • 2006 Kráľovná
  • 2007 Honba za pokladom: Kniha tajomstiev
  • 2008 Atramentové srdce
  • 2009 Last Station, The
  • 2009 Na odstrel
  • 2010 Brighton Rock
  • 2010 Dlh
  • 2010 Ga'Hoole: Legenda o strážcoch
  • 2010 Love Ranch
  • 2010 RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční
  • 2010 Tempest, The
  • 2011 Arthur
  • 2011 Movie: The Movie
  • 2012 Hitchcock
  • 2012 Za zatvorenými dverami
  • 2013 Phil Spector (TV)
  • 2013 Red 2

ReferencieUpraviť

Iné projektyUpraviť

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Helen Mirrenová na českej Wikipédii.