Otvoriť hlavné menu

James Hugh Calum Laurie (* 11. jún 1959, Oxford, Oxfordshire, Anglicko), známejší pod menom Hugh Laurie, je britský herec, hudobník, spisovateľ a komik. Za úlohu arogantného doktora v seriáli Dr. House dostal 2 ocenenia.

Hugh Laurie
britský herec
britský herec
Narodenie11. jún 1959 (60 rokov)
Oxford, Oxfordshire, Anglicko Anglicko
Odkazy
Webstránkahughlaurieblues.com
CommonsSpolupracuj na Commons Hugh Laurie

So Stephenom Fryom vytvoril úspešné komediálne duo Laurie and Fry, neskôr účinkoval v seriáli Blackadder.

OceneniaUpraviť

Emmy Award

  • 2005 - nominácia - Najlepší herec v hlavnej roli dramatického seriálu
  • 2007 - nominácia - Najlepší herec v hlavnej roli dramatického seriálu

Zlatý Glóbus

  • 2006 - víťaz - Najlepší herecký výkon v televíznom seriáli - dráma
  • 2007 - víťaz - Najlepší herecký výkon v televíznom seriáli - dráma

Satellite Awards

  • 2005 - víťaz - Najlepší herec v seriáli - dráma
  • 2006 - víťaz - Najlepší herec v seriáli - dráma

Ceny Združenia filmových hercov

  • 2006 - nominácia - Najlepší mužský herecký výkon v dramatickom seriáli
  • 2007 - víťaz - Najlepší mužský herecký výkon v dramatickom seriáli

Asociácia televíznych kritikov

  • 2005 - víťaz - Jedinečný výkon v dráme
  • 2006 - víťaz - Jedinečný výkon v dráme
  • 2007 - nominácia - Jedinečný výkon v dráme

Teen Choise Award

  • 2007 - víťaz - TV herec: Dráma

FilmografiaUpraviť

  • 2005Myšiak Stuart Little 3: Volanie divočiny (Mr. Frederick Little (hlas))
  • 2004–2012 Dr. House (Dr. Gregory House)
  • 2004 – Let Fénixa (Ian)
  • 2002Myšiak Stuart Little 2 (Mr. Frederick Little (hlas))
  • 2001Ja a moje prízraky (Vincente Minnelli)
  • 2001 – Dievča z Ria (Raymond)
  • 2000Možno, miláčik (Sam Bell)
  • 1999Myšiak Stuart Little (Mr. Frederick Little (hlas))
  • 1999 – Bestián: Dopredu, späť iba krok! (Vikomt George Bufton-Tufton/Georgius)
  • 1998Madam Bette (Barón Hector Hulot)
  • 1998 – Muž so železnou maskou (Pierre, kráľov poradca)
  • 1996101 Dalmatínov (Jasper)
  • 1996 – Tracey Takes On... (Timothy Bugge (Séria 1))
  • 1995Rozum a cit (Mr Palmer)
  • 1992Petrovi priatelia (Roger Charleston_
  • 19901993Jeeves and Wooster (Bertie Wooster)
  • 1989Blackadder Goes Forth (Lt. Ctihodný George Colhurst St. Barleigh)
  • 1989 – 1995 – A Bit of Fry and Laurie (scenár, rôzne postavy)
  • 1987Blackadder III (George, Prince of Wales, Prince Regent)
  • 1985Blackadder II (Simon Partridge, Prince Ludwig Nezničiteľný)

KnihyUpraviť

V slovenskom preklade

DiskografiaUpraviť

Iné projektyUpraviť

  •   Commons ponúka multimediálne súbory na tému Hugh Laurie

ReferencieUpraviť