Otvoriť hlavné menu

Ilja Racek (* 24. jún 1930, Praha – † 2. august 2018, Praha[1]) bol český herec, dlhoročný člen hereckého súboru Divadla na Vinohradech.

Ilja Racek
český herec
Narodenie24. jún 1930
Praha, Česko
Úmrtie2. august 2018 (88 rokov)
Praha, Česko
Alma materDAMU
RodičiaSáva Racek
DetiIlja Racek mladší

ŽivotopisUpraviť

Už v mladosti ho očarilo bábkové divadlo. Počas 2. svetovej vojny pracoval ako technik v pražskom divadle Říše loutek. Po vojne sa prihlásil na štúdium herectva na Pražské konzervatórium, ktoré bolo krátko nato administratívne zmenené na DAMU.

Po absolutóriu DAMU začínal v olomouckom divadle, od roku 1960 presídlil natrvalo do Prahy, kde najprv po šesť rokov hral v pražskom Divadle E. F. Buriana. Od roku 1966, kedy ho angažoval František Pavlíček, pôsobil ako člen hereckého súboru Divadla na Vinohradech až do roku 1990,[2] neskôr potom ako stály hosť. Ako jediný člen Divadla na Vinohradoch odmietol podpísať takzvanú Antichartu.[3]

Zomrel 2. augusta 2018 na následky choroby.[1]

FilmografiaUpraviť

  • 2013 Jedlíci aneb Sto kilo lásky
  • 2013 Sanitka 2 (TV seriál)
  • 2005 Náves (TV seriál)
  • 2004 Stavovské rozdíly (TV film)
  • 2003 PF 77 (TV film)
  • 2003 Strážce duší (TV seriál)
  • 2001 Člověk v ZOO
  • 1998 Atentát na ministra financí (TV film)
  • 1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
  • 1998 Stříbrný a Ryšavec (TV film)
  • 1997 Četnické humoresky (TV seriál)
  • 1996 Konec velkých prázdnin (TV román)
  • 1996 Srdeční slabosti (TV film)
  • 1996 Tři blázni v jednom (TV film)
  • 1995 Malostranské humoresky
  • 1995 O Šedivákovi (TV film)
  • 1994 Hvězdopravcův dar (TV film)
  • 1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
  • 1994 Zapomenuté tváře (TV film)
  • 1992 Náhrdelník (TV seriál)
  • 1991 Hodina obrany (TV film)
  • 1991 Honorární konzul (TV film)
  • 1990 Arabela se vrací (TV seriál)
  • 1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
  • 1989 Zlatý ostrov (TV film)
  • 1988 Lovec senzací
  • 1987 Motovidla (TV film)
  • 1987 Vltavská víla (TV film)
  • 1986 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
  • 1986 Zlá krev (TV seriál)
  • 1985 O Honzovi a princezně Dorince (TV film)
  • 1985 Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
  • 1984 Bandité (TV film)
  • 1984 V bludisku pamäti
  • 1984 Vrak
  • 1984 Zjasnělá noc (TV film)
  • 1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
  • 1983 Netopýr (TV film)
  • 1983 Radikální řez
  • 1983 Svědek umírajícího času
  • 1982 Schůzka se stíny
  • 1981 Ubohý pan Kufalt (TV film)
  • 1981 Upír z Feratu
  • 1980 Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
  • 1980 Had z ráje (TV film)
  • 1980 Útěky domů
  • 1980 Vrchní, prchni!
  • 1978 Vražedné pochybnosti
  • 1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
  • 1974 Padla kosa na kámen (TV film)
  • 1974 Princ Chocholouš (TV film)
  • 1973 Kronika žhavého léta
  • 1970 Hrabě Drakula
  • 1970 Neboť nevědí, co činí (TV film)
  • 1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
  • 1966 Kdo chce zabít Jessii?
  • 1966 Transit Carlsbad
  • 1966 Když se čerti rojili (TV pohádka)
  • 1964 Marie
  • 1964 Pět hříšníků
  • 1963 Ďábelská jízda na koloběžce
  • 1962 Tarzanova smrt
  • 1961 Reportáž psaná na oprátce
  • 1959 Křižovatky
  • 1959 Zkouška pokračuje
  • 1958 Touha
  • 1955 Ztracená stopa
  • 1954 Stříbrný vítr
  • 1948 Návrat domů

ReferencieUpraviť

  1. a b SPÁČILOVÁ, Mirka; ŠŤÁSTKA, Tomáš. Zemřel Ilja Racek, herec uhrančivého zjevu i hlasu. iDNES.cz, 2018-08-02. Dostupné online [cit. 2018-08-02].
  2. Z. Sílová, R. Hrdinová, A. Kožíková, V. Mohylová : Divadlo na Vinohradech 1907-2007 - Vinohradský ansámbl, vydalo Divadlo na Vinohradech, Praha, 2007, str. 193, ISBN 978-80-239-9604-3
  3. Julius Fučík, který nepodepsal antichartu. Zemřel charismatický herec Ilja Racek

LiteratúraUpraviť

  • Jindřich Černý: Osudy českého divadla po druhé světové válce – Divadlo a společnost 19451955, Academia, Praha, 2007, str. 290, ISBN 978-80-200-1502-0
  • Z. Sílová, R. Hrdinová, A. Kožíková, V. Mohylová : Divadlo na Vinohradech 19072007 – Vinohradský ansámbl, vydalo Divadlo na Vinohradech, Praha, 2007, str. 95, 97–8, 102, 105–7, 115, 118, 127, 137, 144, 150, 153, 193, ISBN 978-80-239-9604-3
  • Marie Valtrová – Ota Ornest: Hraje váš tatínek ještě na housle?, Primus, Praha, 1993, str. 326, ISBN 80-85625-19-9
  • Jiří Žák a kol.: Divadlo na Vinohradech 1907–2007 – Vinohradský příběh, vydalo Divadlo na Vinohradech, Praha, 2007, str. 193, ISBN 978-80-239-9603-6

Externé odkazyUpraviť

ZdrojUpraviť

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ilja Racek na českej Wikipédii.